Annonce

“Jeg har som politisk leder stået med mere end én sag om sexisme”

Presset af folketingsgruppen oplyser den radikale leder, at partiledelsen har handlet på Lotte Rod-sagen, men at sagen endnu ikke er færdigbehandlet
Mandag efterlyste flere medlemmer af den radikale folketingsgruppe en udmelding fra partiets ledelse i kølvandet på, at medlem af folketingsgruppen, Lotte Rod, har meldt ud til offentligheden, at hun er blevet krænket af en person i partiet - og at hun har fortalt partiledelsen, hvem krænkeren er.

Presset fra gruppen - blandt andet fra Jens Rohde og Stinus Lindgreen - fik mandag aften den radikale leder, Morten Østergaard, på banen.

I et Facebook-opslag skriver Morten Østergaard således mandag aften, at partiledelsen har handlet på Lotte Rod-sagen. Men at partiledelsen endnu ikke er færdige med håndteringen af sagen.

Samtidig erkender Morten Østergaard nu, at Lotte Rod-sagen ikke er den eneste sexchikane-sag i partiet han har måttet håndtere:

“Jeg har som politisk leder stået med mere end én sag om sexisme på vores arbejdsplads.”

I forhold til Lotte Rod-sagen giver Østergaard løfte til folketingsgruppen og offentligheden om, at partiledelsen er i gang med at behandle Lotte Rod-sagen:

Det er mit løfte, at det vil ske, som det også er sket i Lottes tilfælde

“Vores interne undersøgelse skal sikre os grundlag for at komme videre. Men der skal naturligvis handles på de sager, som undervejs bringes til torvs. Det er mit løfte, at det vil ske, som det også er sket i Lottes tilfælde. Her har vi handlet, og vi har taget fat om problemet, så det ikke gentager sig. Vi er ikke færdige, men vi er i gang,” skriver Morten Østergaard.

Den radikale leder understreger, at der ikke vil komme yderligere oplysninger om Lotte Rod-sagen i medierne. Til gengæld vil den radikale ledelse, “når vi er i mål” samlet melde ud “om konsekvenserne i de sager, der har været”:

“Mens vi handler på konkrete sager, må det ikke forskubbe fokus fra strukturelle problem over på den enkelte sag og skabe et miljø, hvor det ikke er trygt at stå frem. Derfor vil Lotte Rods sag heller ikke blive oplyst yderligere i medierne. Men når vi er i mål, vil vi samlet redegøre for konsekvenserne i de sager, der har været.”

"Jeg har begået fejl"

Morten Østergaard erkender, at han har begået fejl i håndteringen af de sexchikane-sager, der er og har været hos De Radikale:

“Jeg har begået fejl i den håndtering. Det ser jeg nu. Som andre ledere har jeg håndteret sager uden at have hverken samværspolitik eller retningslinjer at støtte mig til. Men det er blot en del af det, vi nu skal have lavet om.”

Morten Østergaard oplyser, at sexchikane-sagerne hos De Radikale ikke har haft en sådan karakter, at partiet har måttet politianmelde konkrete personer. Derimod har partiet - som tidligere oplyst - iværksat en ekstern undersøgelse af omfanget og karakteren af sexisme i partiet:

“Vi er hos Radikale Venstre begyndt med iværksættelsen af en ekstern undersøgelse af omfanget og karakteren af sexisme i vores parti. Og med diskussionen om hvordan vi fremadrettet vil indrette vores adgang til at rejse sager, så alle kan være trygge ved, at der handles. Jeg er sikker på, at vi er på rette vej,” skriver Østergaard.

Om den konkrete sag, hvor Lotte Rod har følt sig krænket af en person i partiet, understreger Østergaard, at de hændelser hun har fortalt om “aldrig må gentage sig i vores fællesskab”:

Tilsvarende med min gode gruppefælle Lotte Rod, som åbent har fortalt om hændelser, som aldrig må gentage sig i vores fællesskab

“En af grundene til at vi endelig er kommet i gang, er dem, som konkret har stillet sig frem med deres beretninger. Nogle som led i den store fælles appel i Politiken. Tilsvarende med min gode gruppefælle Lotte Rod, som åbent har fortalt om hændelser, som aldrig må gentage sig i vores fællesskab."

placeholder

 

Forventer at få en orientering

Medlem af den radikale gruppe, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, siger til Politiken, at det kan blive et problem for De Radikale, hvis ikke partiet håndterer sine sexchikane-sager rigtigt, “når vi selv står så stærkt på den dagsorden udadtil”:

det kan blive et problem, hvis ikke vi håndterer det rigtigt, når vi selv står så stærkt på den dagsorden udadtil

“Det er vigtigt for de krænkede kvinder, men det her handler ikke kun om en konkret krænket person. Nu handler det også mere principielt om, hvordan partiet er i stand til at håndtere det. Og det kan blive et problem, hvis ikke vi håndterer det rigtigt, når vi selv står så stærkt på den dagsorden udadtil,” siger Martin Lidegaard til avisen.

De Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, regner nu med, at resten af den radikale folketingsgruppe får et dybere indblik i, hvordan partiledelsen har håndteret den konkrete sag om krænkelserne mod Lotte Rod:

“Jeg forventer, at vi i gruppen får en orientering om, hvad ledelsen har gjort, når sagen nu kører i pressen, og Lotte Rod selv har fortalt om sine oplevelser,” siger Samira Nawa til Politiken.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så kommer navnet vel også frem, den radikale ligestillingsordfører har jo så travlt med at jagte andre med navn,
man skal passe på med at grave grøfter, man kunne selv falde i den.