København: Enhedslisten stemmer nej til 275 millioner ekstra til socialområdet

Enhedslisten budgetordfører Charlotte Lund forklarer partiets nej til 2019-budgettet i København med, at S gjorde et ja til byggeri på Amager Fælled til et ultimativt krav
Enhedslisten på Københavns Rådhus glædede sig sidste år over, at der blev afsat 915 millioner kroner til det sociale område. Og partiet var af samme grund med til at vedtage 2018-budgettet. Partiet står derimod uden for forliget om 2019-budgettet. Her er afsat 1.190 millioner kroner til det sociale område – altså 275 millioner mere end i 2018.

Så hvorfor i alverden har Enhedslisten valgt at stå uden for 2019-budgetforliget – sammen med Alternativet?

Det har Netavisen Pio spurgt Enhedslistens budgetordfører på Københavns Rådhus, Charlotte Lund, om:

Enhedslisten, der sidste år var med i budgetforliget, glædede sig sidste år over, at der blev afsat 915 millioner kroner på det sociale område, og der var glæde over, at der blev afsat 61 millioner kroner til en cykelpakke og sikre veje...

”Ja, det gjorde vi, det var en hård kamp, men det lykkedes.”

Glæder sig over flere penge til socialområdet, men…

Når jeg så kigger på 2019-forliget, som Enhedslisten ikke er med i, så er der afsat 1.190 millioner kroner på det sociale område – altså 275 millioner kroner mere end i 2018-budgetforliget. Så hvorfor er Enhedslisten så ikke med i 2019-budgetforliget?

”Vi blev sat stolen for døren. Socialdemokratiet tog et af vores valgløfter (ingen boliger på Amager Fælled, red.) og gjorde det til et ultimativt krav. Og dér ved Socialdemokratiet jo, at hos Enhedslisten der holder man sine valgløfter. Men jo, vi glæder os da over, at der er afsat penge til at opfylde alle straks-påbud, som socialforvaltningen har modtaget. Vi glæder os da over, at der er afsat penge til at opfylde de statslige krav vedrørende alkoholbehandlingen,” siger Charlotte Lund til Netavisen Pio og fortsætter:

”Men vi er kede af, at budgetforlig 2019 ikke afsætter nok til psykiatri-, hjemløse- og handicapområdet. Man fastholder end ikke det nuværende niveau på de tre områder i 2019-budgettet. Forvaltningen pegede på, at der burde afsættes 45 millioner kroner på psykiatriområdet. Der er afsat 15 millioner. Forvaltningen pegede på, at der burde afsættes 10 millioner kroner på hjemløse-området. Der er afsat tre millioner. Der er kommet noget. Det er godt, men brugerne vil opleve en forringelse. Der vil komme et stigende pres inden for det psykiatriske område. Fordi der er kommet flere diagnoser, mange er ramt af kontanthjælpsloftet, der er flere særlige unge hjemløse. Derfor er det vigtigt for Enhedslisten, at det nuværende budgetniveau fortsætter.”

Charlotte Lund mener, at ”der er rigtig mange områder, som der ikke længere er afsat midler til.” Hun peger især på det forebyggende område og misbrugsområdet. ”Og det er områder, hvor det virkelig, virkelig, virkelig gør ondt. Selv Socialdemokraterne har beklaget, at CleanHouse (Misbrugscenter, red.) må lukke. Så der en række ting, vi ærgrer os over i Enhedslisten, men selvfølgelig glæder vi os samtidig over, at der er blevet tilført socialområdet penge. Men niveauet for en række mennesker inden for psykiatrien og for hjemløse vil blive oplevet som en forringelse. Det er vi altså nødt til at sige. Det er aldrig sjovt at være dem, der ødelægger en god fest. Men det er kendsgerninger.”

men selvfølgelig glæder vi os samtidig over, at der blevet tilført socialområdet penge

Enhedslisten havde også et valgløfte, der hed at kæmpe indædt for de socialt udsatte. Hvad blev der af dét valgløfte, når Enhedslisten siger nej til et budgetforlig, der tilfører socialområdet 275 millioner kroner ékstra i forhold til 2018?

”Jeg kan love dig for, at vi fortsat – indædt – vil forsvare de socialt udsattes interesser. Vi behøver ikke give køb på det grønne for at få et rødt budget.”

Afviser at have valgt grønt – på bekostning af rødt

Enhedslisten vælger at følge grønne Alternativet – frem for at følge de røde, der kæmper for de socialt udsatte. Er det dét valg, Enhedslisten nu har truffet?

”Næ. Først og fremmest følger vi ingen. Vi følger Enhedslistens politik. Vi følger altid kampen for det røde og det grønne. For os er det ikke modsætninger. Problemet er, at i det her budget (2019-budgetforliget, red.) blev der ikke kæmpet for hverken det røde eller det grønne. For det er ikke kun Amager Fælled, der er taget en kæmpe bid af. Det er også de grønne baggårde, der er snuppet halvdelen af. Det er den boligsociale indsats, der er blevet beskåret: Helhedsplanerne i Husum og Tingbjerg er røget i svinget. Det havde man ikke behøvet. Socialdemokratiet kunne have sagt til højrefløjen: Ved I hvad, højrefløj, vi holder lidt igen med skattelettelserne, og så sørger vi i stedet bedre for det sociale område.”

Hvor mange ekstra millioner kroner skal der til på det sociale område for, at Enhedslisten er tilfreds? Nu blev der tilført det sociale område 275 millioner kroner ekstra. Hvor mange millioner kroner – ud over de 275 - mener Enhedslisten, der skulle være afsat i 2019-budgettet?

”Der skulle være tilført psykiatri-, hjemløse- og handicapområdet ekstra 72 millioner kroner. Hvis de var blevet afsat, så ville der ikke have været tale om nedskæringer på området.”

Håber der bliver billige boliger på Amager Fælled

Hvor mange af de socialt udsatte tager skade af, at der bliver bygget på Amager Fælled?

”Jeg har ikke tallet. Men da jeg talte med brugerne på CleanHouse, var de alle sammen kede af, at der skulle bygges på Amager Fælled. Jeg ved ikke, om de var repræsentative: men de sagde alle sammen, at det var trist, at der skulle bygges på Amager Fælled. Men det er altså problematisk, at man sætter det op som om, det skal være enten grønt eller rødt. Fordi det er ikke hinandens modsætninger. Man kunne lige så godt have sagt, at tiden ikke var til nogen af højrefløjens afgiftslettelser. Men det fravalgte man.”

De almene boligselskaber har meldt ud, at de vil bygge nogen meget små lejligheder på Amager Fælled – prisniveau: 3.-5.000 kroner i husleje. Kunne det ikke komme netop socialt udsatte til gavn?

”Jeg er spændt på at se det. Sidst der blev lovet små, billige boliger – 5.000 boliger til 5.000 kroner på et naturområde – da blev det jo ikke til noget. Men jeg håber da, at det bliver til noget denne gang.”

Så du og Enhedslisten håber, at der kan blive boliger til socialt udsatte på Amager Fælled?

”Jeg håber altid, at der kan blive billige boliger til socialt udsatte. Det er ærgerligt, at det kun kan blive 25 procent af boligerne, der er almene. Vi går ind for, at procenten hæves. Vi går også ind for, at vi kigger på boligstørrelserne.”

Vi løber ikke fra vores valgløfter, og derfor stemmer vi nej i dag

Og nu skal Borgerrepræsentationen torsdag eftermiddag stemme om 2019-budgettet. Og du er helt sikker på, at Enhedslisten ikke har fortrudt og derfor vil stemme for budgettet for 2019?

”Nej, nej, nej. Vi løber ikke fra vores valgløfter, og derfor stemmer vi nej i dag. Vi holder fast i en rød og en grøn by. Så det bliver et nej tak,” siger Charlotte Lund til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce