Annonce

Konservativ hvisken i krogene om Søren og Søren: “Er fuldstændig vævet ind i hinanden”

I de konservative korridorer vokser kritikken af partiformand Søren Pape Poulsen og partiets generalsekretær, Søren Vandsø
Foto: Det Konservative Folkeparti/Allan Ringgaard
Søren Vandsø (K), generalsekretær og Søren Pape Poulsen (K), formand
Kritikken af De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, tager til. Og i stigende grad rammer kritikken nu også partiets generalsekretær, Søren Vandsø.

Kritikken kommer både fra anonyme og navngivne konservative tillidsfolk og koryfæer.

I sidste uge oplyste partiets tidligere formand, Lars Barfoed, at han ikke alene har meldt sig ud af De Konservative, han har tilmed meldt sig under fanerne hos Moderaterne.

Barfoed, der var formand for partiet indtil 2014, hvor Søren Pape Poulsen tog over, begrunder sin utilfredshed med De Konservative med særligt to ting: Nemlig at De Konservative ikke gik med ind i en bred regering, da lejligheden bød sig efter valget 1. november 2022. Og også at De Konservative nu erklærer sig som modstandere af et forbud mod afbrænding af religiøse skrifter.

Melder sig ud efter 58 år

Onsdag melder et gammelt konservativt koryfæ sig på banen i skikkelse af partiets tidligere, mangeårige generalsekretær, Peter Sterup, og fortæller, at han også har meldt sig ud af De Konservative - efter 58 års medlemskab.

Til Berlingske fortæller han, at hans udmeldelse i høj grad hænger sammen med Søren Pape Poulsens lederskab.

Sterups kritik kan, ifølge Berlingske,  opsummeres således:

De Konservative har brugt alt for mange kræfter på Mette Frederiksens rolle i minksagen
  • De Konservative har brugt alt for mange kræfter på Mette Frederiksens rolle i minksagen.

  • Partiet burde være gået med i en regering hen over midten.

  • Det var en fejl at gå til valg på topskattelettelser.

  • Søren Pape Poulsen har trukket partiet i en højreorienteret retning, især på det værdi- og fordelingspolitiske område. Retningen burde, ifølge Sterup, være pragmatisk og midtsøgende

  • De Konservative burde stemme for regeringens lovindgreb mod koranafbrændinger.

  • Søren Pape kan ikke længere sælge partiets politik og bør gå af som formand.

Weiss-sagen som katalysator

Det er velbeskrevet, at grupper af konservative er meget utilfredse med partiets håndtering af Pernille Weiss-sagen.

Senest har 22 tillidsvalgte konservative indstillet hende som partiets spidskandidat til det kommende EP-valg - til trods for at Søren Pape Poulsen og den øvrige partiledelse har indstillet tre andre konservative til 1., 2. og 3. pladsen på EP-listen. Og til trods for at Pape Poulsen har opfordret Pernille Weiss til omgående at trække sig fra EU-Parlamentet på grund af en intern rapport om dårligt arbejdsmiljø på Weiss’ kontor i Bruxelles.

En af de 22 er medlem af Region Nordjylland for De Konservative, Kim Frost.

Han kritiserer ikke alene partitoppen for dens håndtering af Weiss-sagen, han kritiserer nu også direkte Pape Poulsens lederskab.

mangler format, overblik og evnen til at handle rettidigt

Til Politiken siger han, at Søren Pape Poulsen både mangler format, overblik og evnen til at handle rettidigt. Frost efterlyser også karisma hos partiformanden.

Dermed er Weiss-sagen blevet en katalysator for en mere grundlæggende kritik af partitoppen.

Ungdomsvenner

Et byrådsmedlem, der ønsker at være anonymt af frygt for repressalier fra partitoppen, sætter i Politiken ord på dét, der i stigende grad hviskes om i krogene, nemlig at partiets generalsekretær, Søren Vandsø, og partiformanden er ungdomsvenner, og at Vandsø - måske af samme årsag - har alt for stor indflydelse på partiet, inklusive på det politiske område:

“Det vil sige, at det politiske og det organisatoriske niveau er fuldstændig vævet ind i hinanden. Normalt efter en situation som efter sidste valg skulle man jo faktisk gerne have en mere objektiv generalsekretær, der kunne gå til formanden og sige det, der var nødvendigt.”

Vedkommende tilføjer, at det gjorde Vandsø netop ikke, fordi han "har kæmpestore aktier i den forsmædeligt ringe valgkamp”.

Byrådsmedlemmet havde håbet, at både Vandsø og Pape Poulsen havde trukket sig ovenpå det dårlige valgresultat 1. november 2022, hvor De Konservative tabte to mandater - i stedet for at indkassere den store gevinst partiet længe stod til at kunne høste få måneder før valget. Et valgresultat som blandt andet skyldtes Pape Poulsen række af personsager.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fint at de kan holde sig beskæftiget. Så længe de kan det, sidder de jo ikke nede på bænken, og råber uforståelige ting efter tilfældige forbipasserende.

Vi må for alt i verden beholde Søren Pape som leder af de Konservative!
Det vil på sigt give en vælger flugt der decimerer K til en usagt vittighed. Hr. Pape angriber alt og alle, der ikke lige gør som han måtte ønske, sår endda tvivl om andres redelighed.
Så nu må Hr. Pape stå frem og åbent og "ærligt" forklare følgende:
Hvad var formålet med en hemmelige minister rejse til Den Dominikanske Republik som Hr. Pape foretog med Fr.Støjberg og Fr. Mercado. Noget må være aftalt men tavsheden hviler tungt over rejsen, selv de ellers kritiske medier holder hånden over Hr. Pape og Co. Selv har Hr. Pape ytret at "en kop kaffe" kunne få sandheden frem. Han har tilsyneladende kun drukket the siden.

Hvorfor foretrak Hr. Pape, under Corona'en, en Peizer vaccine ( den bedste) mens alle andre burde modtage Johnson &Johnson, den vaccine havde et tvivlsomt ry.

Senest, en hemmeligholdt "intern" undersøgelse af Fr. Weiss's gøren og laden i EU parlementet, nogen ville kalde det overvågning. Kun DR lader til at vide alt om overgreb og trusler men det lyder lidt mærkeligt når samarbejdspartnere ikke kan genkende de påståede forhold.Her står Hr. Pape frem på TV skærmem og anklager i al offentlighed en parti kollega for uordentlighed, uden at ville dokumentere noget som helst.

Så, Pape som leder så går det nok.

Vandsøs kampagne mos Pernille Weiss kan ses som en defokusering af, hvilken politisk linje hun står for. Nogle burde interessere sig for netop det emne.