Lad ikke frygten for kunstig intelligens gøre dig til maskinstormer

Vi skal sætte fut i udviklingen af kunstig intelligens til samfundsgavnlige formål, og sætte en stopper for sundhedsskadelige effekter på sociale medier og underminering af tilliden i samfundet, det skriver medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose (S).
Foto: Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet.
Christel Schaldemose (S), Gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet.
Debatten om kunstig intelligens raser. Det er nemt at gå fra forargelse til forbud, når man hører historierne om, hvordan chatbots sniger sig helt ind på børneværelset og spreder selvskade og usandheder.

Men vi må ikke lade forargelsen forpurre fremskridtet. Vi kan ikke skære kunstig intelligens over én kam og blive maskinstormere over natten.

Vi er nødt til at skelne mellem, hvad den kunstige intelligens bruges til. For der er fordele ved kunstig intelligens, som vi er nødt til at høste for at vores samfund fortsat kan udvikle sig.

Kunstig intelligens er mange ting, men overordnet er det når maskiner gør noget, som ville kræve intelligens, hvis det skulle udføres af et menneske.

Det er alt fra de helt små selvfølgeligheder som mailens spamfilter til de helt store landvindinger inden for livmoderhalskræft.

Hjertestop, kræft og tøjvalg

I Region Hovedstaden lytter en kunstig intelligens med på opkaldene til 112. Det gør den for at hjælpe med at opfange hjertestop, og den er god til det.

Faktisk kan den kunstige intelligens fange 10 procent flere hjertestop og gøre det 10 sekunder hurtigere end det menneske, der sidder ved Akutberedskabets telefon. Det redder liv.

På Odense Universitetshospital skal kunstig intelligens hjælpe med at opdage både livmoderhalskræft, lungekræft og prostatakræft hurtigere.

Flere studier viser, at der netop er store gevinster ved at bruge kunstig intelligens til cancerdiagnostik. En hurtigere kræftdiagnose betyder øget chance for fuld helbredelse.

Det er en kunstig intelligens, der fanger spammails i din indbakke

Kastrup Lufthavn bruges kunstig intelligens til at optimere bagagehåndteringen ved at forudsige med 99 procents nøjagtighed, hvornår bagagen ankommer på båndet, så den rejsende kan bruge sin tid bedre.

Appen ’Be My Eyes’, tester lige nu den kunstige intelligens GPT-4, der via en billede-til-tekst funktion kan hjælpe svagtseende i hverdagen.

Den kunstige intelligens i appen kan blandt andet svare på spørgsmål om pastas kogetid baseret på et billede af pastapakken eller hjælpe med at finde den rigtige skjorte i skabet.

Der er kunstig intelligens i din bil, hvis den har automatisk nødbremse, adaptiv fartpilot eller vognbaneassistent. Det er en kunstig intelligens, der fanger spammails i din indbakke.

Vi skal styre udviklingen

Vi skal ikke standse udviklingen. Vi skal styre den. For vi må heller ikke kamme over bliver naive teknologiforherligere.

Når SnapChats ’My AI’-chatbot deler ”opskrifter” på selvskadende opførsel, skal vi skride ind. Når ChatGPT deler usandheder, skal vi sætte foden ned.

Vi skal sætte fut i udviklingen af kunstig intelligens til samfundsgavnlige formål

Når Facebooks algoritme spreder desinformationer, skal vi trække en streg i sandet.

Vi skal sætte fut i udviklingen af kunstig intelligens til samfundsgavnlige formål. Og så skal vi sætte en stopper for de sundhedsskadelige effekter af kunstig intelligens på sociale medier eller når den bruges til at underminere tilliden i vores samfund.

Demokratiet sætter rammerne

I EU arbejder vi lige nu på verdens første lovgivning om kunstig intelligens. Det bliver en kæmpe landvinding.

Vi må insistere på, at det altid er demokratiet, der sætter rammerne for ny teknologi. Ikke omvendt.

Men vi skal ikke tillade, at teknologien skader børn og unges mentale sundhed

Jeg arbejder for, at den nye EU-lovgivning høster fordelene og inddæmmer problemerne, der tydeligvis også er, ved kunstig intelligens.

Vi skal bruge den nye teknologi til at drive vores samfund fremad i den retning, vi ønsker.

Men vi skal ikke tillade, at teknologien skader børn og unges mentale sundhed, vores demokratis sammenhængskraft eller tilliden til vores fællesskab.

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Annonce