Annonce

Magtkampe koster Venstre vælgertilslutning

V går 2,1 procent tilbage i Megafon-måling
Venstre går 2,1 procent tilbage i en dugfrisk Megafon-måling foretaget for Politiken og TV2.

Venstre gik ved valget markant frem fra 19,5 procent til 23,4 procent. Men ifølge Megafon-målingen står Venstre altså allerede til at tabe en pæn del af fremgangen.

”Det her er én enkelt måling, og den skal man selvfølgelig tage med et gran salt. Men al logik tilsiger, at en så omfattende intern uro som den, der lige nu udspiller sig omkring Venstre, vil få nogle vælgere til at stå af,” siger TV 2s politiske analytiker, Hans Redder.

Han påpeger, at det i øjeblikket er svært for Venstre at komme igennem med politiske budskaber:

Magtkampen gør det næsten umuligt for Venstre at tale om politik

”Magtkampen gør det næsten umuligt for Venstre at tale om politik, og derfor er det vigtigt for partiet at få afsluttet uroen på den ene eller anden måde. Ellers kan der meget vel komme flere målinger, der viser tilbagegang.”

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ønsker ikke at kommentere Megafon-målingen.

Magtkampe og personfnidder

Hele august har Venstre udelukkende budt på magtkampe og personfnidder.

Det begyndte først på måneden, da der skulle fordeles ledelsesposter i Venstres folketingsgruppe.

Lars Løkke Rasmussen ønskede at få placeret Inger Støjberg som gruppenæstformand, men hun tabte et kampvalg om posten til Sophie Løhde.

Et par dage senere undsagde Venstres næstformand – og nyvalgte gruppeformand - Kristian Jensen i et interview med Berlingske Lars Løkkes politiske linje, særligt Løkkes udmeldinger under valgkampen om et muligt SV-samarbejde.

Under Venstres sommergruppemøde blev Jensen banket på plads af gruppen, og Jensen måtte på et efterfølgende pressemøde beklage, at han havde meldt sine synspunkter ud i Berlingske – i stedet for at tage diskussionen internt i gruppen.

Lars Løkkes bulldozer og fortrolige, Claus Hjort Frederiksen, opsøgte lige efter pressemødet Christiansborg-journalisterne og opfordrede for rullende kameraer Kristian Jensen til at gå af både som næstformand og gruppeformand.

Jensen holdt dog fast i, at han agter at søge genvalg som næstformand på Venstres landsmøde i midten af november. Løkke – og Kristian Jensen – forsøgte efterfølgende at skabe ro gennem et hasteindkaldt telefon-møde i Venstres forretningsudvalg.

Her fik Løkke – og Kristian Jensen – forretningsudvalgets opbakning, ifølge Løkke & Jensen. Og Hjort så nu pludselig alligevel ikke nogen grund til, at der skulle ske ændringer i Venstres ledelse. Hjort-retræten så således ud på Facebook:

placeholder

 

Reelt var opbakningen til makkerparret Løkke & Jensen påfaldende nølende på forretningsudvalgsmødet.  BT kunne således afsløre, at formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose, under mødet havde konkluderet, ”at man er meget tæt på at miste tilliden til formandskabet – på begge pladser.”

Reelt var opbakningen til makkerparret Løkke & Jensen påfaldende nølende på forretningsudvalgsmødet

Løkke: Mit ansvar

Løkke tog i weekenden ansvaret for ’personfnidderet’. Både i Avisen Danmark og i DR2’s Deadline fortalte Lars Løkke, at han havde været for naiv og troet, at konstitueringen af Venstres folketingsgruppe kunne vente til efter sommerferien. Det var en fejl at vente – særligt i en situation, hvor Venstre havde tabt regeringsmagten – samtidig med at gruppen var blevet markant større, erkendte Løkke.

Men hverken mødet i forretningsudvalget eller Løkkes bodsgang hjalp.

Mandag aften udkom Jyllands-Posten med en kronik, hvor to lokale Venstre-folk fra Roskilde direkte taler for, at både Lars Løkke og Kristian Jensen skal skiftes ud.

Kronikken bakkes op af medlemmer både i og uden for Venstres hovedbestyrelse. Blandt andre kommuneforeningsformand i Skanderborg, Svend Møller Sørensen, og kommuneforeningsformanden i Holstebro, Mette Marie Thomsen.

Fortsættelse følger.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Arne Jensens kommentar skal læses som indirekte uro, fordi man i S kender Stefanie Lose. Klart det ikke er noget planlagt bevidst, men man ved i S, at hun ville kæmpe for regionerne som S også gjorde og er nok en af de få Venstrefolk, der har n....nok til at sige Løkke i mod.
Og det er da ikke gjort med 21 %, de ryger længere ned, hvis der ikke kommer ny ledelse. DF er på 8%, og hvorfor det? Ikke fordi de flirtede med S, nej fordi folk blev træt af deres hykleriske stramninger, som var symbolpolitik uden mening. Lige nu er de populister der fisker i rørt vande.
Fast stram og fornuftig udlændingepolitik, god velfærd, orden i økonomien den vej er vejen frem.

Helle Walther, du har som altid, de rigtige læsebriller på. Tak.