Annonce

Magtkampen i Venstre: Baglandet vil af med både Lars Løkke og Kristian Jensen

På forretningsudvalget i Venstre onsdag blev der åbent talt om at tilliden til både Løkke & Jensen er tæt på at være brugt op
Tiden er ved at løbe ud for både Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Det er, ifølge BT’s kommentator, Søs Marie Serup, konklusionen oven på et forretningsudvalgsmøde i Venstre onsdag.

Lars Løkke, Kristian Jensen – og partiveteranen, Løkkes tro væbner og bulldozer, Claus Hjort Frederiksen, har ellers haft travlt med at bedyre, at der ovenpå mødet i forretningsudvalget er enighed om at samle sig om Lars Løkke og Kristian Jensen – og i øvrigt se frem ad:

”Har de seneste 2 dage holdt 2 gode møder i hhv. forretningsudvalg og folketingsgruppe. Det har luftet ud, skabt klarhed og opbakning til formand og næstformand i Venstre,” skrev Kristian Jensen i et tweet.

placeholder

Claus Hjort Frederiksen krævede så sent som fredag i sidste uge Kristian Jensens afgang – både fra posten som partiets næstformand og gruppeformand for folketingsgruppen – men samme Claus Hjort meldte torsdag formiddag ud på sin Facebook-profil, at han i kølvandet på mødet i forretningsudvalget nu ikke længere så noget behov for udskiftninger i Venstres ledelse:

”Venstres forretningsudvalg havde onsdag aften en lang og grundig drøftelse af opgavefordelingen og ledelsesforholdene i Venstre. Det blev klart slået fast at formanden har ansvaret for det organisatoriske og politiske. Næstformandens opgaver aftales med formanden. I det lys ser jeg intet behov for ændringer i Venstres ledelse. Vi kan nu se fremad og kaste os ud i opgaven som opposition.”

Stephanie Lose åbnede ballet

Men BT’s kommentator Søs Marie Serup afslører, at melodien på forretningsudvalgsmødet i virkeligheden var nærmest den stik modsatte:

”Hvis baglandet står fast på, hvad de fleste af dem mener i dag, skal der inden årets udgang findes både en ny formand og næstformand for Venstre.”

åbnede ballet under onsdagens forretningsudvalgsmøde ved direkte at påpege, ”at mayonnaisen ikke kunne puttes tilbage i flasken”

BT’s kommentator kan også afsløre, at formanden i Region Syddanmark, formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, åbnede ballet under onsdagens forretningsudvalgsmøde ved direkte at påpege, ”at mayonnaisen ikke kunne puttes tilbage i flasken”.

Hendes konklusion var, ifølge Serup, ”at man er meget tæt på at miste tilliden til formandskabet – på begge pladser.”

Men der er mere: Serup’s kilder afslører nemlig, at størstedelen af Venstres forretningsudvalg bakkede op om Loses konklusioner.

Serup noterer samtidig, at samme analyse lyder fra ”toneangivende borgmestre i Venstres bagland og tunge organisationsfolk”:

”Nemlig, at nu er det tiden at takke både Løkke, Jensen og Hjort for deres formidable indsats for partiet – og til at sætte det hold, der skal møde vælgerne næste gang.”

Nemlig, at nu er det tiden at takke både Løkke, Jensen og Hjort for deres formidable indsats for partiet

Drømmer om en helt ny V-ledelse

Baglandet drømmer - ifølge Serup - om Jacob Ellemann-Jensen som formand og enten Stephanie Lose eller Karsten Lauritzen som næstformand – eller dem begge.

Serup nævner at en tidligere spredt reservation over for Jakob Ellemann i det jyske bagland nu ser ud til at været forduftet.

Søs Marie Serup konkluderer, at Lars Løkkes, Kristian Jensens og Claus Hjort Frederiksens  ”febrilske fredsmeldinger” torsdag ”kun har udskudt et opgør, som de får svært ved at pakke sammen igen.”

Serup konkluderer desuden, at det nu er gået op for Løkke og Jensen, at ”de er blevet afhængige af hinanden”:

”Hvis den ene vælter, så vælter den anden også.”

Hvis den ene vælter, så vælter den anden også

Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen, er på linje.

Han vurderer, at flere og flere Venstre-folk drømmer om ”at rydde bulen og begynde forfra”:

”Claus Hjort Frederiksen opnåede på en måde, hvad han ville. Kristian Jensen blev trukket ind i magtkampens mudderpøl og står markant svækket tilbage som fremtidig formandskandidat. I stedet for at lade kronprinsen gennem 10 år arve kongeriget anser flere og flere Venstre-folk det nu for en bedre løsning at rydde bulen og begynde forfra,” skriver Kristian Madsen i en kommentar.

Kerneproblemet er ikke næstformanden, men Lars Løkke

Kristian Madsen finder det i den forbindelse bemærkelsesværdigt, at flere af Jensens støtter med ministererfaring er larmende tavse efter angrebet på næstformanden: Karsten Lauritzen og Ellen Trane Nørby holder betænkelig lav profil.

Madsen konkluderer:

Venstres kerneproblem ikke er næstformanden. Det er Lars Løkke Rasmussen

”Claus Hjort Frederiksens angreb har dog fået den utilsigtede bivirkning, at det klart udstiller, at Venstres kerneproblem ikke er næstformanden. Det er Lars Løkke Rasmussen.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Løkke ligger som fortjent. Han svigtede alle, klogt eller ej, spillede højt spil med bog og SV regering, og tabte.

Har Claus Hjort Frederiksen fået/taget tjansen at tale med Venstres bagland? sidst set i Dragør Havn