En sag om seksuelle tilnærmelser kostede 1. januar næstformanden og finansordføreren for det norske Arbeiderparti Trond Giske posten. Sagen har samtidig sat fokus på et parti i stor konflikt med sig selv, efter valgnederlag.
Den 51-årige politiker er officielt ”fritstillet på ubestemt tid” og desuden sygemeldt, mens partifællerne forsøger at finde ud af hvad der skal ske. Giske er nemlig formelt valgt på partiets kongres, så han kan ikke bare smides ud.
Konkret drejer anklagerne mod Trond Giske sig blandt andet om en hændelse i 2012 til en fest hos Fafo – en norsk pendant til Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – hvor Trond Giske, der på det tidspunkt var erhvervsminister, skulle have lagt kraftigt an på en dengang 21-årig servitrice og trods hendes afvisninger, sendte han hende efterfølgende SMS’er.
En tidligere nordnorsk AUF’er fortæller hvordan en ”overstadig beruset” Giske, der på det tidspunkt var kulturminister, i midten af 00’erne havde forsøgt at kysse og befamle ungdomspolitikeren. Og en anden tidligere AUFer fortæller også, at Giske i 2011 havde sendt hende en upassende SMS.
Men det er blot nogle af flere sager, hvor den norske politiker skulle have udvist upassende adfærd. Og som partiet i øvrigt ved gentagne lejligheder er blevet gjort opmærksom på.
Han afviser ikke alle anklagerne, og i et opslag på Facebook beklager han overfor dem som ”deler deres historier”, men skriver han, han vil på et tidspunkt også lægge sin egen version af historien frem, fordi der er kommet grundløse, falske historier som han ”på det stærkeste afviser”.
”Disse er systematisk blevet lækket til medierne, alvorlige anklager udelukkende, baseret på anonyme kilder, er blevet publiceret, kommenteret som sandheder og spredt på de sociale medier,” skriver han.
Trond Giske er en veteran i det norske Arbeiderparti, der har været aktiv i partiet siden midten af 80’erne. Først i ungdomsorganisationen AUF, som han var formand for i 1992-1996, siden 1997 har han siddet i Stortinget og været minister af flere omgange.
Magtkamp om formandsposten
Sagen handler ikke blot om Trond Giskes person og seksuelle tilnærmelser, men også om en magtkamp i det kriseramte Arbeiderparti, som ved valget sidste år fik sit dårligste resultat i umindelige tider.
Det handler nemlig også om, hvem der skal afløse partiformand Jonas Gahr Støre, når han på et eller andet tidspunkt kaster håndklædet i ringen og siger stop. Trond Giske tilhører partiets venstrefløj og har tæt tilknytning til blandt andet fagbevægelsen. Og med Giske ude af billedet kan partiet formentlig undgå et længere opslidende formandsopgør.
Måske derfor har partiets anden næstformand, Hadia Tajik, også været meget aktiv for at få sat fokus på anklagerne og få verfet Giske ud. Allerede da de første historier kom frem kort før jul, skrev Hadia Tajik at beretningerne fra kvinderne var ”rystende læsning, både som menneske, næstformand og jurist”.
På et møde i partiets hovedbestyrelse tirsdag valgte hun så – trods en aftale om det modsatte - at læse højt fra to af de indberetninger, man havde fået fra unge kvinder, som Giske havde været i kontakt med.
34-årige Hadia Tajik, der har pakistanske rødder, ses af mange som det mest oplagte bud på en afløser for Jonas Gahr Støre.
Udover anklagerne om seksuelle tilnærmelser har partiets medarbejdere i stortinget offentliggjort et evalueringsnotat fra valgkampen, som i bund og grund er et langt karaktermord på Giske, der anklages for at lede med frygt og udvise manglende tillid til medarbejderne. Og for i øvrigt at ville detailstyre, for derefter at tage hjem til valgkredsen for at føre valgkamp.
At partiets ansatte ikke blot observerer og rådgiver, men også selv tager aktivt del i magtkampen, kom frem mellem jul og nytår, hvor en kommunikationsmedarbejder måtte undskylde, fordi vedkommende havde lagt et billede på Snapchat af et af partiets stortingsmedlemmer, der støtter Trond Giske, med en skydeskive på brystkassen og en medfølgende tekst om, at det kunne være underholdning til næste personalearrangement.
Og det beklager hun for som hun siger: "Det skal ikke være underholdning for Arbeiderpartiets rådgivere at tage livet af stortingsmedlemmerne".