Minister tavs om fejlagtigt udsendtes helbredstilstand

Uvist hvordan de otte alvorligt syge flygtninge, som udlændingemyndighederne ved en fejl har sendt retur til deres hjemlande, har det aktuelt
 

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har "ikke tid" til at oplyse nærmere om den aktuelle helbredstilstand hos otte alvorligt syge flygtninge, som udlændingemyndighederne på grund af Udlændingeministeriets fejlfortolkning af den såkaldte Paposhvili-dom sendte retur til deres hjemlande i 2017.

Under et to en halv time langt samråd i går i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg om forløbet af sagen, kom ministeren ikke med en eneste stavelse ind på, hvordan de syge udsendte har det i dag.

I et skriftligt svar til udvalget har ministeren dog oplyst, at hun ikke har nogen grund til at antage, at nogen af de otte alvorligt syge, som sidste år blev udsendt på et fejlagtigt grundlag, i mellemtiden er døde.

Men yderligere oplysninger om de fejlagtigt udsendtes aktuelle helbredstilstand kom ikke frem under samrådet eller i besvarelsen af de mange skriftlige spørgsmål, som er stillet i sagen.

Ikke tid

På den baggrund har Netavisen Pio i dag spurgt udlændingeministeren, om "ministeriet i kontakten med de fejlagtigt alvorligt syge udsendte har interesseret sig for de udsendtes aktuelle helbredstilstand".

Og i bekræftende fald, om de otte udsendte så "har fået det værre" efter at være udsendt på et fejlagtigt grundlag fra Danmark.

Men udlændingeminister Inger Støjberg har "ikke tid" til at besvare spørgsmålene, meddeler hun via sin pressechef.

Næstformand for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, Astrid Krag (S) finder ministerens uvilje uklædelig:

"Det ville klæde ministeren med mest mulig åbenhed i denne sag, hvor der jo er begået fejl på fejl".

Det ville klæde ministeren med mest mulig åbenhed i denne sag, hvor der jo er begået fejl på fejl

Astrid Krag vil nu skriftligt spørge ministeren om, "om de otte udsendtes helbredstilstand er blevet forværret efter udsendelsen fra Danmark".

Beklager, beklager, beklager

Under samrådet i går gentog Inger Støjberg (V), at hun meget beklagede, at det tog for lang tid før hendes ministerium opdagede, at der var afsagt en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der kunne få betydning for praksis i udvisningssager, der vedrører alvorligt syge.

Støjberg gentog også hendes tidligere beklagelse af, at da så ministeriet endelig fandt ud af, at der var afsagt en vigtig dom, ja, så fejlfortolkede ministeriet betydningen af dommen. Hun gentog også sin beklagelse af, at der så igen gik alt for lang tid inden hendes ministerium opdagede, at ministeriets fortolkning  af dommens betydning var forkert.

Ministeren oplyste under samrådet, at Udlændingeministeriet har været i kontakt med fem af de otte udsendte flygtninge, at Udenrigsministeriet har opnået en form for kontakt med yderligere to, men at man endnu ikke har kunnet finde frem til den sidste af de otte fejlagtigt udsendte alvorligt syge flygtninge.

Artiklen er opdateret kl. 20.45 med udtalelse fra Astrid Krag.

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce