Annonce

Morten Bødskov: Springsteen rummer jo det hele

’Når man nærmer sig 6 koncerter på 2,5 måned, så burde man spørge sig selv om næste stop er hospitalet’, siger Springsteen-fan og MF’er Morten Bødskov
Kultur kan være alt fra sport, over scenekunst, madfællesskaber, hvad vi ser i fjernsynet, til det diffuse danskhedsspørgsmål. Det kan være svært at definere, og er derfor også en underlig størrelse i den politiske debat. Men politikere er jo mennesker ligesom alle andre med hobbyer, fritidsinteresser og kulturforbrug.

Derfor har Netavisen Pio i en serie af artikler sat sig for at undersøge, hvad politikere går og sysler med i deres fritid, og hvilke særlige kulturelle oplevelser, der har sat sig spor hos dem.

Born in Karup, Midtjylland

Siden han første gang hørte Bruce Springsteens ’Born In The USA’ på en slidt pladeafspiller i en ungdomsklub i barndomsbyen Karup i Midtjylland, har forhenværende justitsminister og nuværende formand for folketingets erhvervsudvalg, Morten Bødskovs musikalske udvikling stået mere eller mindre stille.

placeholder

Bødskov er ikke bare almindelige begejstret for Springsteens musik. Han er vaskeægte fan, som indretter kalenderen efter Springsteens tour-plan og har rejst rundt i det meste af Europa og USA for at se sit idol.

For en ung mand i Karup gav Springsteens tekster umiddelbar genkendelse. Sange om hårdtarbejdende folk i slidte jeans og pickup-trucks i den amerikanske midwest, som Bruce Springsteen ofte portrætterer i sit sangunivers, mindede til forveksling om den midtjyske hede som socialdemokraten Morten Bødskov selv voksede op i tilbage 70’erne og 80’erne.

For mig som socialdemokrat, skriver han tekster og synger om situationer og miljøer som jeg i hele mit politiske virke

En kobling der blev vigtig for fascinationen gennem årene. Som Bødskov selv siger det:

”For mig som socialdemokrat, skriver han tekster og synger om situationer og miljøer som jeg i hele mit politiske virke, siden jeg blev meldt ind i DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, red.) i 1985, har haft som referenceramme og nærmiljø. Udover at han politisk tiltalte mig, og at hans ståsted er relativt klart, så er det også de historier han formidler på en helt usædvanlig nærværende måde”.

Fællesskab på tværs af generationer

Indholdet af sangene og den stemning der formidles, står dog ikke alene, for rent teknisk er han også en dygtig musiker, siger Bødskov:

”Han har en nærhed i sit arbejde som gør, at det er helt ekstremt god musik, det er fantastisk band. De er ’tight’ på en helt særlig måde, og når de virkelig ruller, er de verdens bedste rockband”, siger socialdemokraten, om Bruce Springsteens berømte backing-gruppe The E Street Band, der med legender som guitaristen Lil’ Steve og den ikoniske personlighed Clarence ’Big Man’ Clemons på saxofon på rollelisten har fulgt Bruce Springsteen på maratonturneer verden rundt i det meste af karrieren”.

Morten Bødskov har været med til en stor portion af maraton-turneen: ”Det er efterhånden blevet til en del koncerter, hvor hele min familie har været der sammen,” fortsætter han: ”hvad enten det har været på Heden, i Parken eller et tredje sted, så har vi været totalt opløftede når vi er gået ud derfra. Og der kan man jo se til de koncerter, at alle generationer har været repræsenteret”.

Første gang jeg havde min hustru med, kunne hun ikke rigtigt forstå, at man skal møde op 5 timer før koncerten

Men ikke alle familiemedlemmer har selvsamme begejstring: ”Første gang jeg havde min hustru med, kunne hun ikke rigtigt forstå, at man skal møde op 5 timer før koncerten starter, men sådan er det når man vil have de gode pladser,” forklarer den garvede koncertgænger.

Rødderne stadig plantet i New Jersey

Den tidligere justitsminister deler desuden sin interesse med en kammerat, som han jævnligt tager på europature med, i fodsporene på Bruce Springsteens turneer:

”Når man nærmer sig seks Bruce Springsteen-koncerter på 2,5 måned, så er det man burde spørge sig selv om næste stop ikke er hospitalet”, griner han.

33-34 gange er det nemlig efterhånden blevet til live-koncerter, når der bliver talt sammen. Den bedste koncert står dog klart ud, som den på Giants Stadium i New Jersey – Springsteens hjemmebane – i 2008. I hvad Bødskov kalder for ”rent Sopranosområde”, med henvisning til den prisbelønnede serie.

Springsteen rummer jo det hele

”Springsteen rummer jo det hele, rent musikalsk” genkalder Bødskov om netop den koncert: ”Han kan få et stadion til at gynge og danse helt op til den sidste bagerste stol, men han kan også få folk til at sidde så stille, at man kan høre en knappenål falde til jorden.”

Vedvarende over årtierne

På Giants Stadium var det et rent karaokeshow. Det er få kilometer fra hvor Springsteen selv bor, alle dem han voksede op med var med og der var masser af mennesker på scenen. Når man oplever at folk står med tårer i øjnene under de stille numre, så ved man, at man har med en fantastisk musiker at gøre, forklarer Morten Bødskov.

Man oplever at folk står med tårer i øjnene under de stille numre


Selvom Bruce Springsteen efterhånden er en erfaren herre, han fyldte 69 i år, med mange årtier og godt to dusin albums bag sig, så har han alligevel formået at opretholde en gennemgående tone i sit musiske virke:

”Udover, at han politisk tiltalte mig, og at hans ståsted er relativt klart, så er det også de historier han formidler på en helt usædvanlig nærværende måde. Jeg har også hørt meget Bob Dylan, men de ting han har gennemgået stritter jo meget, alt afhængig af, hvilken stemning han lige er i. Bowie kan også være lidt svær at få greb om”, forklarer Bødskov om den specifikke linje Springsteen har formået at føre.

Hillary Clinton skulle have lyttet noget mere til Bruce

Det er ikke kun snak, når betydningen af Springsteens politiske engagement drøftes. For eksempel mener Bødskov, at en del af grundlaget for Hillary Clintons valgnederlag i 2016 kan findes i en manglende forståelse for nogle af Bruce Springsteens kernebudskaber:

”Hvis du tager et album som ’The Ghoast of Tom Joad’, så er det en lang tragisk vandring i Midtvestens ulyksaligheder. Og de stålarbejdere som Trump lykkes med at tale ind i stemmeboksen, de havde den manglende tro på fremtiden, som Springsteen fortolker via en nyfortolkning af John Steinbecks ’Vredens Druer’”.

Det Trump lykkes at tale op

Det amerikanske samfund kunne have set markant anderledes ud, hvis Springsteen i højere grad havde figureret på demokraternes spillelister:

”Det er jo det Trump lykkes at tale op. Derfor tror jeg det er meget rigtigt, at demokraternes nedtur skyldtes, at de fokuserede alt for meget hvad der skete på kysterne. Så de skulle have lyttet noget mere til Springsteen,” lyder det, med henblik på Springsteens fortællinger, om det miljø han kommer fra.  

Kulminationen i Karup

Morten Bødskov har også flere gange mødt sit idol flere gange. Eksempelvis på en tur til Norges hovedstad:

”Jeg var gået forbi ham i baren i Oslo et par gange”, fortæller han: ”her havde vi fået værelse på samme hotel som de var i. I sådan en hotellobby er der ikke noget der afholder ham fra at gå ned og spise i lobbyen, tage billeder og give autografer”, fortæller Bødskov, om idolet, der er helt i øjenhøjde med sine fans.

Det var 25 års jagt som kulminerede i Karup

Og allerstørst er måske mindet om mødet i Karup, da der blev givet koncert i Herning i 2013.

”Karup er jo min hjemby, så jeg vidste jo lige præcis hvor bilkortegen kørte fra. Og der ku’ jeg se, at de var landet, pisker ud og får så taget et billede, som hans chauffør tager. Det var 25 års jagt som kulminerede i Karup.”, fortæller han, om det ironiske i, hvordan hans historie med musikeren både starter og topper - af alle steder - i Karup.

Artiklen er en del af en ny kulturserie på Netavisen Pio, hvor vi over de næste uger vil præsentere forskellige politikeres kulturelle interesser.  


Flere artikler om emnet