Annonce

Murer-Mette advarer: Pas på I ikke afsporer nedslidningsdebatten

Skal vi gå efter hele pakken eller acceptere kompromiset? Pædagogen, mureren og 3F’eren diskuterer vejen til en tidligere tilbagetrækningsalder.
Socialdemokratiet har med deres pensionsudspil stjålet overskrifterne og sat præmissen for den politiske debat i 2019. Spørgsmålet er nu, hvordan man fastholder debatten og opnår det bedste mulige resultat efter et valg?

Der er nogle indbygget uligheder i måden, vi har indrettet vores pensionssystem

Netavisen Pio har sat tre fagfolk stævne til en samtale om Socialdemokratiets pensionsudspil. Jan Hoby, der er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, Mette Dahlmann også kendt som ”Murer-Mette”, og Nicolai Bentsen, som er scenetekniker og fællestillidsmand for 3F på Det Kongelige Teater. Fælles er ønsket om at forbedre forholdene er nedslidte danskere.

Nødvendige forbedringer

”Der er nogle indbygget uligheder i måden, vi har indrettet vores pensionssystem”, lyder det fra Bentsen, mens de to andre nikker. Trioen er dog langt fra enige om, hvordan man kommer i mål med opgaven. Jan Hoby, der er formand for 12.000 medlemmer i københavnske pædagog-fagforening mener nemlig langt fra, at Socialdemokratiets udspil, som han har kaldt ”lønarbejder-bedrag” og ”usympatisk accept af nedslidning”, løser det store problem.

”Vi er nødt til at sætte et nul bag på udspillet, så det hedder 30 milliarder, hvis vi vil gøre en forskel”, siger Hoby, der kræver flere penge, større målgruppe og meget tidligere pensionsalder.

Banebrydende udspil

Denne form for retorik og borgerkrigsstemning advarer Mette Dahlmann dog imod. ”Vi skal passe på, at vi ikke afspore debatten ved at se det onde i det gode”, siger hun med henvisning til, at uenighed og konflikt risikerer at gå højrefløjens ærinde. I stedet påpeger Dahlmann vigtigheden i Socialdemokratiets udspil.

”Når Socialdemokratiets løfter en vigtig debat, bliver jeg glad”, siger hun. Mette Dahlmann har tidligere rost udspillet for at være et udtryk for nogen: ”som tør prioritere at tale til, om og for os!” Derfor advarer hun også imod at man bare kæfter op og nedgør udspillet.

”Med udspillet er der et fundament at bygge videre på. At der så er nogle ting, der ikke er gode nok, er jo noget, vi derefter kan samarbejde om”, lyder det fra Dahlmann.

Faktuelt er Socialdemokratiets udspil det første fra et regeringsbærende parti

Den holdning bakker Nicolai Bentsen op om.

”Jeg synes ikke, det er et problem, at vi kan være uenige i fagbevægelsen. Jeg synes dog altid, at man skal gøre sig bevidst, inden man kaster sig ind i en debat, om man kan blive benyttet af modstanderne”, siger han og påpeger,

”Faktuelt er Socialdemokratiets udspil det første fra et regeringsbærende parti, som opererer med at forbedre betingelserne for nedslidning, siden efterlønsordningen”

Ydermere opfordrer Nicolai Bentson til at bruge kræfterne rigtigt og med de reelle modstandere i kampen for en tidligere pensionsalder.

”Det er en kæmpe fejllæsning at tro, at konflikten står imellem Socialdemokratiet og Enhedslistens standpunkt. Konflikten står imod de borgerlige og de radikale, som på det seneste har foreslået at hæve pensionsalderen”.

Du kan høre hele debatten om Socialdemokratiets pensionsudspil og vejen til det bedste resultat i vores podcast her

placeholder

 

 

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet