Annonce

Når velfærden er for billig til at være sand

Leder: Konkurser er en naturlig reaktion på VLAK-regeringens ambitioner om velfærdsnedskæringer, øget konkurrence udsættelse og mere frit valg. Vi har kun set begyndelsen.
Nogle gange er et tilbud for billigt til at være sandt. Som forbruger ved vi godt, at der er en risiko forbundet med at købe for billigt. Sidste salgsdato er næsten overskredet, produktets kvalitet er for ringe eller indholdsfortegnelse lever ikke op til løfter.

Selvom konkurrence er på mange måder en gave og en nødvendighed i forhold til at sikre, at borgerne får mest og bedst mulig service får skattekronerne, har konkurrencens velsignelser har sine naturlige begrænsninger. Også i den kommunale velfærd må vi vende os til, at de stadig lavere priser er udtryk for en stadig ringere kvalitet.

TV2 har netop kulegravet det private plejefirma Pleje Plus på Lolland, der har modtaget omkring 250 klager fra borgerne på bare otte måneder. De rystende mange klager har nu fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at kigge nærmere på det private firma, der især skulle have svigtet i forhold til rengøring, personlig hygiejne og medicinering.

Men styrelsen er ikke alene om at råbe vagt i gevær – også fagforeningen FOA og deres formand Dennis Kristensen går på barrikaderne.

 

Ifølge formanden for SOSU-assistenterne og de andre i plejesektoren er det stigende antal konkurser kun begyndelsen. Hele 38 private leverandører er ifølge Konkursindex.dk, der registrerer konkurser i hjemmeplejen, bukket under siden marked for privat ældrepleje blev sat frit i 2013.

10.000 kr. mindre pr. ældre
FOA-formanden opfordrer snusfornuftigt kommuner til at tænke sig mere om, før de går på jagt efter den billigste pris og lader sig lokke af de tilbud, der oprigtigt talt er for gode til at være sandfærdige.

Firmaet Pleje Plus på Lolland viser tydeligt, hvor galt det kan gå med denne tilbudsjagt. Det der gik galt er nemlig, at den private virksomhed vandt det konkrete udbud ved at være 5,5 millioner kroner billigere end det det konkurrerende firma. Det betyder, at det vindende firma skulle udføre ældreplejen for 10.000 kr. mindre i gennemsnit pr. ældre om året, end det tabende firma tilbød.
Når langt størstedelen af omkostningerne i ældreplejen er løn til de ansatte, er der noget, som ikke hænger sammen. Derfor var det vindende firma Pleje Plus nødsaget til at løse opgaverne med færre ansatte, hvilket naturligvis har konsekvenser.

VLAK-regeringen kommer til at gøre ondt værre
En ting er at opfordre kommunerne til at tænke sig om og gå mere kritisk til værks, når velfærden sendes i udbud. Det er et godt sted at starte og giver sig selv.

Men kommuner står ikke alene med ansvaret og hvis man kigger på de generelle tendenser, så kan FOA-formanden meget vel have en pointe, når han spår at det kan blive værre fremover. Den nye VLAK-regering vil begrænse den offentlige sektors vækst til 0,3 procent, udbrede mulighederne for frit valg og styrke den kommunale tvangskonkurrence.

Færre penge og krav om flere udbud er officiel VLAK-politik. I regeringsgrundlaget står der således: Vores arbejdsprogram for fornyelse af den offentlige sektor vil indeholde en plan for, hvordan flere opgaver kan sendes i udbud ved brug af obligatoriske måltal.”

Hvis vi ser på antallet af medarbejdere, bekræfter det, at de truende skyer hænger tæt. Ifølge Danmarks Statistik er der nemlig forsvundet 57.000 ufaglærte og erhvervsuddannede i det offentlige i perioden fra 2010-2016. Samtidig er antallet af ansatte med en lang videregående uddannelse steget med mere end 22.000.

Som det legendariske 70-80’er band Bachman Turner Overdrive sang i deres storhedstid: You ain't seen nothing yet”. 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet