Annonce

Regulering er forudsætningen for ligestilling

Ambitionerne på lovgivningsområdet bliver færre og færre i ligestillingskampen. De store partier bør droppe frygten for regulering, og skabe et stærkt og selvstændigt ligestillingsministerium.
Hvornår blev regulering et farligt værktøj i ligestillingskampen? I en tid hvor der stort set ikke hersker nogle lovgivningsmæssige ambitioner på ligestillingsområdet i Danmark, er det et oplagt spørgsmål. De tider er åbenbart forbi, hvor indflydelsestunge partier ønsker at tage nogle mærkbare ligestillingspolitiske skridt, og bruge regulering som et redskab til at skubbe på en udvikling i samfundet.

Man skal helt ud i den offentlige debats kringelkroge og ekstremer for at finde nogle højlydte pip – og ofte har de ingen forbindelse til et grundlæggende samfundsproblem. Bare se på hele diskussionen om ”free bleeding” og fjerde bølge-feminisme.

Et stærkt ligestillingsministerium
Vi mener, at politikerne må komme frygten for regulering til livs. Kun på den måde kan den pragmatiske og realistiske ligestillingskamp få luft under vingerne. Kampen for at endnu flere mennesker kan realisere deres drømme og ambitioner, og opnå en tilværelse uden fordømmelse, forulempelse eller forudindtagede holdninger, går gennem regulering.

Derfor bør partierne, på tværs af det politiske spektrum, gå sammen om at genetablere et stærkt og selvstændigt ligestillingsministerium, som i modsætning til det nuværende får nogle muskler bag sig.

Her skal der fødes ny lovgivning på ligestillingsområdet, og hele ligestillingsindsatsen på tværs af regeringens ressortområder skal samordnes og koordineres. Kampen for bedre barselsrettigheder til fædrene, for et mindsket løn- og pensionsgab mellem mænd og kvinder, for en hårdere indsats mod kønsbestemt vold og for en mere blandet kønssammensætning på uddannelserne, går gennem en ny ligestillingsministers evne og vilje til effektivt at regulere vores samfund.

Ellers sker der ikke noget som helst.

Troen på lovgivning skal tilbage
Derfor må vi afvise (den liberale debattør, red.) Rasmus Brygger & Co., når de alene vil diskutere ændringer af det enkelte menneskes kultur- og handlingsmønstre.

Vi skal igen have skabt et debatklima i Danmark, hvor ny lovgivning på ligestillingsområdet udgør kernen af diskussionen – også hos de store partier på Christiansborg. Vi skal igen opdrage hinanden til at tro på lovgivning som et værktøj til at ændre ved magtbalancer, magthierarkier og magtstrukturer. Alternativet er at ligestillingskampen fortsætter med at stå stille. Helt stille.

 

Frederik Vad Nielsen er medlem af forretningsudvalget i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Maria Gudme er kandidat til regionsrådet for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden.

Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.


Flere artikler om emnet