Annonce

Socialdemokratiet skal eje regnbuesagen

Med en helhjertet indsats i debatten om LGBT-rettigheder, kan Socialdemokratiet bidrage til at øge forståelsen for mangfoldighed.
Næste uge byder på et af mit års højdepunkter: Copenhagen Pride. Lørdag den 19. august tager vi hinanden i hænderne for at marchere for mangfoldighed og kærlighed.

Socialdemokratiet har gået med i paraden i mange år, men i de senere år har der manglet en klar vision for vores deltagelse.

De første år gik vi med under budskabet om, at homoseksuelle skulle have ret til at vie sig i den danske folkekirke. Men siden Danmark i 2012 tilsluttede sig rækken af lande, der tillader bøsser og lesbiske at vie sig på lige vilkår med alle os andre, har vi ikke haft et knivskarpt budskab, når vi er gået med i Copenhagen Pride.

Nuvel. Vi har luftet slagord som “ligestilling” og “mangfoldighed” - og det er også fint at bruge dagen til at sætte fokus på nogle helt overordnede værdier, men jeg ville ønske, at vi supplerede dem med politiske visioner på området og konkret politik. I dag er virkeligheden den, at mit eget parti er tjekket ud af debatten om LGBT-rettigheder og har overladt manegen til de radikale og resten af venstrefløjen. Det er synd.

Vi er endnu ikke i mål
I maj udgav organisationen ILGA Europe sin årlige “Rainbow Europe”-undersøgelse, hvor Danmark scorede 68 ud af 100 point. Med andre ord: Vi er ikke i mål. Og forskellige rapporter fra danske forskere påviser også, at LGBT-personer drikker mere, ryger mere, oplever mere ensomhed og er mere selvmordstruede end resten af befolkningen. De oplever også i stor udstrækning diskrimination og hadforbrydelser. Det er ikke godt nok.

Når man har mange homoseksuelle venner og kommer meget i det københavnske LGBT-miljø, så er det ikke overraskende. Men det gør mig også mere frustreret over, at mit eget parti ikke formår at kaste sig ind i debatten og levere svar på disse udfordringer.

I mine øjne er der flere problemer forbundet med den socialdemokratiske tavshed. Først og fremmest er det med til at forsinke den politiske handling, der skal til for at adressere problemerne - herunder tiltag som eksempelvis 1) bedre adgang for unge transkønnede til rådgivning og behandling, 2) et større LGBT-fokus i folkeskolen og den danske seksualundervisning, 3) bredere juridisk anerkendelse af regnbuefamilier og 4) en større indsats for at bekæmpe den sociale kontrol, som mange LGBT-personer oplever i religiøse miljøer.

For det andet er det med til at gøre forsvaret for LGBT-personers rettigheder til et små-elitært storbyfænomen, hvor argumenterne tager sit afsæt i Judith Butler og andre akademiske teoretikere.

Socialdemokratiet kan øge forståelsen
Hvis Socialdemokratiet for alvor kastede sig ind i debatten, så ville det potentielt set kunne folkeliggøre forsvaret for mangfoldighed i endnu højere grad og bidrage til at øge forståelsen for vigtigheden af en aktiv LGBT-politik i dele af Danmark, hvor man måske ikke er vant til at se to mænd eller to kvinder holde hinanden i hånden på vej ned ad gaden.

Vi har en bred og folkelig vælgerskare, som vi kunne gøre til stærke ambassadører for en socialdemokratisk vision om et mere mangfoldigt og tolerant Danmark - hvis bare vi turde kaste os helhjertet ind i debatten.

Så hermed en opfordring til min partifæller rundt omkring i landets kommuner, regioner og på Christiansborg. Hjælp mig med at gøre regnbuesagen til en socialdemokratisk folkesag.

Læs mere om Copenhagen Pride her.

 

Laura Rosenvinge er kandidat til Borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Hun er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget


Flere artikler om emnet