Annonce

Svensk S-politiker: Jeg tror, der kommer regerings­krise i efteråret

Rigsdagsmedlem Magnus Manhammar (S) tror, de borgerlige vil danne en regering med Sverigedemokraternas støtte, men at det ikke vil holde længe
”Jeg tror desværre, at det kommer til at være meget kaotisk her i efteråret. Der kan meget vel blive dannet en borgerlig mindretalsregering med støtte fra Sverigedemokraterna.”

Det vurderer Magnus Manhammar, svensk rigsdagsmedlem for Socialdemokraterna, valgt i Blekinge. Netavisen Pio har talt med rigsdagsmedlemmet om det svenske socialdemokratis situation lige nu, og hvad der sker i svensk politik i den kommende tid.

”En sådan regering kommer dog ikke til at kunne få sin finanslov igennem. Derfor tror jeg, der kan komme en regeringskrise senere på efteråret,” mener han.

Sverigedemokraterna kommer til at kræve nogle ting til gengæld for at stemme en finanslov igennem

”Sverigedemokraterna kommer til at kræve nogle ting til gengæld for at stemme en finanslov igennem. Og hvis de får det, så må Centerpartiet og Liberalerna nok forlade regeringen,” vurderer Magnus Manhammar. De to borgerlige midterpartier Centerpartiet og Liberalerna har nemlig meget principfast afvist at regere på Sverigedemokraternas nåde og give dem indflydelse. 

Mulig blokoverskridende regering på sigt
”Senere i efteråret eller omkring årsskiftet tror jeg så, at vi kan få en blokoverskridende regering på sigt,” siger Manhammar. Han henviser til en regering bestående af eksempelvis Socialdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna. En konstellation, som den hidtidige statsminister, Stefan Löfven (S), har talt meget varmt om både før og efter valget.

Især Annie Lööf, Centerpartiets leder, har klart afvist at sidde i en socialdemokratisk ledet samlingsregering over midten. Tror du, det ændrer sig med tiden?

”Ja, når de mærker, at det andet ikke fungerer,” siger Magnus Manhammar. Det er også en af grundene til, at Stefan Löfven umiddelbart fortsætter som formand for de svenske socialdemokrater.

”Löfven kommer absolut til at blive siddende som partiformand. Så længe det er så kaotisk, så tror jeg ikke at han tænker andet end at ville fortsætte. Jeg er helt overbevist om at han bliver siddende, og han har stor opbakning i partiet. Der er ingen intern kritik lige nu, men derimod en stærk opbakning”, siger han.

Skuffede socialdemokrater på trods af ideologisk slutspurt
Socialdemokraterna gik lidt tilbage og fik 28,3 procent af stemmerne. Hvordan ser Socialdemokraterna valgresultatet? Er I tilfredse?

”Nej. Vi havde ønsket os en stærkere opbakning, end vi fik,” siger Magnus Manhammar. ”Især når man tænker på, hvor godt det går for Sverige. Ikke mindst økonomisk er Sveriges et forbillede i Europa og i verden, når det handler om vækst og beskæftigelse, overskuddet på statsfinanserne, lav statsgæld. Vi har flest i arbejde i hele EU, når man ser på andelen af borgere i beskæftigelse. Så det går jo rigtig godt for Sverige.”

... vi havde en venstredrejet politik, der handlede om arbejdsvilkår, velfærd og familiepolitik

Hvorfor fik Socialdemokraterna et bedre resultat end mange målinger indikerede, tror du?
”Jeg tror, der er to forskellige grunde til det. Den ene er, at vi lavede en rigtig stærk og tydelig politisk slutspurt. En tydelig ideologisk slutspurt. Fordi vi havde en venstredrejet politik, der handlede om arbejdsvilkår, velfærd og familiepolitik – for eksempel vores forslag om en ”familieuge”, hvor børnefamilierne får en uges ekstra ferie. Det var meget tydelige forslag, og det blev en mere ideologisk valgkamp i de sidste par uger. Det profiterede vi af,” siger Manhammar.

”Det andet er – og det har vi at takke den socialdemokratiske folkebevægelse for – at der i valgkampen blev gennemført 1.700.000 samtaler med vælgerne af socialdemokraterne. Og LO gennemførte også hundredetusindvis af samtaler på arbejdspladserne, men også via telefon. Så det var en massiv folkebevægelse og kampagne, hvor man mødte mange mennesker. Og jeg har selv mødt mange hundrede alene i de sidste par uger.”

Der er lang vej endnu i kampen om arbejdervælgerne
Magnus Manhammar har været med til at skrive en lille bog, ”SD-koden”, som vi også har anmeldt her på netavisen, som handler om, hvordan socialdemokrater skal håndtere Sverigedemokraterna og give svar til de vælgere, der overvejer at sætte kryds hos dem.

De socialdemokratiske partier er kollapset helt i flere lande som eksempelvis Holland og Frankrig, og der er det lykkedes os at stå fast

Magnus Manhammar, vurderer du, at jeres projekt er lykkedes?
”Vi har en lang vej foran os. Men vi har påbegyndt arbejdet. Sammenligner man Socialdemokraterna i Sverige med socialdemokratierne i det øvrige Europa, ser man, at vi i de tre sidste valg har ligget omkring 30 procent hele tiden, mens Moderaterna er gået tilbage, og Sverigedemokraterna er vokset. Ser man på andre europæiske lande, er de socialdemokratiske partier kollapset helt i flere lande som eksempelvis Holland og Frankrig, og der er det lykkedes os at stå fast. Det er ret unikt.”

Den yngre generation af socialdemokrater ligger tættere på en frihedsorienteret, åben politik, mens den ældre generation ligger på en mere traditionel linje

Hvordan kommer Socialdemokraterna til at udvikle sig politisk fremover, tror du? Er det i en mere "dansk retning" med strammere udlændingepolitik eller måske mere i en "britisk retning" a la Jeremy Corbyn?

”Det er meget svært at sige. Jeg oplever, at den yngre generation af socialdemokrater – også de yngre rigsdagsmedlemmer og ministre – liggere tættere på en frihedsorienteret, åben politik, mens den ældre generation ligger på en mere traditionel linje. Det er et eller andet sted derimellem, at vi står.”

Er partiets politik lige nu udtryk for et kompromis mellem disse to grupper?
”Ja, det kan man sige. Der har jo været livlige diskussioner og forhandlinger internt i Socialdemokraterna om ændringerne af asylregler og grænsekontrol osv. Den interne debat er ganske velfungerende. Det er svært at sige, hvordan det vil udvikle sig, men det er afhængigt af, hvad der sker, og meget afgøres på partikongressen til marts. Det afhænger også af, hvem der bliver medlemmer af rigsdagen nu her efter valget. Det påvirker også linjen,” siger Magnus Manhammar.

”Jeg har også først for en time siden fået at vide, at jeg er blevet genvalgt,” afslutter en glad Magnus Manhammar på telefon fra hjembyen Karlskrona i Blekinge.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet