Annonce

Smalt blåt flertal vedtager kritiseret opholdskrav til dagpenge

Alle partier i blå blok har stemt for et omdiskuteret opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge for danskere, der har arbejdet i udlandet.
“Det her er et angreb på det danske dagpengesystem og på lønmodtagernes tryghed. Man fratager mennesker, der har bidraget til det her samfund, deres ret til dagpenge.”

Sådan lød det fra beskæftigelsesordfører i Enhedslisten, Finn Sørensen, torsdag i Folketinget under 3. behandlingen af det omdiskuterede opholdskrav.

Lovforslaget blev vedtaget med et smalt flertal bestående af regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og de konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti. Loven om opholdskravet er en del af finansieringen af den skatteaftale, som blev indgået i februar 2018.

Enkelte gifttænder er trykket ud - men de fleste gifttænder sidder der stadig

Loven blev ændret i 11. time efter massiv kritik fra både erhvervslivet, fagbevægelsen og Danske A-kasser. Med et ændringsforslag blev opholdskravet lempet fra syv ud otte år, til syv ud af 12 år. Det imponerer dog stadig ikke oppositionen.
 

Ændring i sidste øjeblik

Beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, er ikke begejstret over regeringens lempelse i sidste øjeblik:

“Enkelte gifttænder er trykket ud - men de fleste gifttænder sidder der stadig,” lød kritikken fra SF’eren.

Socialdemokratiet har stemt for ændringsforslaget, som giver flere adgang til dagpenge, men har stemt imod det samlede lovforslag:

“Ændringsforslaget er en forbedring - det kan vi godt stemme for. Men vi stemmer stadigvæk imod det samlede, endelige lovforslag,” siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S) til Netavisen Pio.

Opholdskravet er det dårligste politiske stykke håndværk, jeg længe har set

Leif Lahn kalder lovforslaget “dårligt politisk håndværk”:

“Vi har ikke ændret holdning: Opholdskravet er det dårligste politiske stykke håndværk, jeg længe har set. Det virker som om Troels Lund Poulsen ikke ved, hvad han vil. Det er et stort rod, og så prøver ministeren at ændre det hele i 11. time,” siger Lahn.

Regeringen har ignoreret arbejdsmarkedets parter

Den nu vedtagne lov møder kritik fra flere sider.

“Det er ikke et lovforslag, som er groet i Dansk Industris have”, siger Linda Wendelboe, der er chef for Dansk Industris Global Talent-afdeling, til DR Nyheder.

Fagbevægelsen har ligeledes været stærkt kritiske over for loven og dens konsekvenser for danske borgere, der har været i udlandet for at arbejde, og risikerer at miste dagpengeretten med tilbagevirkende kraft.  

Det bærer præg af, at det ikke lavet af arbejdsmarkedets parter

Næstformanden i beskæftigelsesudvalget Bjarne Laustsen (S) påpegede i folketingssalen torsdag, at fagbevægelsen og arbejdsgiverne ikke er blevet hørt nok i processen:

“Det bærer præg af, at det ikke lavet af arbejdsmarkedets parter,” siger han.

Uenighed om tallene

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) understregede fra Folketingets talerstol, at beregningerne peger på, at lidt over 20.000 vil melde sig ud af A-kassen, fordi de med det nye opholdskrav ikke længere vil være forsikrede gennem deres A-kasse, hvis de bliver arbejdsløse.

Det tal er dog ifølge ministeren lavt, hvis man tager i betragtning, at over to millioner danskere er medlem af en A-kasse.

Det er noget værre vås

De officielle tal fra regeringen er dog blevet betvivles af direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk:

“Regeringen antager blandt andet, at det kun er halvdelen af dem, som ingen dækning har, der vil melde sig ud. Det er noget værre vås. A-kassen har da pligt til at fortælle folk, at de ikke længere har nogen dækning,” siger han til Netavisen Pio.  

Voldsom debat: Beskyldninger om falske nyheder

Under 3. behandlingen var der flere beskyldninger mod oppositionen om “falske nyheder” fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Jeg vil ikke finde mig i at ministeriet står her og siger, at jeg spreder falske nyheder

Ministeren sammenlignede Pelle Dragsted (EL) med Donald Trump, og beskyldte ham for at sprede falske nyheder. En beskyldning som Pelle Dragsted kaldte for “utilstedelig”.

Også Enhedslistens Finn Sørensen blev skudt i skoene, at han spredte falske nyheder til DR Nyheder.

“Jeg vil ikke finde mig i, at ministeren står her og siger, at jeg spreder falske nyheder,” sagde Finn Sørensen, og bad direkte Troels Lund Poulsen om en undskyldning.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet