LA-minister lukker VUC-tilbud med åbne øjne

Til sommer lukker otte VUC-afdelinger og yderligere tretten er truet af samme skæbne. Undervisningsministeren vil ikke gribe ind.
Socialdemokratiet havde tirsdag undervisningsminister, Merete Riisager (LA), i samråd på baggrund af at det i sidste måned kom frem, at otte undervisningssteder for voksne, de såkaldte VUC-afdelinger, til sommer lukker og yderligere tretten er truet af lukning.

Det er et Danmark i ubalance

Uddannelsesbesparelser årsagen til lukninger

Socialdemokratiet peger på regeringens besparelser på uddannelse de senere år, det såkaldte omprioriteringsbidrag, som årsagen til lukningerne af de mange VUC-afdelinger.

”Regeringen har skåret 600 millioner på VUC-området siden den kom til,” sagde Socialdemokratiets Magnus Heunicke i sin motivation for samrådet. Heunicke bad ministeren svare på om ministeren har tænkt sig at skride ind overfor lukningerne. Heunicke pegede på at lukningerne, der er koncentreret i yderområderne, er et udtryk for centralisering og får den betydning, at mange i de områder får langt til det nærmeste tilbud.

”Lukningerne rammer yderområderne hårdt og hænger ikke sammen med målet om et Danmark i balance. Det er et Danmark i ubalance,” sagde Magnus Heunicke under samrådet.

Ministeren vil ikke gribe ind

De forstående lukninger får dog ikke Merete Riisager til at ryste på hånden. Hun ser det ikke, som hendes opgave at gribe ind og henviser til at ”VUC-afdelingerne er selvejende institutioner og derfor omfattet af et armlængdeprincip fra min side”, lød det fra ministeren under samrådet.

Merete Riisager henviser til, at besparelserne på VUC-området og lukningen af de otte afdelinger er en direkte følge af aftalen om forberedende grunduddannelse, bedre kendt som FGU-aftalen, som er vedtaget bredt i folketinget.

Det svarer jo til, at man slukker for varmen og ikke vil forholde sig til, at befolkningen har besluttet sig for at fryse

Den forklaring giver Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen dog ikke meget for. Han kritiserer i stedet ministeren for ikke at tage ansvar for konsekvenserne af hendes og regeringens politik.

”Det svarer jo til, at man slukker for varmen og ikke vil forholde sig til, at befolkningen har besluttet sig for at fryse”, lyder det fra Christian Rabjerg Madsen.

Kritikken går igen

en katastrofe for de unge i yderområderne

Bekymringerne i kølvandet på VUC-lukningerne er ikke nye. Tidligere har næstformanden i Gymnasieskolernes Lærerforening, Anders Kristian Børholm, til TV2 kaldt det for en ”katastrofe for de unge i yderområderne”. En udlægning som næstformanden hos Landdistrikternes Fællesråd, Grethe Saabye tilslutter sig overfor Avisen.dk og tilføjer:

”Vi skal have fjernet omprioriteringsbidraget, som rammer skoler med et lavt elevgrundlag hårdere end dem med et stort elevgrundlag”.

De otte afdelinger, der drejer nøglen om efter mange års økonomiske besparelser, er VUC i Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde,

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Godt hun ikke fortsætter. Det er katastrofalt at lukke VUC kurser. Det må ændres. LA er helt ude i hampen her.

Ødelæggende for den almene oplysning. Men det var Fremskridtspartiet, eller det deraf afledte DF, der begyndte med nedbrydningen af muligheden for at tage sig en god uddannelse, jeg nåede selv af tage spansk B, inden Pia Kjærsgaard ødelagde systemet med meget høje priser.

At LA nu fortsætter dette arbejde er et led i en strategi for at fordumme befolkningen. Det sker på flere niveauer, og vil gøre det nemmere for despoter at overtage landet og dets umælende befolkning. Befolkningen bliver herefter kun arbejdsbier, der skal sørge for "væksten" og for at Google, Faecesbogen og lignende bliver de fremtidige herskere.

LA kigger kun på tallene og vil spare penge.. MEN? Det er fortsættelse af besparelser i området af humanistisk og erhvervs- dannelse / uddannelse for unge og interesserede borger, som er påbegyndt i 90´erne med reduktioner af højskolerne! Og VUC´s uddannelser er nu meget rettet på erhvervskultur. Den euforiske ideologi af "rationalisering,effektivisering,centralisering og økonomisering", med nu lukning af VUC i Hirtshals,Ebeltoft, Brovst, Grindsted,Frederiksværk, Rudkøbing,Frederikssund og Varde..? ..viser sig som en antal af mange små `katastrofer´ for unge og folks som nyder VUC´s kompetencegivende(!) dannelses og uddannelsestilbud! Mere tid og udgifter for transport, ell bare droppe VUC? Her viser sig nødvendighed for SOCDEM ! Fordi SOCDEM forholder sig mere til den individuelle menneskets behov og søger efter humane kompromis mht økonomi. Måske kan LA´s ugerning skrues tilbage efter næste valg - hvis SOCDEM har vundet krafter ? Håb er forude ...

Annonce