Annonce

Løkkes påstand om 10.000 ekstra til indvandrerfamilier skudt ned

Venstre-angreb på rød blok baserer sig på stærkt oppustede tal, viser beregninger fra Cepos og AE-rådet
En af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) vigtigste angrebsflanker på Mette Frederiksen (S), har gennem hele valgkampen været en advarsel om, at oppositionen vil afskaffe integrationsydelsen efter valget.

Venstre har i avisannoncer og kampagner på sociale medier, angrebet oppositionen for at ville give arbejdsløse udlændinge 10.000 kroner ekstra om måneden.

En påstand, som Lars Løkke Rasmussen blandt andet gentog i sin tale efter Europa-Parlamentsvalget, til trods for, at blandt andre Mette Frederiksen har afvist, at Socialdemokratiet vil finde det rimeligt, at man skal “give 10.000 kroner mere til familier uden børn”.

Venstre bruger ikke det mest retvisende tal, mener både den borgerlig-liberale tænketank Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Gælder kun for en lille gruppe

Nye tal viser dog, at selv hvis integrationsydelsen skulle blive afskaffet helt af et nyt flertal efter valget, så vil Venstres eksempel med de 10.000 ekstra kroner kun gælde for et mindretal.

Samtidig er tallet stærkt oppustet

Der er nemlig højst 2.500 familier med børn, hvor begge forældre er på integrationsydelse. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har leveret til Jyllands-Posten.

Samtidig er tallet stærkt oppustet, fordi den reelle stigning i familiernes rådighedsbeløb vil være under det halve af det beløb, som statsministeren fremturer med.


Kritik fra Cepos og AE-rådet

Venstre bruger ikke det mest retvisende tal, mener både den borgerlig-liberale tænketank Cepos og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De to tænketanke har regnet på familiernes reelle rådighedsbeløb, og er begge kommet frem til, at det familierne faktisk vil have til rådighed vil stige med 4.100 kroner, hvis man fjernede integrationsydelsen helt. Det skyldes især, at familierne i det tilfælde ville skulle betale en større andel af vuggestue- og børnehavepladser.

“Det er mest retvisende at se på rådighedsbeløbene. Det viser, hvad man får på bundlinjen ved at være i job frem for at være på overførselsindkomst,” siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til Jyllands-Posten.

De fremstiller det, som om rigtig mange flygtningefamilier vil få en check i hånden på 10.000 kr., som de kan bruge i Tivoli eller på restauranter

Netop det forbehold som de to tænketanke fremhæver, fremgår direkte i det regnestykke fra Finansministeriet, som Venstre baserer sine kampagner på.

Enhedslisten: Groft manipulation

Det er groft manipulerende, når det kun gælder et fåtal af familier, lyder kritikken fra Enhedslistens leder, Pernille Skipper:

“De fremstiller det, som om rigtig mange flygtningefamilier vil få en check i hånden på 10.000 kr., som de kan bruge i Tivoli eller på restauranter. Det er groft manipulerende,” siger hun til Jyllands-Posten.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet