Annonce

EU: Nye rettigheder til platformsarbejdere

EU-kommissionen fremlægger forslag til direktiv, der skal forbedre arbejdsforholdene på digitale platforme - 3F: Gode takter, men ikke godt nok
Wolt-bude, Nemlig.com-chauffører og andre platformsarbejdere, som i dag har status som selvstændige, kan måske se frem til at blive anerkendt som ansatte medarbejdere med ret til feriepenge og løn under sygdom.

Torsdag fremlagde EU-Kommissionenet direktivforslag, som skal tvinge europæiske virksomheder til at anerkende millioner af platformsarbejdere som almindelige ansatte.

Ifølge EU-Kommissionen arbejder mindst 28 millioner mennesker i EU nu gennem arbejdsplatforme. Et tal EU-kommissionen forventer vil stige til hele 43 millioner i 2025.

Bliver EU-kommissionens forslag til EU-direktiv vedtaget i EU’s Ministerråd og tiltrådt af EU-Parlamentet, anslår kommissionen, at 4,1 millioner platformsarbejdere vil kunne opnå status som lønmodtagere - med deraf følgende medarbejderrettigheder som feriepenge og løn under sygdom.

3F: Antallet af selvstændige madbude 14-doblet

Hos fagforbundet 3F støtter man EU-kommissionens planer om at tildele platformsarbejdere rettigheder som lønmodtagere.

Forbundet anerkender, at EU-forslaget lægger op til langt tættere kontrol med og gennemsigtighed i forhold til de algoritmer og den kunstige intelligens, som i praksis leder og fordeler arbejdet:

Falske selvstændige på digitale platforme udgør et omfattende og stærkt voksende problem på arbejdsmarkedet

”Falske selvstændige på digitale platforme udgør et omfattende og stærkt voksende problem på arbejdsmarkedet. I Danmark er antallet af selvstændige madbude 14-doblet på tre år, selvom det åbenlyst er et lønmodtagerjob,” påpeger EU-politisk ansvarlig hos 3F, Peter Kaae Holm.

Problemets omfang er, ifølge 3F, også i stærk vækst inden for rengøring, hushjælp, børnepasning og kokkeområdet.

Ønsker EU-direktiv rettet mod hele arbejdsmarkedet

3F hæfter sig ved, at kommissionen vurderer, at der i EU aktuelt er 28 millioner platformsarbejdere, og at 90 procent af dem har status som selvstændige. Og at kun 4,1 millioner af de falske selvstændige vil kunne få lønmodtagerrettigheder som følge af EU-direktivet:

“Derfor må vi selvfølgelig se på, om initiativerne i forslaget kan styrkes og suppleres. Det er her vigtigt og positivt, at EU-Kommissionen selv lægger op til, at man nationalt kan stille mere vidtgående krav,” understreger Peter Kaae Holm.

S-regeringen har bebudet et kommende forslag om omvendt bevisbyrde

Han glæder sig i den forbindelse over, at S-regeringen har bebudet et kommende forslag om omvendt bevisbyrde, så det bliver platformsvirksomhederne, som skal dokumentere, at platformsarbejdere reelt er selvstændige. Og ikke som i dag, hvor det er platformsarbejdere, der skal dokumentere, at de er lønmodtagere.

3F: Skal dække hele arbejdsmarkedet

3F ønsker at hele arbejdsmarkedet dækkes af et kommende EU-direktiv:

”Problemet med falske selvstændige og med algoritmeledelse er bestemt ikke afgrænset til digitale arbejdsplatforme. Derfor ser vi i 3F gerne et direktiv, der er rettet mod hele arbejdsmarkedet, og som indeholder en klar og bred definition på, hvornår man er lønmodtager. Det vil skabe et mere fair arbejdsmarked og et mere fair EU,” siger Peter Kaae Holm.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu sættes SD på prøve. Vil man gøre noget for Danmarks working poor! (Arbejdende fattige)

Nu sættes SD på prøve. Vil man gøre noget for Danmarks working poor! (Arbejdende fattige)