Annonce

Inde i varmen igen: Politikerne er tilbage på hovedscenen i Fælledparken

Sidst de røde toppolitikerne var på hovedscenen var i 2019: “På tide at få politikerne tilbage på scenen”
Foto: 3F/Joachim Rode
Henning Overgaard, forbundsformand for 3F - på hovedscenen 1. maj i Fælledparken i 2022
De røde toppolitikere er tilbage på hovedscenen, når FH Hovedstaden kalder til 1. maj demonstration i Fælledparken på Østerbro i København. Efter fem års fravær.

Af det foreløbige program fremgår således, at alle tre arbejderpartier - Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten - stiller med en toppolitiker.

Socialdemokratiet stiller med justitsminister Peter Hummelgaard

Socialdemokratiet stiller med justitsminister Peter Hummelgaard. SF stiller med sin spidskandidat til europaparlamentsvalget, Kira Marie Peter-Hansen, mens Enhedslisten stiller med sin politiske leder, Pelle Dragsted.

Blandt de faglige talere kan nævnes formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen og formanden for Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg.

placeholder

 

Fem års pause

Sidste gang der var toppolitikere på hovedscenen i Fælledparken 1. maj var i 2019.

I 2020 og 2021 forhindrede corona-nedlukninger fysiske 1. maj-fejringer i Fælledparken.

I 2022 besluttede FH Hovedstaden, at markere 150-året for slaget på Fælleden - fagbevægelsens første kamp - ved at fokusere på fagforeningernes budskaber fra hovedscenen.

I 2023 - i kølvandet på SVM-regeringens og De Radikales afskaffelse af store bededag som en fridag - var der ikke stemning for at have politiske hovedtalere - slet ikke socialdemokratiske - på hovedscenen.

Det var planen - indtil fem minutter i tolv - at Fagbevægelsens Hovedorganisations daværende formand, Lizette Risgaard, skulle holde hovedtalen i 2023.

Men dagen før 1. maj trak Lizette Risgaard sig fra formandsposten - efter hårdt pres fra diverse forbund - efter presseomtale af, at Risgaard i en række tilfælde uønsket havde berørt yngre mænd på intime steder.

uønsket havde berørt yngre mænd på intime steder

I stedet for Lizette Risgaard blev det i stedet lagt i hænderne på formanden for HK Kommunal Hovedstaden, Ditte Gottlieb Bredahl, at holde den første faglige tale i Fælledparken.

Blandt de øvrige faglige talere var formanden for FOA, Mona Striib, næstformand for HK, Mads Samsing, formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, formanden for BUPL, Elisa Rimpler og formanden for Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.

Håber på at få familierne tilbage

Formanden for FH Hovedstaden Mikkel Andersen, understreger over for Netavisen Pio, at fagbevægelsen synes det er på tide at få politikerne tilbage på scenen: 

Vi vil gerne gøre 1. maj til et event for hele København

“Vi vil gerne gøre det mere spændende at komme i Fælledparken. Hvad giver mening for københavnerne? Vi vil gerne gøre 1. maj til et event for hele København. Nu synes vi, det er på tide at få politikerne tilbage på scenen. Vi vil gerne lave et fedt arrangement, der gør at københavnerne strømmer ud for at høre om alle vores gode værdier.”

Mikkel Andersen oplyser, at FH Hovedstaden i år forsøger sig med en anden stil med entertaineren Anders Lund Madsen som toastmaster:

“Vi prøver at lave 1. maj meget mere som en dialog-debat. Vi har skruet kraftigt ned på hovedtaler-delen. I stedet har vi skruet op for dialogen på hovedscenen. Vi løsner lidt op på formen.”

Under indslaget ‘Arbejderbrevkassen’ spørger Anders Lund Madsen eksempelvis et panel om, hvad det er, der presser lønmodtagerne. Under indslaget ‘Generation Z holder fyraften’ kommer en ambulanceredder og fortæller om sit arbejde.

“Det handler om at politikerne skal møde virkeligheden,” forklarer Mikkel Andersen.

Er der et succeskriterium?

Vi vil rigtig gerne have familierne tilbage i Fælledparken

“Ja. Vi skal holde fast i vores traditioner. Der skal være politiske og faglige taler, men vi vil også prøve at engagere nogle nye grupper. Vi vil rigtig gerne have familierne tilbage i Fælledparken 1. maj.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg vil foreslå fagbevægelsen at begynde at se sig om efter et alternativt sted at holde hovedarrangementet 1.maj. Fælledparken er grundet sin placering og årtiers ændringer i demografien der blevet til et af de steder i landet, hvor indbyggerne ligger længst fra den "almindelige" dansker, hvor kun få egentlige arbejdere bor, og hvor et arrangement som første maj med sikkerhed er dømt til at bive domineret af ekstremister, om det så er kommunister, anarkister, wokeister e.l. Så lad dog dem få fælledparken for sig selv, så kan de jo stå der og råbe ad hinanden.

Lur mig om ikke 1. maj demonstrationen, uanset hvor den bliver holdt, bliver ødelagt af diverse 'free palestine' sympatisører
.

Ja, det lyder meget sandsynligt. Mit bud var nu også af mere generel karakter og mere med tanke på fremtiden end her og nu.

Her kan man selvfølgelig indvende, at Gaza-konflikten vil fortsætte i hundredvis af år endnu med skiftede intensitet, og de er givetvis og korrekt. Men mon ikke luften trods alt vil gå ud af de her Hamas-demonstrationer i løbet af et par årtier?

Jo desværre fik du ret. De gavner ikke deres sag , de kunne have bedt om taletid i stedet. De råber og skriger og den form er direkte modsat det de vil opnå.

Kong Frederik forstår som ingen anden årligt at samle Danmark fælles på fem forskellige steder landet rundt om noget så sundt som motion.

Tænk hvis fagbevægelsen tog ved lære af vores stille kronprins der så hvordan Danmark i almindelighed fungerer!

Hvis det er svært for de faglige ledere at blive enige kan man blot hvert år følge kong Frederiks valg af byer og steder!

Hvor svært kan det være?

Værtsbyer

H.M. Kongen fortsætter succesen med Royal Run den 20. maj 2024 i Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Tænk hvis fagforeninger igen blev noget for hele Danmark!

Noget for den almindelige dansker!

Den fjerde Royal Run fandt sted 6. juni 2022 med 91.680 tilmeldte, en foreløbig rekord. 10.012 var tilmeldt i Aalborg, 15.404 i Aarhus, 13.568 i Kolding, 11.954 i Næstved, 663 i Rønne og 40.079 i København/Frederiksberg. Kronprins Frederik løb One Mile i Aalborg, 5 km i Aarhus og 10 km i København/Frederiksberg.

Tænk hvis de danske fagforeninger blot kom et my i nærheden af nytænkning sammenlignet med kongehuset!

Det ville være befriende!

1. maj er for hele Danmark!

Kongehuset er for hele Danmark!

Fagforeninger er fir hele Danmark!

Motion er for hele Danmark!

At efterligne en vinder, er aldrig en skam!

Det er det som skaber flest nye sportsstjerner!

Fagbevægelsen mangler stjernestunder!

Fagbevægelsen er langt mere end du tror!

Det er det som 1. maj bygger på!

Med lov skal land bygges!

Med foreninger skal love udformes!

1. maj er ideernes dag! Lad ideerne tale overalt i landet!

Regionale, lokale, så fagbevægelsen ikke mister pusten….

Union run!

Landet rundt med fagforeningen!

Så 2024 kunne jo have været Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg i stor faglig stil på 1. maj.

Det handler om at politikerne skal møde virkeligheden.

Det handler om at kongehuset møder virkeligheden.

Danskerne er mere royale end nogensinde!

Tænk hvis de faglige ledere havde det samme mod som kong Frederik!

På tide at få politikerne tilbage på scenen!

I Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

I alt 70.938 var tilmeldt Royal Run 2018
9.155 i Aalborg
12.345 i Aarhus
6.664 i Esbjerg
7.317 i Odense
35.457 i København/Frederiksberg
19 % af alle tilmeldte deltog i et motionsløb for første gang

Siden er løbet blevet afviklet i 2019, 2021, 2022 og 2023. Royal Run '23 opnåede deltagerrekord med 93.679 tilmeldte i de fem værtsbyer: Herning, Aabenraa, Nyborg, Nykøbing Falster og København/Frederiksberg.
På mile-distancen alene var tallet 29 %.

Tænk hvis ikke fagforeningsmedlemmer møder op, fordi fagforeninger får samme status som almindelig motion!

En sund sjæl i et sundt legeme!

Dårlige løn og arbejdsvilkår holdes lettest fra døren ved at være med i et fagligt fællesskab!
Dårligt helbred og risiko for sygdomme holdes bedst fra døren ved at være fysisk aktiv og dyrke motion!

Kom maj du søde milde!