Annonce

Inde og ude i Sydjylland: Hvem vinder S-mandaterne?

Der bliver tæt løb i Sydjylland, hvor kun de to ministre kan føle sig sikre. Og ”grænselandet” handler det om at holde tyveknægtene væk og holde stemmerne inden for kommunegrænsen, hvis mandatet skal sikres.
Sydjyllands Storkreds består af 13 kredse i et område, der dækker de gamle Sønderjyllands, Ribe og halvdelen Vejle Amt. For de knap så geografikyndige, så er der tale om cirka den nederste tredjedel af Jylland. Eller det område man kører igennem, når man skal ned og hente øl og sodavand ved Fleggaard.

Ved sidste valg fik socialdemokraterne valgt fem i Sydjylland. Bjarne Corydon, Benny Engelbrecht, Jacob Bjerregaard, Karen J. Klint og Troels Ravn. Siden valget har Jacob Bjerregaard trukket sig, da han blev borgmester i Fredericia. Han er blevet erstattet af Anne Sina, og Jesper Petersen er kommet til fra SF. Han stillede op for SF i Sønderborg men har nu fået S-kreds i hjembyen Haderslev.

Det betyder, at der maksimalt er fem pladser - og hvis partiet går omkring 3 % tilbage, kun fire - til seks folketingsmedlemmer. Og sådan en stoledans kan hurtigt blive intens.

Socialdemokraterne fik ved folketingsvalget i 2011 24,1 % af stemmerne i storkredsen, hvilket er lidt under landsresultatet. Der er dog store regionale udsving i Sydjylland, fra 18,8 % i Vardekredsen til 30,4 % i Fredericiakredsen. Fra de øvrige partier er de mest markante profiler i kredsen Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og Venstres Ellen Trane Nørby, Peter Christensen og Hans Chr. Schmidt samt Liberal Alliances Mette Bock.

Der er tale om en storkreds, hvor man har flere såkaldte skyggekandidater. Altså kandidater, der er opstillet i den ene af to dobbeltkredse i de store byer fx Vejle Nord-Syd og Kolding Nord-Syd, hvor deres primære opgave er at forsøge ikke at blive valgt til folketinget, men bare at være på stemmesedlen og sikre, at byen får i hvert fald et folketingsmedlem. Mest tydeligt var det med Kolding Nordkredsen, hvor Ove Jensen fik 299 personlige stemmer.

Bliver Blå Bjarne belønnet?
Socialdemokraterne største navn i kredsen er finansminister Bjarne Corydon, der er opstillet i Esbjerg Bykredsen. Han blev valgt for første gang ved sidste valg med et ganske flot personligt stemmetal på 8.299.

Siden har Bjarne Corydon været omdrejningspunkt i en lang række af regeringens mest ubehagelige sager om lærerkonflikt og modernisering af offentlige overenskomster, salget af DONG til Goldman Sachs samt alle debatterne om konkurrencestaten, finansministeriets regnemetoder og arbejdsudbudsteori, som har bragt finansministeren på kant med store dele af partiet, venstrefløjen og fagbevægelsen.

Men al erfaring viser, at det er bedre at være kendt for noget dårligt end slet ikke at være kendt. Og ja, selvom der er sikkert er nogle vælgere, der er sure og ikke stemmer på ham, så opvejes det ganske sandsynligt af, at Bjarne Corydon ved dette valg vil have appel langt udover de to Esbjergkredses grænser, og han bliver helt sikkert genvalgt.

Skatteminister støvsuger Sønderborg
Ved valget i 2011 fik Benny Engelbrecht 8.409 personlige stemmer, heraf 7.200 af dem i hjembyen Sønderborg, som han nærmest støvsugede for personlige stemmer. Halvdelen af resten får han i nabokredsen Aabenraa.

Benny Engelbrecht har siden valget først været en meget loyal, aktiv og udfarende kampsoldat for regeringen og siden en meget aktiv skatteminister, der har sat solide socialdemokratiske dagsordner som for eksempel bekæmpelse af skattely.

Selvom Engelbrechts aggressive stil ikke nødvendigvis har skabt ham en tværpolitisk fanklub på Christiansborg, så er der intet, der antyder, at han ikke bliver genvalgt.

Den landflygtige
Det er i næste måned to år siden folketingsmedlem Jesper Petersen forlod SF, som han havde repræsenteret i folketinget siden 2007, og meldte sig ind i Socialdemokratiet. Her blev han ret hurtigt forfremmet til den ret fremtrædende post som finansordfører. Han er den helt store joker i Sydjylland og absolut den sværeste at vurdere, fordi der ingen fortilfælde er at sammenligne med, da både Pernille Rosenkrantz-Theil og Christine Antorini skiftede i en periode, hvor de ikke sad i folketinget.

Jesper Petersen fik rigtigt pæne, men ikke prangende stemmetal, da han var hos SF, 4.300 personlige ved sidste valg.  Det store spørgsmål er dels, hvor mange af hans tidligere vælgere, som føler sig forrådt af partiskiftet samt hvor mange af hans potentielt nye vælgere, der er lunkne ved at stemme på en af de udskældte ”partihoppere”.

Jesper Petersen blev sidste år opstillet i Haderslevkredsen, hvor han afløser Kim Qvist, som sidst formåede at få et pænt valg i Haderslev (4.000 personlige), men som næsten intet fik udenfor. Hvis Jesper Petersen skal genvælges, skal han ud og hente 1000-1200 personlige stemmer i resten af storkredsen, mest oplagt i Sønderborgkredsen, hvor han var opstillet ved sidste valg.

Karen Hvem?
Kirke- og psykiatriordfører Karen J. Klint har været valgt til folketinget siden 1998 og man bliver nok ikke uenig med mange, hvis man påstår, at hun ikke ligefrem hører til blandt folketingsgruppens mest markante eller synlige medlemmer.

Ved det seneste valg gik hun 1.000 personlige stemmer tilbage, hvilket skyldtes, at kandidaten i Vejle Nord, Anne Kathrine Brorsen fik et væsentligt bedre valg end hendes forgænger. Det splittede stemmerne i Vejle og sendte Karen J. Klint i problemer.

Den udfordring har Socialdemokraterne i Vejle, måske ikke helt intentionelt, løst ved denne gang at opstille Tommy Peter Nielsen, der er blandt andet har været tidligere sekretariatsleder, fredsaktivist i Palæstina, efterskolelærer og stand-upkomiker. Den udskiftning burde sikre Karen Klint opbakning nok fra Vejlekredsene til at blive genvalgt.

Ravn reddes på stregen
I fodbold taler man om elevatorhold, når det handler om klubber som gentagne gange rykker op og ned. Det har også lidt været tilfældet for kulturordfører Troels Ravn, der blev valgt til folketinget i 2005, røg ud igen i ’07, var midlertidigt medlem i 2008, for så at blive valgt i 2011.

Troels Ravn får langt hovedparten af sine stemmer hjemme i Vejenkredsen, 5550 ud af 6000, og bortset fra en lille portion på blandt andet 400 stemmer, der gik til Christina Dam Kristensen og som ikke stiller op denne gang, så var der nærmest intet, der gik ud af kredsen.

Denne gang må man nok forvente, at Bjarne Corydon tager lidt mere end de 104 han fik sidst, men Troels Ravn har en lillebitte reserve og burde som valgt medlem kunne få et lidt bedre resultat – også i nogle af nabokredsene.

Gør han det, så er den umiddelbare vurdering, at Troels Ravn, med det yderste af neglene, undgår endnu en nedrykning fra Christiansborg.

Koldings sødeste hund
Der findes mange utaknemmelige opgaver i politik. En af dem fik Christian Rabjerg Madsen, da han få uger før folketingsvalget afløste Julie Rademacher som kandidat i Kolding Sydkredsen. Det betød, at kandidater fra nærmest hele storkredsen hapsede lidt fra Kolding, hvilket gjorde, at Rabjerg Madsen var ganske langt fra at blive valgt.

Siden er han flyttet til byen, hvor han har engageret sig i så forskellige sager som fakkeloptog mod rockere og konkurrencen Koldings Sødeste Hund.

Koldings udfordring er, at det er to meget små kredse, henholdsvis den næstmindste og tredjemindste i storkredsen. Det er ikke noget større problem for tilsammen er de større end f.eks. Sønderborg, men det kræver to ting, at skyggekandidaten i Kolding Nord intet trækker selv, og at Christian Rabjerg Madsen får mere end de 1.211 han sidst fik i Nordkredsen. Han skal gerne op og have det dobbelte. Sidst lykkedes det fint for skyggekandidaten med at holde sig til sin del af planen, men Rabjerg Madsen tabte blandt andet 500 stemmer til Jacob Bjerregaard i Kolding Nord, og det gjorde mere eller mindre udslaget.

Det kan sagtens gå meget bedre denne gang. Umiddelbart vurderer vi dog at konkurrencen er for hård.

Sina mangler stemmerne
27-årige Anne Sina havde egentlig i januar 2012 besluttet sig for at droppe politik helt, efter at hun ikke blev valgt ved valget i 2011. Det var kun 400 stemmer, der skilte hende og Troels Ravn, så det er meget tæt.

Beslutningen om at stoppe blev dog omgjort, da hun fik muligheden for at blive fuldgyldigt medlem af Folketinget, da Jacob Bjerregaard blev valgt som borgmester i Fredericia i 2013.

Anne Sina fik et pænt valg i Aabenraa, men hun presses fra øst af Benny Engelbrecht, der tog 400 stemmer i kredsen, og Jesper Petersen har også et potentiale, han fik i hvert fald 491 her sidst. Anne Sina hentede selv lidt ind udefra, hun fik omkring 200 stemmer i Tønder, Sønderborg og Haderslev, hvor der er et tysk mindretal, som Sina også selv tilhører.

Udfordringen for Sina er altså, at hun både skal holde på de stemmer hun fik sidst, samtidig med, at hun skal hente et par hundrede flere personlige stemmer uden for Aabenraa. Det kan stadigvæk vise sig ikke at være nok.

Fri jagt på Fredericia
Efter Jacob Bjerregaards valg til borgmester har Fredericiakredsen valgt kredsformand John Nyborg til folketingskandidat. John Nyborg er 51 år og er med et meget 90’er-agtigt udtrykt en ”slapper” på udlændingepolitikken. Og så har han nok ikke den store chance for at blive valgt.

Det betyder, at der bliver mere eller mindre fri jagt på stemmerne i Fredericia, hvor flere af nabokandidaterne vil være særdeles interesserede i at komme forbi med deres pjecer. Udefra virker det dog lidt mystisk, at man i Fredericia ikke har været i stand til at finde en mere interessant kandidat til storkredsens tredjebedste kreds, som altså med al sandsynlighed vil stå uden folketingsmedlem efter valget.

”Øverste kvinde på listen”
Der er en tendens til, at den kvinde, der står øverst på stemmesedlen af en eller grund får et pænt valg. Tendensen forstærkes, hvis der er færre kvindelige kandidater at vælge imellem og/eller hvis der mangler en stærk kvindelig profil. Ved sidste valg var Anne Katrine Brorsen øverste kvinde på listen, og det gav hende omkring 100 personlige stemmer i alle de kredse, der ikke havde en kvinde som kandidat.

Øverste kvinde denne gang er socialrådgiver Helle Due Buchvaldt, der stiller op i Esbjerg Omegnkredsen.

Med kun tre kvindelige kandidater kan ”øverste kvinde”-effekten godt øges, men det er tvivlsomt om det er nok.

De to andre kandidater Jan Salskov og Niels Ole Beck stiller op i hhv. Tønder og Varde, hvor Venstre dominerer, og ingen af dem har en chance for at blive valgt.
Netavisen Pio forudser:
Bliver helt sikkert valgt

  1. Bjarne Corydon
  2. Benny Engelbrecht

 

Bliver sandsynligvis valgt

  1. Jesper Petersen
  2. Karen J. Klint
  3. Troels Ravn

 

Bliver sandsynligvis ikke valgt

  1. Christian Rabjerg Madsen
  2. Anne Sina

 

Bliver helt sikkert ikke valgt

  1. John Nyborg
  2. Helle Due Buchvaldt
  3. Tommy Peter Nielsen
  4. Jan Salskov
  5. Niels Ole Beck
  6. Ove Jensen

---

S-kandidaterne på sociale medier

 
Facebook
Twitter

Bjarne Corydon
7.165
NA

Benny Engelbrecht
5.876
7.276

Jesper Petersen
4.492
4.945

Karen J. Klint
2.889
130

Christian Rabjerg Madsen
1.972
253

Troels Ravn
1.434
33

Anne Sina
1.402
792

Tommy Peter Nielsen
1.226
3

Jan Salskov
550
na

Niels Ole Beck
394
18

John Nyborg
375
74

Helle Due Buchvaldt*
297
110

Ove Jensen
132
Na

(I tilfælde af, at en kandidat har både en Facebook-profil og en Facebook-side er det siden med det højeste antal venner eller synes godt om, der er valgt)

*) Det var kun muligt at se vennerantal på hendes politikerside. Hun har muligvis flere venner på hendes personlige profil.

Kredse efter antal S-stemmer, procentdel og samlet vælgertal

1. Sønderborg
13.017
27,4
55.474

2. Esbjerg By
11.994
29,8
47.943

3. Fredericia
9.753
30,4
37.139

4. Vejen
9.487
21,9
50.062

5. Aabenraa
9.088
24,9
43.043

6. Haderslev
8.652
24,2
42.621

7. Vejle Syd
8.412
24,0
40.857

8. Esbjerg Om.
8.059
23,1
39.698

9. Vejle Nord
6.668
20,2
37.006

10. Kolding Syd
6.372
21,5
34.278

11. Varde
5.985
18,8
36.603

12. Tønder
5.967
24,3
29.046

13. Kolding N.
5.482
20,5
30.648

Dette er den anden i en serie af analyser af den interne valgkamp blandt Socialdemokraterne. Analysen bygger dels på vurdering af de enkelte kandidaters synlighed i medier og på sociale medier samt samtaler med folk med kendskab til lokale Den første om Fyns Storkreds kan læses her.

Update: Vi havde i første omgang skrevet at Tønderkredsens kandidat var Palle Graversgaard. Han var rigtignok kandidat ved seneste valg. Kredsen har siden skiftet kandidat og stiller denne gang med Jan Salskov. 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet