Økonomer: Løkkes TV-påstand forkert

Statsministeren hæver i TV2-duel, at Thorning-regeringen i 2015 efterlod et minus på 50 mia., men det er forkert, fastslår økonomer
Lars Løkke hiver print af side 136 fra Økonomisk Redegørelse op af jakkelommen. Foto fra TV2-duellen.
Under TV2-duellen søndag mellem Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) gentog Lars Løkke sin påstand om, at den socialdemokratisk ledede Thorning-regering i 2015 efterlod et økonomisk underskud på over 50 milliarder kroner.

Men påstanden er forkert, fastslår et faktatjek, som TV2 har foretaget.

Men påstanden er forkert, fastslår et faktatjek, som TV2 har foretaget

Tallet -50,3 milliarder kroner kan ganske rigtigt læses på side 136 i Finansministeriets rapport Økonomisk Redegørelse fra maj 2015.

Men der er tale om en prognose - altså et skøn over økonomiens tilstand ud i fremtiden. Og prognosen tog fejl.

I den nyeste udgave af Økonomisk Redegørelse fra december 2018 er den faktiske offentlige saldo for de offentlige finanser i 2016 opgjort til at være -1,5 milliarder kroner.

”Altså et tal meget langt fra de 50 milliarder kroner,” konkluderer TV2’s faktatjek-gruppe.

Lars Løkke fremsatte sin TV-påstand meget effektfuldt ved at hive et print af side 136 op af jakkelommen, læse op fra Økonomisk Redegørelse - for til sidst at give printudskiften til TV2-ordstyrer Cecilie Beck.

S-formand Mette Frederiksen havde denne kommentar til 50 milliarder-påstanden:

Det er noget vrøvl, det du siger, Lars

"Det er noget vrøvl, det du siger, Lars."

Økonomer afviser Løkkes fremstilling

Økonomer på stribe giver TV2’s fakta-tjek-gruppe ret:

”Hvis spørgsmålet er, om de offentlige finanser var på randen af et sammenbrud i 2015, hvor den nye regering trådte til, er det entydige svar nej. Det var de ikke,” har Hans Jørgen Whitta-Jacobsen for nylig udtalt til Information.

Whitta-Jacobsen er professor i økonomi på Københavns Universitet og var i årene 2010-2015 økonomisk overvismand.

I samme artikel bakkes han op af professor i økonomi på Københavns Universitet, Henrik Jensen:

”Det er korrekt, at da Venstre overtog regeringsmagten i 2015, troede man, at man overtog en økonomi, der var kørt budgetmæssigt i sænk. Men det har senere vist sig, at det gjorde man ikke. Derfor kan man heller ikke bruge det som argument for, at den tidligere regering havde været uansvarlig,” siger han.

Påstanden brugt igen og igen

Det er mindst tredje gang Løkke fremsætter 50 millairder-påstanden.

Han fremsatte også påstanden i forbindelse med Venstres kandidatsamling i Bella Center forrige søndag.

Og Løkke påstod akkurat det samme på valgkampens anden dag, da han på Dansk Erhvervs årsmøde afgav Venstres velfærdsløfte.

Også på Venstres hjemmeside nævnes påstanden:

”Da Venstre overtog ansvaret fra Socialdemokratiet i 2015, overtog vi et truende budgetunderskud på hele 50 mia. kr., eller hvad der svarer til omkring 20.000 kr. pr. husstand. Derfor sagde vi helt åbent, at vi blev nødt til at stramme den økonomiske politik op”: 

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos var ude at afvise Løkkes påstand i kølvandet på Venstres kandidatsamling:

”Det er ikke retvisende, når Venstre maler et billede af, at man overtog en usund offentlig økonomi. Venstre går for langt i deres negative udlægning af de offentlige finanser,” udtalte Mads Lundby Hansen til Information.

Det er ikke retvisende, når Venstre maler et billede af, at man overtog en usund offentlig økonomi

Han bakkes i samme artikel op af seniorforsker i tænketanken Kraka, Niels Storm Knigge:

”Det er ikke korrekt, at Lars Løkke overtog en rodet økonomi.”

Niels Storm Knigge kalder det ”meget uheldigt”, at Venstre kommunikerer de -50 milliarder i valgkampen, da det er et gammelt tal og ”ikke retvisende”:

"Man bør selvfølgelig tage udgangspunkt i de nyeste tal. Det kan man vel kræve. Det er et centralt område, hvor det er vigtigt, at man bruger de nyeste tal,” mener Niels Storm Knigge.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Det med de 50 milliarder i underskud er en løgn, og Løkke gentager det uden bluset 10 til 20 gange, selv om han ved det er usandt. Hans ministre også. Gentages en løgn ofte nok, bliver det til sandhed, men ikke denne gang.Det er de trick V bruger, men de er gennemskuet. Det kom frem og tidl. V spindoktor Michal Kristiansen sagde om aftenen i Tirsdagsanalysen, at var de tal kommet frem, som var sande, havde Thorning nok ikke tabt regeringsmagten med et mandat. Og udover en økonomi i balance, var væksten også 2 %, så Løkke får snart sorte streger i panden. Det grænser til uvederhæftighed det der kommer fra Løkkes mund p.t.

Det er temmelig usympatisk at kalde andre for løgnere og det siger som hovedregel mere om afsenderen end det gør om den anklagede.

Dit problem i denne sag er at Lars Løkke siger sandheden og kan dokumentere det. dem der gider sætte sig ind sagen vil vide dette.

Det stiller derfor dig i et ekstra dårligt lys at du vælger at kalde ham en løgner i denne sammenhæng. Det viser at du enten er forblændet af had, at du er direkte dum eller at du bevidst lyver med det formål at stille en politisk modstander i et dårligt lys.

Alt i alt ser det ikke for godt ud for dig.

Harald
Du må hellere få fakta i orden inden du falder over folk der er faktuelle i deres indslag.
For du har slet ikke ret - det er yderst pinligt at statsministeren som i den grad er vidende om fuptallene fra Danmarks Statistik og alligevel bruger det imod Mette Frederiksen.
Heldigvis var hans fisken dokumenter op af inderlommen noget der faldt helt til jorden, fordi det var usandt

Helle
Jeg er så enig med dig.
Den pokkers hemmelighedskræmmeri der var, da det blev offentliggjort er dybt kritisabelt.
Det er også lidt underligt det lige blev offentliggjort mens der var regerings udvidelse så det tog hele sendefladen.
Jeg læste først om det da Mikael Kristiansen skrev om det og fortalte at der var et overskud på 45 mia kr.
Jeg begyndte at skrive om det i de sociale medier, men ingen ville tro på det jeg skrev og sagde det var noget jeg fandt på