Pensionskasser klar med tre­cifret milliard­in­ve­ste­ring i grøn omstilling

Løftet om gigantiske investeringer fra danske pensionskasser er et “enestående” skub i ryggen, lyder det fra statsministeren.
De danske pensionskasser vil investere 350 milliarder kroner i den grønne omstilling frem mod 2030.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale ved FN's klimatopmøde i New York natten til mandag dansk tid.

Det viser, at vi i Danmark kan noget helt særligt, når vi sætter ambitiøse politiske mål

Det “markante tilsagn” glæder statsministeren, der mener, at den private sektors bidrag er afgørende i kampen mod klimaforandringerne: 

“(...) Det viser, at vi i Danmark kan noget helt særligt, når vi sætter ambitiøse politiske mål og samarbejder på tværs af den offentlige og private sektor. Nu skal vi arbejde for at få de internationale investorer med. Det er afgørende for at få realiseret den grønne omstilling globalt,” siger Mette Frederiksen ifølge en pressemeddelelse.

placeholder

 

Det er brancheforeningen Forsikring & Pension, der har indhentet “forpligtende tilsagn” om, at pensionskasserne vil øremærke, hvad der svarer til ti procent af de danske pensionsformuer til grønne investeringer frem mod 2030.
 

“Partner” med regeringen

Hvis man skal leve op til Paris-aftalen, så kræver det store private bidrag, mener næstformand i Forsikring & Pension og CEO i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen.

“(...)Derfor forpligter den danske pensionsbranche sig nu til at investere yderligere 350 milliarder kroner frem mod 2030 i den grønne omstilling. Investeringer i bæredygtig energiinfrastruktur som f.eks. vindmølleparker kan bidrage både til løsningen af klimaudfordringen og give attraktive afkast,” siger han ifølge regeringens pressemeddelelse.

Regeringen har valgt at have den mest ambitiøse klimamålsætning nogensinde i verden

Med milliardinvesteringen bliver den danske pensionsbranche en “partner” for regeringen i dens bestræbelser på at indfri målet om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030, siger Torben Möger Pedersen til Berlingske.

“Regeringen har valgt at have den mest ambitiøse klimamålsætning nogensinde i verden. Med dette håndslag viser den danske pensionsbranche, at vi bakker regeringen op, og vi viser verden, at det ikke bare er varm luft, men at det er bakket op af kolde kontanter og stærke danske pensionskroner,” understreger Torben Möger Pedersen.
 

Store penge uden modkrav

Det er et markant løft af de grønne investeringer, som pensionskasserne nu lover.

De 350 milliarder kroner frem mod 2030, svarer til 12 procent af det samlede danske bruttonationalprodukt (BNP) eller mere end halvdelen af det samlede offentlige forbrug i Danmark i et helt år. Investeringerne lægges oveni i et grønt investeringsniveau på 130 milliarder kroner. Det skriver Berlingske.

Torben Möger Pedersen garanterer, at pensionsbranchens tilsagn til den danske regering ikke er ledsaget af politiske modkrav. Han foreslår dog, i et interview med Berlingske, at den danske stat begynder at udstede grønne statsobligationer, ligesom man allerede gør i Holland. Og han opfordrer til, at man fra politisk hold stiller større krav om bæredygtighed i byggeriet.

Ifølge Torben Möger Pedersen vil pensionsbranchen stå på mål for løftet ved løbende at rapportere om udviklingen i de grønne investeringer. Hvilke grønne teknologier og sektorer, pengene skal investeres i, er dog op til de enkelte pensionskasser.

 

En del af en større bevægelse 

Pensionskasserne er ikke de eneste i den private sektor, der i den seneste tid har budt ind på den grønne dagsorden.

Danmark kommer til at placere sig i en helt anden liga

Udviklingen i den private sektor får statsminister Mette Frederiksen (S) til at kalde det, der sker lige nu i det danske samfund, for en “enestående bevægelse uden historisk fortilfælde”: 

“Danmark kommer til at placere sig i en helt anden liga, end vi har været vant til, og vi kommer til at vise et globalt lederskab, som er fuldstændigt afgørende, fordi vi udgør en meget lille del af den samlede CO2-udledning,” siger hun til Berlingske.

 

Tilsagn fra DI, Mærsk, SAS og Novo Nordisk

I sidste uge meldte Dansk Industri (DI ) ud, at man støtter regeringens ambition om en CO2-reduktion på 70 procent. Erhvervsorganisation præsenterede samtidig en ny 2030-plan med 150 forslag til at reducere CO2-udledningen.

Man vil investere et beløb svarende til to en halv gange prisen på Øresundsbroen

Også rederigiganten Mærsk og medicinalvirksomheden Novo Nordisk har meldt sig ind i klimakampen. Virksomhederne lover at være CO2-neutrale i henholdsvis 2050 og 2030.

Samtidig har Danmarks største flyselskab, SAS, givet tilsagn om, at man vil investere et beløb svarende til to en halv gange prisen på Øresundsbroen i en bæredygtig udskiftning af fly.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Godt gået Mette Frederiksen Pensionskasser og DI virksomheder samt SAS har du fået med i den grønne omstilling

Grønne obligationer er samfunds nyttig og Danskerne kan derved være med til, at bidrage til den vigtige grønne omstilling til gavn for kommende generationer

Det er en god begyndelse. Men vi må samtidig forlange at vores pensionskasser, trækker deres investeringer ud af alle fossile brændsler!

Hvor meget "investerer" resten af verdens lande ? Det burde DANMARK nok undersøge grundigt.
Vores "investeringer" rækker som en dråbe i havet ellers.

Annonce