Annonce

Pia Olsen Dyhr vil lempe budgetloven

Enhedslisten og en række fagforeninger har dannet fælles front mod budgetloven. Pia Olsen Dyhr melder sig nu klar til at lempe
Budgetloven ødelægger velfærden.

Så klart er budskabet på hjemmesiden Skrotbudgetloven.dk.

Her danner en række fagforeninger og organisationer fælles front mod den lov, som fra 2014 har gjort det muligt at lægge et udgiftsloft ned over stat, kommuner og regioner, så der sættes grænser for det offentlige forbrug.

Den mobilisering - med tilhørende hashtag #Skrotbudgetloven - støtter Enhedslisten op om. Og nu melder SF sig også på banen.

SF-formanden Pia Olsen Dyhr vil ikke skrotte budgetloven, men lempe den, lyder meldingen:

“Vi er klar og samtidig lempe af budgetloven, så de penge kommuner og regioner har, bliver brugt på velfærd. Det svarer 5000 fuldtidsstillinger i velfærden - lærere, pædagoger, sosu-ass og sosu hjælpere, sygeplejersker og mange flere,” skriver hun på Twitter.

placeholder
 

Opråb fra 22 røde og blå borgmestre

Meldingen fra SF kommer i kølvandet på at en række borgmestre - både ‘røde’ og ‘blå’ - er gået sammen i et fælles opråb til Lars løkke og Mette Frederiksen.

I en kronik i Avisen Danmark peger 22 af landets borgmestre på, at hvis man ikke prioriterer velfærdsudfordringerne i kommunerne på en helt anderledes måde, så vil titusindvis af børn og ældre i de kommende år ikke få den omsorg, de har behov for.

Hvis vi ikke står sammen i kommunerne og med Christiansborg, så kan vi se frem til et markant anderledes velfærdssamfund, end vi har i dag

“Vi gør opmærksom på den uomgængelige udfordring, der er de kommende år, hvor der kommer flere ældre og flere børn, der får brug for hjælp. Hvis vi ikke står sammen i kommunerne og med Christiansborg, så kan vi se frem til et markant anderledes velfærdssamfund, end vi har i dag,” lyder det fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S) DR Nyheder.

Torsdag skal KL's generalforsamling forholde sig til et forslag fra Helsingør Kommune. Et flertal i byrådet i den nordsjællandske kommune vil have en ændring af budgetloven, som indebærer, at kommunernes bevillinger automatisk stiger i samme takt, som befolkningsudviklingen tilsiger det.

Et flertal i byrådet i den nordsjællandske kommune vil have en ændring af budgetloven, som indebærer, at kommunernes bevillinger automatisk stiger i takt med, at der kommer flere børn og ældre i de kommende år.

Vedtaget af et bredt flertal

Som en del af Thorning-regeringen var SF med til at vedtage budgetloven i maj 2012. Loven blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget bestående af den daværende regering med støtte fra Konservative og Venstre.

Siden 2014 har loven betydet, at der fastsættes en øvre grænse for udgifter i stat, regioner og kommuner. Springer en kommune budgetrammen ét år, så bliver overtrækket skåret fra bloktilskuddet dét kommende år. 60 procent af overtrækket fordeles mellem de kommuner, der har overtrukket kontoen, mens de resterende 40 procent fordeles ud på alle kommuner i landet.  

Sætter kommunerne en skræk i livet

Systemet giver en påpasselighed ude i kommunerne, der medfører velfærdsforringelser, mener SF:

“Vi kan se, at den betyder, at kommuner og regioner ikke bruger de penge, der er til velfærd, sidste år var det hele 2,4 mia svarende til 5000 medarbejdere. Det er jo grotesk, så det skal løses med lempelser men ikke en total afskaffelse,” lyder Pia Olsen Dyhrs svar på Twitter til kommunalordfører i Enhedslisten, Finn Sørensen.

placeholder

Budgetloven har sat en skræk i livet ude i kommunerne, mener de organisationer, som står bag kritikken af budgetloven:

“Dette har skræmt livet af kommunerne, og det smitter helt ned i de enkelte institutioner. Alle sparer op af skræk for at bruge blot en smule for meget. Det betyder, at der bruges endnu mindre, end der er budgetteret.”

Ifølge organisationerne bag kampagnen ‘Skrot budgetloven’, har kommunerne fra 2011 til 2017 brugt i alt 31,5 milliarder kroner mindre end aftalt i de årlige økonomiaftaler. Det svarer til godt og vel 9.000 offentligt ansatte om året.

FOA’s Social- og sundhedsafdeling, BUPL Hovedstaden og Landsforeningen for Socialpædagoger er iblandt de fagforeningerne, der støtter op om kampagnen.

Opdateres

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet