Det gælder om at hjælpe flere på en mere effektiv måde, hvor vi stadig kan opretholde vores eget samfund i processen
Inhumane systemer
Både Peter Hummelgaard og Morten Lisborg beskæftiger sig dagligt med de europæiske asylsystemer, og ingen af dem er begejstret for opbygningen af dem, da de ikke mener, at systemerne er gearet til at tage sig af dem, der reelt er svagest, men i stedet favoriserer de stærkeste migranter:
”Hvis man har lært førstehjælp, ved man, at det ikke er dem, der råber højst, man skal løbe hen til. Det store flertal sidder derude, og de har ikke mulighed for eller ressourcerne til at komme væk. Det er der behovet er størst, det er der, vi skal sætte ind og det er der, vi kan hjælpe flest. Det her gælder ikke om at hjælpe færre, men det gælder om at hjælpe flere på en mere effektiv måde. Hvor vi stadig kan opretholde vores eget samfund i processen.”
Vi tillader det i humanismens navn og det er forkert
Peter Hummelgaard er heller ikke begejstret for systemerne, som han anser for inhumane, når man stiltiende ser til, at tusinder omkommer i forsøget på at komme til de nordafrikanske lande eller drukner i Middelhavet og: ”Vi belønner forbryderkarteller at varetage den transport af flygtninge, som vi grundlæggende ikke engang ved om har krav eller behov på at få beskyttelse. Det synes jeg er direkte ondskabsfuldt af os. Vi tillader det i humanismens navn, og det er forkert.”
Danskerne vil gerne hjælpe, men de vil også gerne føle sig trygge for deres egen familie først
Utrygge borgere
Da flygtningekrisen var på sit højeste i 2015, fik Roskilde kommune også tildelt ekstra flygtninge, som så mange andre kommuner. I Roskilde valgte man at placere flygtningene rundt om i de forskellige byer i kommunen for at undgå ghettotilstande. Selvom Roskilde Kommune havde en opsparing, og det derfor ikke var nødvendigt med velfærdsforringelser, oplevede Joy Mogensen stadig, at beboerne var meget usikre, og derfor blev der afholdt mange borgermøder for at imødekomme borgerne: ”De var så utrygge. Og de sagde jo alle sammen i den bedste danske ånd:
”Jamen vi vil jo gerne hjælpe folk, der er på flugt, men hvordan ved vi, at det her sted, ikke bliver en ghetto her i vores lille landsby?” og den her frygt for, ”hvor mange penge vil det koste, når vi samtidig ved, at vi bliver flere og flere ældre, der er flere og flere unge, der får socialhjælp? Hvordan får man det til at hænge sammen?” Danskerne vil gerne hjælpe, men de vil også gerne føle sig trygge for deres egen familie først.”
Lyt med i denne uges podcast, hvor denne spændende debat finder sted og deltagerne kommer med deres løsningsforslag.
Jens Jonatan Steen er som altid vært på podcasten, som kan høres på Soundcloud, www.piopio.dk eller iTunes.