Annonce

Professor forsvarede Danske Bank, men fik forskning betalt af banken

"Sæt Danske Bank fri af gabestok", skrev CBS-professor Steen Thomsen om hvidvaskskandale, men fagblad afslører tætte relationer mellem ham og banken
I begyndelsen af september var professor Steen Thomsen ude i et større forsvar for Danske Bank i en kronik i Børsen, som hed ”Sæt Danske Bank fri af gabestokken”. I kronikken kaldte han mediernes dækning af sagen for ”noget af det mest ensidige i dansk erhvervshistorie” og opfordrede direkte uvidende medier til at holde mund.

Men Steen Thomsen, der er professor på Copenhagen Business School, kritiseres nu for en dobbeltrolle, da det center, han både er ansat på og bestyrelsesformand for, har været delvist finansieret af netop Danske Bank. Det skriver Magisterbladet.

Heine Andersen, der er professor emeritus i sociologi ved Københavns Universitet og har beskæftiget sig med forskningsfrihed, kritiserer de sammenfaldende interesser. Han mener, at Steen Thomsen skulle have deklareret sine forbindelser til banken.

Forbindelser til banken burde have være nævnt
”Dels skriver Steen Thomsen et usædvanligt, politiserende defensorat for banken i sin egenskab af CBS-professor. Dels gør han ingen steder opmærksom på de forbindelser, der eksisterer mellem hans forskningscenter og Danske Banks topledelse”, udtaler Heine Andersen til Magisterbladet.

... her havde det været passende at angive, at det center, han arbejder for, modtager støtte fra Den Danske Bank

Heine Andersen undrer sig også over, at Steen Thomsen er ”på nippet til” at agere dommer i en sag, ingen kender udfaldet af. ”Det er bemærkelsesværdigt, at han på forhånd kan konstatere, at der ikke er tale om en forbrydelse, men en fejl,” siger Heine Andersen og henviser til Thomsens kronik, hvor han allerede forud for fremlæggelsen af bankens interne undersøgelse skriver, at der er tale om ”en fejl, men det er ikke nogen forbrydelse” i Danske Banks hvidvask-skandale.

Juraprofessor ved Syddansk Universitet, Sten Schaumburg-Müller, deler ifølge Magisterbladet kritikken: ”Kronikken er en holdningstilkendegivelse og endda et ganske heftigt forsvar af bankens danske ledelse i en sag, der er under efterforskning af bagmandspolitiet. I den sammenhæng har titlen som CBS-professor jo stor vægt, så her havde det været passende at angive, at det center, han arbejder for, modtager støtte fra Den Danske Bank, hvis dette faktisk er tilfældet” siger juraprofessoren til mediet.

Begrundet mistanke kan føre til opfølgning fra CBS
Professor Steen Thomsen afviser selv kritikken. ”Jeg har skrevet kronikken som CBS professor med udgangspunkt i min viden om corporate governance. Jeg skriver løbende kronikker i Børsen med det udgangspunkt,” forklarer Steen Thomsen over for Magisterbladet.

Jeg har skrevet kronikken som CBS professor med udgangspunkt i min viden om corporate governance


Forskningsdekan på CBS, Søren Hvidkjær, der er personaleansvarlig for det videnskabelige personale, afviser at ville kommentere den konkrete sag på nuværende tidspunkt, men påpeger, at universitetet principielt kan finde på at følge op på sådanne sager: ”Men hvis der bliver rejst en begrundet tvivl om en forskers uafhængighed eller vi vurderer, at CBS’ navn bliver brugt i sammenhænge, der er for fjerne fra forskningen, så vil det blive fulgt op her fra”, lyder det til Magisterbladet.
 

Millionbevilling til forskningsprojekt
Steen Thomsen nemlig er tilknyttet Center for Corporate Governance, som blev grundlagt i 2015. Danske Bank har fra starten været en af bidragyderne til centeret. Banken gav for få år siden en millionbevilling til et fireårigt forskningsprojekt i finanssektoren, som centeret skulle udføre.

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen blev da også tilknyttet Center for Corporate Governance som adjungeret professor på cirka samme tidspunkt som grundlæggelse. Dengang hed det i en pressemeddelelse, at ”Ole Andersens omfattende erfaring og indsigt i bestyrelsesarbejde og virksomhedsledelse forventes at tilføre forskningen en unik anvendelsesorienteret dimension, der vil skabe ny viden og udvikle best practice”. Ole Andersen har også undervist på et kursus sammen med Steen Thomsen.

Der er noget uhyggeligt og selvforstærkende ved den slags mediesager, hvor kritikerne flokkes om at slå på dem, der ligger ned

Professor: Danske Bank havde andet at tænke på
Steen Thomsen skrev i sin kronik i Børsen den 3. september, at hvidvask-sagen i Danske Bank kan medføre, at ”overreguleringen risikerer at fortsætte til skade for hele erhvervslivet og det danske samfund”, og at ”der er noget uhyggeligt og selvforstærkende ved den slags mediesager, hvor kritikerne flokkes om at slå på dem, der ligger ned. De hidser hinanden op, indtil medieomtalen i sig selv bliver et selvbekræftende, socialt faktum.”

Yderligere mente han, at bankledelsen reelt kritiseres ”for en udeladelsessynd”, ligesom "det hører med i billedet, at der i Danske Bank i årene efter finanskrisen var andet at tænke på."

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Påfaldende hvor meget det har til fælles med diverse professorer, der op til finanskrisen i USA støttede den totalt uansvarlige politik, der blev ført overfor finanssektoren.
Dengang var der også et totalt sammenfald mellem professorernes gigantiske beløb fra diverse finanshuse og deres deltagelse som rådgivere for både Clinton og Bush.