Annonce

Rådgivning af misbrugsfamilier: Unge vil fjernes fra hjemmet

Hver tredje ung, der vokser op i misbrugsfamilier, ville ønske de var fjernet fra hjemmet, lyder det fra rådgivningstilbuddet TUBA.
Regeringen vil sikre, at børn, der bliver omsorgssvigtet i hjemmet, bliver anbragt tidligere, end det ofte sker i dag.

Den ambition deler man hos rådgivningstilbuddet TUBA, der tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug.

”Det er virkelig vigtigt at få undersøgt hele det her område til bunds, og derfor er vi rigtigt glade for det her udspil fra regeringen,” siger Henrik Appel, landsleder hos rådgivningstilbuddet TUBA, til Netavisen Pio.

Han ser især positivt på regeringens udmelding om, at flere børn og unge skal placeres uden for hjemmet.

”I 2017 spurgte vi mere end 2000 unge, der har været i behandlingstilbud hos os, og 33 procent af dem svarede, at de gerne ville have været fjernet fra hjemmet,” siger han og fortsætter:

”Det er vigtigt at forstå, at dette ikke kun er et problem for underklassen. To ud af tre af de børn og unge, der kommer hos TUBA, kommer fra middelklassehjem.”

Kræver ret til hurtig behandling

En undersøgelse af området er dog langtfra nok, mener man hos TUBA. Her ønsker man, at børn og unge af misbrugere får samme rettigheder som forældre, der har et misbrug, f.eks. når det handler om ret til at få behandling.

”Det, der er behov for, er at give børn og unge de samme rettigheder som voksne misbrugere. Nemlig en hurtigere hjælp - vi foreslår inden for tre måneder - til at bearbejde det her. Lige nu står 1.200 unge på venteliste til behandling og mange har gjort det i årevis,” siger Henrik Appel.

Ifølge Henrik Appel handler det om at bryde den onde cirkel, så børn og unge, der vokser op med misbrug, ikke selv giver misbruget videre til deres egne børn:

”Vi ved fra undersøgelser, at en tredjedel af de unge, som er vokset op i et hjem med enten alkohol- eller stofmisbrug, har en væsentlig forøget risiko for selv at ende i et misbrug, når de bliver voksne – og dermed give misbruget videre til næste generation.”

”Det her er jo ikke raketvidenskab. Vi må hjælpe de her børn og unge nu, så de ikke giver udfordringerne videre til næste generation,” understreger Henrik Appel.

Fakta om TUBA

TUBA - Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere - driver 32 afdelinger over hele landet.

Personer, der modtager hjælp hos Tuba, får gennemsnitligt hjælp i mellem seks og ni måneder.

TUBA blev i 2014 tildelt Kronprinseparrets Sociale Pris.

TUBA er en selvstændig organisation ejet af Blå Kors Danmark.

 

 

 


David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet