Regeringen lancerer smal sundhedsreform og 3F afliver myte

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsreformen blev dagens helt store tema. De kommende dage vil gøre os klogere på indholdet, som bl.a. indebærer en nedlæggelsen af regionerne.

I andre overskrifter afliver 3F i dag regeringens påstande om manglende arbejdskraft.

Tirsdag blev desværre også dagen, hvor vi tog afsked med Master Fatman.

 

Regeringen og DF enige om sundhedsreform

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om en reform på sundhedsområdet, hvor de vil nedlægge de fem regionsråd ved udgangen af 2020 og styrke det nære sundhedsvæsen med 8,5 milliarder kroner frem mod 2025. Det fremgår af parternes aftale, der netop er blevet offentliggjort.

Forhandlingerne har stået på i flere måneder, efter at VLAK-regeringen i januar fremlagde sit sundhedsudspil. Den endelige aftale ligner langt hen ad vejen regeringens udspil. Parterne er dog blevet enige om at hæve midlerne i den såkaldte Nærhedsfond og lægge 2,5 milliarder kroner mere i puljen end først planlagt. Den ender derfor med at blive på 8,5 milliarder kroner.

I den bedste af alle verdener, skulle vi skubbe de her forhandlinger til efter et folketingsvalg

Aftalen er blevet til gennem det smallest mulige flertal og kan derfor ikke gennemføres, hvis flertallet skifter efter det kommende folketingsvalg. Netop det smalle flertal ærgrer Alternativets formand Uffe Elbæk, der længe sad med ved forhandlingsbordet.

”I den bedste af alle verdener, skulle vi skubbe de her forhandlinger til efter et folketingsvalg. Så skulle man gå efter at få et bredt politisk flertal bag en sundhedsreform, og inden i den kunne man sagtens diskutere, om regionsrådene skal have den størrelse, de har i dag”, siger Uffe Elbæk til DR Nyheder.

 

Lægemangel tredoblet under Lars Løkke

Siden Lars Løkke Rasmussen kom til magten i 2015, er antallet af patienter i landets 30 yderkommuner, der ikke har adgang til egen fast læge, tredoblet fra 31.000 i 2015 til nu 93.000 patienter. Det viser nye tal, som Praktiserende Lægers Organisation har trukket for DR Nyheder i det såkaldte yderregister under Sundhedsdatastyrelsen.

Hos Socialdemokratiet, betegner sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen lægemanglen i yderområderne som "det største problem i vores sundhedsvæsen her og nu":

det er en klar udfordring for de her næsten 100.000 borgere, at de ikke har deres egen faste læge

”Hvis man har sin egen læge, understøtter det jo tilliden, sikkerheden og den relation, man har, når man skal drøfte sin sygdom og symptomer på sygdom. Så det er en klar udfordring for de her næsten 100.000 borgere, at de ikke har deres egen faste læge” siger han.

 

Master Fatman er død

Morten Lindberg, kendt i offentligheden som Master Fatman, er død i en alder af 53 år.

Indtil sin død arbejdede Fatman som radiovært på Radio24syv-programmet 'Croque Monsier' og 'Jazzmosfæren' på P8. Begge programmer blev sendt så sent som i søndags den 24. marts.

Master Fatman havde et omfattende og varierende CV, men det var musikken, der blev hans gennembrud i 1980'erne. Her blev han landskendt med sine fortolkninger af gamle ABBA- og discoklassikere, både med sit liveband, Master Fatman and his Freedom Fighters, og senere med albummet 'Hail Hail'.

Radio24syvs programchef Mads Brügger sender blandt mange andre kærlige tanker til den afdøde radiovært. Du finder flere reaktioner her.

placeholder

 

3F: Stadig ingen stor og udbredt mangel på arbejdskraft

Ny rekrutteringsundersøgelse viser, at otte ud af ti opslåede stillinger besættes uden problemer.

Beskæftigelsesministeriet har tirsdag offentliggjort en analyse, der belyser rekrutteringsproblemer på det danske arbejdsmarked.

Undersøgelsen viser, at otte ud af opslåede ti stillinger besættes uden problemer. Yderligere en ud af ti besættes med en anden type arbejdskraft end først ønsket. Så alt i alt besættes ni ud af ti stillinger.

Hos fagforbundet 3F hæfter man sig ved, at andelen af forgæves rekrutteringer ifølge analysen dermed ligger på et stort set uændret niveau – dog med en svagt faldende tendens.

Der er langt op til niveauet i 2007, hvor andelen af forgæves rekrutteringer var dobbelt så høj, påpeger Søren Heisel, forbundssekretær i 3F:

”Vi har set en svag stigende tendens over de seneste otte måneder, hvilket ikke matcher arbejdsgivernes og regeringens påstande om store og stigende problemer med mangel på arbejdskraft,” siger Søren Heisel, ifølge en pressemeddelelse. Læs historien på Pio.

 

Britt Bagers kæreste raser over journalister på Facebook

”Du ved godt, hvordan journalister arbejder ikke? De skaber en historie/vinkel og prøver så at finde fakta næsten uanset hvor svage “fakta” er”.

Du ved godt, hvordan journalister arbejder ikke

Sådan skriver Venstres politiske ordfører Britt Bagers kæreste, Esben Juhl Hansen, i en kommentar på Facebook til journalist og kommentator Henriks Qvortrups deling af et lydklip fra Radio24Syv, hvor netop Britt Bager bliver bedt om at forholde sig til, at hun ikke har oplyst giveren på den donation på 100.000 kr, som hun modtog i forbindelse med folketingsvalgkampen i 2015.

Qvortrup tager dog krittikken med sindsro.

"Det glæder mig på Britts vegne, at hun har opbakning på hjemmefronten. Det er vigtigt," skriver han i svar til Esben Juhl Hansen.

Britt Bager skriver i en sms til Ekstra Bladet, at hun ikke har tænkt sig at blande sig slagsmålet mellem Henrik Qvortrup og hendes kæreste.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Frederik Ingemann er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce