Annonce

Regeringen vil bruge milliarder på at sænke afgifter

Lavere skat er det helt store slagnummer i regeringens energiudspil. For uambitiøst, lyder det fra opposition og grønne organisationer
Regeringen lægger op til omfattende nedsættelser af elafgiften. Det blev klart, da regeringen torsdag formiddag præsenterede udspillet ”Energi – Til et grønt Danmark,” der er regeringens oplæg til forhandlinger om et nyt energiforlig.

Regeringen vil sænke elafgiften for i alt 3,5 milliarder kroner, og dermed lægges der op til en markant nedsættelse af skatterne i forhold til det, der tidligere er blevet gennemført under VLAK-regeringen. Til sammenligning var indførelsen af et nyt jobfradrag, som skulle sikre at det bedre kunne betale sig at arbejde, en nedsættelse af skatterne på knap halvanden milliarder kroner.

Udspillet blev præsenteret torsdag formiddag af statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, erhvervsminister Brian Mikkelsen samt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Regeringen kalder udspillet ”det grønneste nogensinde,” men både oppositionen og flere grønne organisationer kritiserer udspillet for ikke at være ambitiøst nok.

Ikke klarhed over placering af havvindmøllepark
”[R]egeringen vil med dette energiudspil vise, hvordan vi på energiområdet er parate til at gå forrest i kampen mod klimaudfordringerne,” hedder det i indledningen på oplægget. Udspillet skal bidrage til, at Danmark når målet om, at 50 procent af energien i 2030 kommer skal komme fra vedvarende energikilder.

Regeringen vil over en årrække bruge i alt 15 milliarder kroner på en række konkrete initiativer, der skal sikre mere grøn energi. Størstedelen af pengene skal bruges frem mod 2024. I år 2024 forventer regeringen at bruge 3,5-4 milliarder kroner på nye grønne initiativer, eller omtrent det samme som på nedsættelse af elfgifterne.

Et af de store slagnumre i regeringens udspil er planerne om at opføre en ny havvindmøllepark med en kapacitet på 800 megawatt (MW). Det vil ifølge regeringen være Danmarkshistoriens største havvindmøllepark, og øge mængden af havenergi med cirka en tredjedel. Regeringen har dog endnu ikke lagt sig fast på, hvor havvindmølleparken skal opføres. Regeringen forventer, at den vil stå færdig tidligst i år 2024.

Regeringen lover også flere penge til forskningsindsatsen, blandt andet puljen til Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Regeringen skar ellers ned på forskningsindsatsen, herunder EUDP-puljen, i finansloven for 2016, men nu lover regeringen at øge EUPD-midlerne til i alt 500 millioner kroner i 2020.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt lovede under klimatopmødet i Paris i 2015 på Danmarks vegne at øge midlerne til energiforskning til 580 millioner kroner i 2020. Og med de ekstra midler til EUDP samt 80 millioner kroner til Innovationsfonden kommer regeringen lige netop op på 580 millioner kroner.

Grønne organisationer efterlyser højere ambitioner
Mens regeringens selv kaldte udspillet for ”meget ambitiøst”, så er hverken oppositionen eller grønne organisationer imponerede over udspillet.

”Regeringen siger det er ”det grønneste udspil nogensinde”. Men lover samtidig kun halvt så mange havvindmøller som i sidste energiforlig”, lyder det fra socialdemokratiets energi- og klimaordfører Jens Joel med henvisning til, at energiforliget fra 2012 indeholdt en ambition om 1.500 MW havvindmøllestrøm.

Samme toner lyder fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, som kalder det ”For lidt, for langsomt og en forspildt mulighed for ambitiøs grøn omstilling.” Heller ikke Enhedslisten og Alternativet er imponerede, mens Alternativets leder Uffe Elbæk slår dog den optimistiske tone an og taler om, at udspillet kan forbedres under forhandlingerne.

Hos den grønne tænketank Concito efterlyser direktør Christian P. Ibsen større ambitioner fra regeringen. Han efterlyser blandt andet mere udbygning af vedvarende energi frem mod 2030 og en indsats for energibesparelser i bygninger. Greenpeace Danmark skriver, at ”Energiudspillet er utilstrækkeligt og holder omstillingen i slæbesporet.”

John Nordbo fra Care Danmark kalder udspillet en ”ommer” og skriver, at udspillet ikke engang vil få det danske CO2-udsplip til at falde. ”Hvis resten af verden gør som DK, får vi IKKE løst klimaproblemet,” skriver han.

Heller ikke LO, der har mange medlemmer ansat inden for den grønne sektor, er tilfredse med udspillet: "Regeringens udspil er ikke ambitiøst nok, hvis Danmark skal fastholde sin position som grønt foregangsland, skabe flere grønne job og leve op til Paris-aftalen," lyder det fra organisationen.

Interesseorganisationen Dansk Energi er derimod positive: ”Stærkt udspil fra regeringen, der baner vejen for et markant grønnere Danmark - og belønner danskerne for at bruge den stadigt grønnere,” siger administrerende direktør for Dansk Energi Lars Aagaard.


Flere artikler om emnet