Spies gik direkte efter underklassens piger: De havde ingen andre muligheder

Det var jo bare et lille knald, mener tidligere Spies-chef, som ikke finder det problematisk at helt unge piger blev seksuelt udnyttet.
Foto: DR / Grafiker Thea Sloth Jørgensen
Spies og morgenbolledamerne
Hvordan kunne det gå til, at rejsekongen Simon Spies kunne få helt unge piger til at stå til rådighed for ham i døgndrift? 

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter en ny TV-dokumentar om kontroversielle Simon Spies og hans morgenbolledamer.

Det var piger helt ned til 15 år, blev ansat som piccoliner på rejsebureaet Spies, men skulle i virkeligheden stå seksuelt til rådighed, for selskabets direktør Simon Spies døgnet rundt.

Det beretter DR´s nye dokumentar 'Spies og morgenbolledamerne' om.

“Tror du ham på knallerten hjemme i Albertslund var meget bedre”

Men det var ikke et problem. De unge piger havde ikke bedre alternativer, mener tidligere informationschef i Spies og ven med Simon Spies, Carl Bjerredahl.

“Hvis du er 17 år, og bor i Albertslund, hvad kan du så blive? Du kan måske ekspedere i en bagerforretning,” siger han i dokumentaren.

Hvad tror du, de var vant til?

Han tilføjer, at der ingen tvang var, og at pigerne tværtimod stod i kø:

“De så ikke på det, som I ser på det. De så på det som lettjente penge. Det var jo bare et lille knald. Hvad tror du, de var vant til? Tror du ham på knallerten hjemme i Albertslund var meget bedre?” siger han i dokumentaren.

Chokeret og oprørt 

En anden, der oplevede med egne øjne, er tidligere “direktørlærling” Lise Lotte Lundsgaard Breeden.

Hun var ansat i Spies-koncernen fra 1976-1977 og deler bestemt ikke Carl Bjerredahl synspunkt.

Misbruget af de unge piger gjorde hende både “chokeret, oprørt og virkelig ked af det”. Hun tilføjer at hun blev “som en slags storesøster for dem”. Siger hun til P1 morgen.

Efter halvandet år, sagde hun op. Hun kunne ikke længere være vidne til, at de helt unge piger blev udnyttet.

Hun blev som en slags storesøster for dem.

Netavisen Pio har talt med hende om pigernes sociale baggrund.

Hun fortæller om, hvordan man hos Spies systemisk og åbenlyst gik efter udsatte piger i annoncernes jobbeskrivelser.

“Selvfølgelig stod der ikke, at du skulle komme fra et udsat hjem, med dumme forældre, men de solgte en drøm, for dem der har mest brug for at høre den,” fortæller Lise Lotte Lundsgaard Breeden til Netavisen Pio.

Piccolinerne modtag en grundløn, og fik oven i den betaling for seksuelle ydelser.

Beløbene var særligt store, hvis det blev udøvet vold og kunne komme op på hele 35.000 kroner. Det var store beløb for pigerne, der aldrig havde oplevet luksus:

“Når først de havde fået lidt, var det svært at stoppe. De kom jo fra ingenting, så kontrasten var voldsom stor. Det er jo fuldstændigt som at tage en hund ind fra gaden og give den et luksusliv."

Afviser undskyldning

I kølvandet på DR-dokumentaren ønsker flere af de tidligere ansatte fra Spies en undskyldning fra den nuværende Spies-koncern.

Selskabets nuværende direktør Jan Vendelbo afviser at give en undskyldning, men rejseselskabet skriver til DR, at Spies tager skarp afstand fra den omgang med unge kvinder, som beskrives i dokumentaren.

Sarah Gruszow Bærentzen er projektkoordinator på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja det er en trist historie, men Spies gav dog de unge piger han udnyttede en økonomisk håndsrækning, det
gjorde vores udenrigsminister trods alt ikke.

"det gjorde vores udenrigsminister trods alt ikke"

????

Hvad Bent, er du nu HELT sikker på, at du ikke bare er en bot?

Hvad i alverdens riger og lande har det med sagen at gøre?

Du er langt ude.

Føj for S Bent, den er grim, skam dig.

Simon Spies, den tids Jeffrey Epstein
.
Bent, sammenligningen med Jeppe K er malplaceret
.

Det undre mig lidt at journalisterne har været 50 år om at afdække historien om Spies og hans "morgenbolledamer". Det var da tit i medierne dengang og nærmest noget medierne og journalisterne den gang synes var en "god" historie uden at gå i dybden med det der skete. Man må sige at der er nogle medier og journalister der burde havde en dom for nøl. Det undre mig også at pigerne har kunnet holde på den "hemmelighed" i så mange år om at de blev sexuelt udnyttet af en "kendt" person som Spies. Hvorfor gik de ikke til pressen den gang med deres afsløringer.

Ja, Spies var en gris, men pigernes forældre skulle skrive under og give tilladelse, og de ville selv… ja, stod i kø. Spies koncernen er solgt flere gange siden, hvorfor pokker skal der gives undskyldning? Så skal alle bønder i fæste før grundloven også have undskyldning. Lad nu det pjat stoppe

Spies var en gris, der udbyttede sine ufatteligt mange millioner. Det mente jeg allerede i datiden.
Der var givetvis mange piger/kvinder der følte sig presset til et knald eller flere.
Jeg har ikke set serien, men endnu har jeg ikke hørt om nogen der blev direkte presset/tvunget/voldtaget - og så var det vel i orden efter datidens målestok.
Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at stille op i hylekoret.

I øvrigt et herligt billede - hvem ser ikke Chaplin som Adenoid Hünckel?

I mange årtier er Simon Spies blevet hyldet af Det Blå Svindlerhold for sin evne til at tjene penge. Den eneste værdi, som tæller for de mennesker. For penge kan du købe ALT. Også purunge kvinders uskyld og pålægge dem en byrde for resten af deres liv. En byrde som altid vil stå i vejen for at det kan leve det liv de ellers kunne have fået, hvis det ikke var blevet købt for penge. Det kan godt være Simon Spies var rig på penge. Men som menneske var og er han en ensom taber. Og de purunge kvinder som det gik udover er først og fremmest unge piger fra små kår. Sårbare og letpåvirkelige af en erfaren øvrighedsperson med psykopatiske personligheds træk.

En tilstand af afhængighed Det Blå Svindlerhold har til formål at fremme. Mennesker fra små kår skal kende deres plads og underkaste sig og ikke have muligheder for at undvige på hverken dagpenge, kontanthjælp, førtidspension, efterløn eller anden overlevelsesmulighed. Snart også folkepension. De skal tvinges til at makke ret og arbejde til sidste åndedrag for at skaffe de rige den velstand som de ”naturligvis” har fortjent. Det må en hver da kunne forstå.

Og DanmarksDemokraternes vælgere synes kun det er helt færd at mennesker fra små kår skal arbejde uden udvigemulighed for ellers at opretholde livet. For hvis de skal (red. DanmarksDemokraternes vælgere) så skal alle andre sørme også, som en slags hævn. Men de glemmer bare, at de selv meget hurtigt kan få brug for en økonomisk undvigemanøvre i løbet af deres liv.

Men de seneste meningsmåler viser med al tydelighed at folk er ved at forstå konsekvenserne af Inger Støjbergs DanmarksDemokraterne’s projekt. Nemlig at støtte op om Det Blå Svindlerholds afvikling af velfærdsstaten og erstatte det med et privat forsikringssamfund. De er begyndt at huske på, at Inger Støjberg er fra Venstre og støtter Venstres politik. Nu bare i nye klæder. Men formålet er uændret. At afvikle velfærdsstaten.

DanmarksDemokraterne er skabt med det ene formål, at skabe et parlamentarisk grundlag efter tomrummet fra Dansk Folkeparti’s undergang. DD er et led i Det Blå Svindlerholds strategi til at kunne fortsætte med at afvikle velfærdsstaten Danmark og erstatte de danske værdier med nye neo liberale værdier, hvor kun penge og sig selv nok har betydning og den kloge narrer den dumme helt uden samvittighed. Et samfund med psykopatiske træk og intet andet.

Men som sagt, så har mange mennesker efterhånden gennemskuet det og er ved at bevæge sig tilbage i Socialdemokratiets folder, som har skabt det rige samfund vi lever i. Et rigt samfund på såvel menneskelige som økonomiske værdier. Et samfund i verdens klasse. En samfundsmodel, som har skabt leveværdige forhold for alle. Store som små i gensidig respekt, hvor ingen kan være alene herskende og underkue andre som Simon Spies gjorde det og tog for sig af retterne med ødelagte liv til følge.

Det er den Socialdemokratiske velfærdsstat garant for.

Danmark var et effektivt og veldrevent samfund med tryghed for alle før den introverte og forbitrede Anders Fogh Rasmussen i starten af 00’erne satte sig for at hævne sig på danskerne og satte et hævntogt i gang med at ødelægge den danske samfundsmodel og de danske værdier. Et enestående samfund i verdens historien, som ikke har set sin lige.

Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

var slet ingen fra 'venstrefløjen' der rejste med Spies??????

bortset fra det:

og

Det RØDE Svindlerhold

Morten Bødskov og nødløgnen.

"Mette F om Bødskov: Nødløgn er 'mange år siden'
Statsministeren har ingen betænkeligheder ved, at Morten Bødskov er ny forsvarsminister, selvom han tidligere er blevet væltet"
Husk det S'ere når Inger Støjberg kommer i folketinget!

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/mette-f-om-boedskov...
---
"S-minister køber pragtvilla til 11,4 millioner

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har - ligesom statsminister Mette Frederiksen - købt stort hus i velhaver-kvarteret Hareskovby. Pris: 11,4 millioner kroner"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/s-minister-koeber-p...
---
Kurskrejleren Kollerup: Tjener millioner på lånefinte
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/kurskrejleren-kolle...
---
Lykketofts lærling i pinlig bolig-fidus
Nordjysk S-stemmesluger får skattefrit tilskud på 30.000 kroner plus gratis Folketings-lejlighed - men bor i københavnsk ejerlejlighed med kæreste og børn
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/lykketofts-laerling...

Erkender boligfusk: Kollerup betaler 30.000 tilbage
Sagen sår tvivl om min moral, udtaler den socialdemokratiske stemmesluger efter samtaler med Folketingets formand Mogens Lykketoft
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/erkender-boligfusk-...

---
"Prehn har ikke slået en prut; han har lavet stort
Det var en »hjerneprut«, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da han endnu en gang blev taget i at fuske med et restaurationsbilag"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE14273829/prehn-har-ikke-slaaet...
.

KJ - Misundelse er en grim ting...

Bjarne, kan du ikke lige uddybe?

Det har du meget ret i, den Socialdemokratiske model har vist sig at være den
der tager hensyn til alle i den brede befolkning, og ikke kun Gentofte-borgerne.
Måske skulle man overveje om de der kun kender politik fra Politiken er gode
samarbejdspartnere eller er de bare nødvendige.

Selvom det Simon Spies gjorde var og er dybt forkasteligt, så skriger hykleriet til himlen når mennesker der levede på den tid udtaler, at "det vidste de ikke noget om". Man må have båret sine skyklapper med stolthed, for ikke at have vidst det.

Det var en anden tid, og misbrug og udnyttelse af purunge piger foregik overalt på alle arbejdspladser. Man sagde dengang at pigerne var blevet forført, men retteligen var de blevet 'groomet'. Jeg har selv forladt adskillige arbejdspladser i al hast, fordi jeg ikke så anden udvej. Jeg kan ikke tælle hvor mange gange jeg er blevet forsøgt 'groomet' af chefer, ledere eller kolleger. Det var ofte eneste udvej, men så dårligt ud på CV'et. Selvom det altid lykkedes mig at åle mig ud af disse uvelkomne situationer, ofte hvor man fysisk blev presset op i et hjørne, begramset og forsøgt kysset, så har det da påvirket mig hele livet og også mit syn på mænd.

"Historisk udvikling i Danmark

Indtil straffeloven af 1930 trådte i kraft, var den seksuelle lavalder for piger fastsat til 12 år, mens der ikke var fastsat en tilsvarende lavalder for drenge (straffelov 1866- § 173). Den seksuelle lavalder var gældende for heterosex, mens homosex var forbudt [1]. I 1930 blev lavalderen fastsat til 15 år for begge køn for almindelig heterosex og 18 år for ældres forførelse. Den homoseksuelle lavalder blev sat til 18 år[2] og 21 år for forførelse. I 1961 vedtog Folketinget stk. 4 til Borgerlig straffelovs § 225, kendt som Den grimme lov[3], der kriminaliserede det at betale en homoseksuel trækkerdreng. Betaling kunne f.eks. være en pakke cigaretter eller en taxa. Baggrunden var den forførelsesteori, der handlede om at den ældre kunne forføre den yngre til selv at blive homoseksuel.

Straffelovens § 224, stk. 4 bortfaldt i 1965 og straffen for homoseksuel prostitution, straffelovens § 230, bortfaldt i 1967. I 1976 blev lavalderen også 15 år for homoseksuelle."
(Wikipedia)

"Det var en anden tid"

køber du virkelig den?

det var også det DRs tidligere generaldirektør, Christian S. Nissen, sagde om misbruget af pigerne i DRs pigekor.
Sådan et forbandet svin. Han kan være glad for at det ikke var mit barn der blev misbrugt
.

Jo, det var en anden tid, men det retfærdiggør ikke mændenes adfærd i 70erne og 80erne. Det siger jeg som en der selv har været udsat for sexuel chikane og forsøgt tvunget til sex og fået mine grænser overskredet.

Når jeg snakker om at det var en anden tid, så handler mest om, at alle vidste det, men ingen gjorde noget. Det var bredt accepteret i befolkningen, altså blandt os der efterhånden er oppe i årene og vores forældregeneration. Selv var jeg et barn og en ung pige.

Jeg bliver forarget når jeg hører Hilda Heick udtale, at hun aldrig vidste noget. Hun må være kommet på så rigeligt med spillesteder/restauranter, at hun ikke kan have undgået at bemærke noget, for restaurationsbranchen var nok en af de værste brancher hvad det angik. Og lur mig om hun ikke også læste alt fra se og hør, til billedbladet og familie journalen, som 'berømt' vil man jo gerne lige følge med i hvad der skrives om én. Og så kan hun ikke have undgået at se artikler om netop Simon Spies og hans dekadente livsstil.

"Det var bredt accepteret i befolkningen"

det tror jeg ikke - dengang var der ikke noget internet, MeToo, twitter, facebook, ...
Hvor kunne folk komme til orde - ud over i læserbreve?
.

En til af disse programmer hvor man udstiller kvinder som offer og mænd som onde. Denne dæmonisering af mænd kampagne har desværre negative følger for mænds ligestilling. Jeg har se udsendelsen og så ingen piger, kun kvinder. Mennesker der kan føde børn er kvinder og ikke piger. Jeg var barn i de puritanske 1950er og unge under den seksuelle frigørelse i1960erne/ 1970erne og er nu vi tilbage til et fordømmende puritansk samfund. Vi er fordømmende overfor disse kvinders valg af partner og ønsker at tage deres ret til selvbestemme over deres krop fra dem. Heldigvis har kvinderne menneskerettighed endnu.
Med nutidens moral kan vi fordømme Rejsekonge og Christian IV men vi skal vel ikke til at fjerne Rosenborg eller bed Spise give en undskyldning.

@ Dan Petersen,

Så i dag, hvor det er helt almindeligt at piger, i gennemsnit, får deres første menstruation i en alder af 10-12 år og dermed kan blive gravide, vil du så sige at disse purunge piger er voksne kvinder?

Mænd er ikke onde, men sommetider meget dumme. Deres naivitet kan skrige til himlen. Som barn i 50erne kan man godt se og forstå, at du sagtens kan have et forældet syn på tingene.

Jeg hader ikke mænd, jeg synes de kan være søde og sjove. Faktisk har næsten kun haft mandlige venner gennem hele mit liv og foretrækker dem fremfor veninder. Men jeg kan også sige, at når en kvinde har mandlige venner, så skal hun være forberedt på, at før eller siden, vil han gerne tage venskabet lige et stykke over grænsen. Så jeg har også måtte skille mig af med en hel del venner i årenes løb. Der er undtagelser og min bedste ven Torsten (som jeg ser som min tilvalgte bror) har jeg snart været venner med i 30 år.

"Heldigvis har kvinderne menneskerettighed endnu"

det har de vel altid haft - menneskerettigheder - selvom det måske ikke har været nedfældet i en lov

kvinderne er blevet p..... på
.

"Venstrefløjen beundrede Simon Spies"

Lyder overskriften nu på Jyllands Posten. Hvilket er fuldkommen absurd. Bare fordi han havde hippie hår og skæg? Det er jo fuldkommen latterligt og fortæller endnu en gang den manipulation Det Blå Svindlerhold har gang i.

Det er som at sige kristne borgerlige mennesker beundrede Simon Spies fordi han lignede Jesus.

Latterligt. Som så mange andre af de manipulerende metoder Det Blå Svindlerhold benytter sig af.

.
var slet ingen fra 'venstrefløjen' der rejste med Spies??????
.
.
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

og

Det RØDE Svindlerhold

Morten Bødskov og nødløgnen.

"Mette F om Bødskov: Nødløgn er 'mange år siden'
Statsministeren har ingen betænkeligheder ved, at Morten Bødskov er ny forsvarsminister, selvom han tidligere er blevet væltet"
Husk det S'ere når Inger Støjberg kommer i folketinget!

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/mette-f-om-boedskov...
---
"S-minister køber pragtvilla til 11,4 millioner

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har - ligesom statsminister Mette Frederiksen - købt stort hus i velhaver-kvarteret Hareskovby. Pris: 11,4 millioner kroner"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/s-minister-koeber-p...
---
Kurskrejleren Kollerup: Tjener millioner på lånefinte
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/kurskrejleren-kolle...
---
Lykketofts lærling i pinlig bolig-fidus
Nordjysk S-stemmesluger får skattefrit tilskud på 30.000 kroner plus gratis Folketings-lejlighed - men bor i københavnsk ejerlejlighed med kæreste og børn
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/lykketofts-laerling...

Erkender boligfusk: Kollerup betaler 30.000 tilbage
Sagen sår tvivl om min moral, udtaler den socialdemokratiske stemmesluger efter samtaler med Folketingets formand Mogens Lykketoft
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/erkender-boligfusk-...

---
"Prehn har ikke slået en prut; han har lavet stort
Det var en »hjerneprut«, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da han endnu en gang blev taget i at fuske med et restaurationsbilag"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE14273829/prehn-har-ikke-slaaet...
.

»De havde nok fået et dårligt liv alligevel«: Dokumentar om Spies udstiller en rystende kynisme hos menneskene i hans nærhed

Bare en enkelt begivenhed i barndommen eller ungdommen kan ødelægge et helt liv. Men det ved sådanne mennesker, som kommer med en udtalelse som ovenstående intet om. Og hvorfor tror sådanne personer lige der er så mange, som må hutle sig gennem livet? Fordi de bare er dumme? Nej, det er fordi de netop har været præget af livsødelæggende begivenheder på et tidlig tidspunkt i livet.

Den Blå Svindel fortsætter.

@Jeppe,

Ja, også i Danmark finder der en systemisk diskriminering, der holder bunden af samfundet på bunden, der hvor de blå partier mener de hører hjemme, til skræk og advarsel for alle andre.

Jeppe Lindholm fortsætter med

Den Blå Svindel

og

Den RØDE Svindel

Morten Bødskov og nødløgnen.

"Mette F om Bødskov: Nødløgn er 'mange år siden'
Statsministeren har ingen betænkeligheder ved, at Morten Bødskov er ny forsvarsminister, selvom han tidligere er blevet væltet"
Husk det S'ere når Inger Støjberg kommer i folketinget!

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/mette-f-om-boedskov...
---
"S-minister køber pragtvilla til 11,4 millioner

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har - ligesom statsminister Mette Frederiksen - købt stort hus i velhaver-kvarteret Hareskovby. Pris: 11,4 millioner kroner"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/s-minister-koeber-p...
---
Kurskrejleren Kollerup: Tjener millioner på lånefinte
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/kurskrejleren-kolle...
---
Lykketofts lærling i pinlig bolig-fidus
Nordjysk S-stemmesluger får skattefrit tilskud på 30.000 kroner plus gratis Folketings-lejlighed - men bor i københavnsk ejerlejlighed med kæreste og børn
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/lykketofts-laerling...

Erkender boligfusk: Kollerup betaler 30.000 tilbage
Sagen sår tvivl om min moral, udtaler den socialdemokratiske stemmesluger efter samtaler med Folketingets formand Mogens Lykketoft
https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/erkender-boligfusk-...

---
"Prehn har ikke slået en prut; han har lavet stort
Det var en »hjerneprut«, sagde fødevareminister Rasmus Prehn, da han endnu en gang blev taget i at fuske med et restaurationsbilag"

RØD udenpå BLÅ indeni

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE14273829/prehn-har-ikke-slaaet...
.

Altså alle i Danmark vidst det, når Simon Spis gik på natklub
med sine morgenbolledamer eller tog de lokale piger i natkluben
op på senen og lagde sig oven på pigerne nøgen
For det var på forsiden af Extrabladet næste formiddag
med store billeder af det hele, Simons pik og nøgen damer

Det er næsten som med Christiania sangen
( i kan ikke slå os ihjæl for vi er en del af jer selv)

For sådan er det bare, alle i Danmark vidste godt at Simon Spis
bollede damer

så stop hyklerriget

eller skal næste generastion udskamme os,og næst,næst generastion udskamme dem
osv,osv,osv

Det var en anden tid og kan ikke laves om,
eller stopper det først når alle mænd sidder i fængsel
og kun kvinderne styre landet

Annonce

Annonce