Stemningen på frysepunktet

Tidligere DF-formand Kristian Thulesen Dahl afviser Morten Messerschmidts forklaring i sag om mulig svindel med EU-midler.
Foto: DF og Wikipedia Commons - Fotografik: Anders Bredsdorff
Morten Messerschmidt (DF), formand, og Kristian Thulesen Dahl, tidligere formand for DF
Stemningen mellem DF’s formand, Morten Messerschmidt, og DF’s tidligere formand, Kristian Thulesen Dahl, er mildest talt på frysepunktet.

Det fremgik tydeligt under og efter det seneste retsmøde i sagen mod DF’s formand, Morten Messerschmidt, tirsdag i Retten på Frederiksberg. Her er Messerschmidt tiltalt for at have svindlet med EU-midler for 98.000 kroner og for dokumentfalsk.

Messerschmidt hævder, at pengene helt efter reglerne er brugt til afvikling af en EU-konference i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Men den forklaring kan Thulesen Dahl ikke skrive under på. Han kender ikke til, at der skulle være afholdt en EU-konference sideløbende med sommergruppemødet:

“Nej, det mener jeg ikke, at der gjorde,” forklarede Thulesen Dahl tirsdag i retten ifølge flere medier.

Messerschmidt afgav forklaring i retten i sidste uge. Her forklarede DF-formanden stik modsat, at der netop blev afholdt en særskilt EU-konference tirsdag den 4. august 2015 i Skagen. Arrangeret af EU-partiet Meld, som DF dengang var en del af.

“Ikke-eksisterende”

I sidste uge gjorde Messerschmidt en del ud af forklare, at forholdet mellem ham og Thulesen Dahl er skidt, rigtig skidt endda.

Messerschmidt understregede således, at det “er meget længe siden”, at han har ført en samtale med Thulesen Dahl, og han betegnede deres forhold som “ikke-eksisterende”:

“Jeg tror, at de fleste, der følger med i dansk politik, ved, at der har været visse kontroverser, siden han valgte at træde tilbage som formand,” lød det fra Messerschmidt ifølge Ekstra Bladet.

Forud for retssagens start har Messerschmidt understreget over for flere medier - med tydelig adresse til ikke mindst Kristian Thulesen Dahl -  at flere vidner talte usandt under sagens første retssag sidste år:

“Man kan sige blandt andet, at nogle af dem, som dengang talte usandt i retten, har valgt også at forlade Dansk Folkeparti i dag. Og det vil måske blive lidt klarere, hvad deres motiv dengang egentlig var.”

Efter retsmødet tirsdag forklarede Thulesen Dahl, at netop sagen og mulig svindel med Meld- og Feld-midler, der tog sin begyndelse i efteråret 2016, startede DF’s deroute. Indtil da havde DF aldrig oplevet at være sat i forbindelse med misbrug af offentlige midler:

“Da Meld og Feld-sagen kom frem omkring oktober 2016, var det som om, at det hele led et knæk. Det var nærmest som en mødom, der blev taget. Der var en tid før og efter, det må man bare sige,” lød det fra Kristian Thulesen Dahl, ifølge flere medier.

Heller ingen hjælp fra Skaarup

DF’s tidligere gruppeformand, Peter Skaarup, afgav også forklaring i Retten på Frederiksberg tirsdag.

Han afviste fuldstændig Messerschmidts forklaring i sidste uge om, at det oprindeligt var ham, der fik idéen til at afholde et EU-seminar i forbindelse med DF’s sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Skaarup afviste også, at der blev afholdt en EU-konference i Meld-regi - sideløbende med DF-sommergruppemødet - i Skagen i 2015.

I august 2021 blev Morten Messerschmidt kendt skyldig i svindel med EU-midler og dokumentfalsk. Han blev ved Retten i Lyngby idømt seks måneders betinget fængsel.

Men efterfølgende fik Messerschmidt medhold i, at dommeren var inhabil. Derfor behandles sagen nu på ny ved Retten på Frederiksberg.

Det forventes, at der afsiges dom i sagen inden jul.

Næste retsmøde er torsdag.

DF-nedturen

Efter folketingsvalget i 2015 blev Dansk Folkeparti Folketingets næststørste parti med 37 mandater.

I 2019 mistede DF 21 mandater, og røg ned på kun 16 mandater.

Nedturen fortsatte ved valget 1. november, hvor partiet kun fik fem mandater.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

DF's medlemmer fravalgte Kristian Thulesen Dahl og tilvalgte Morten Messerschmidt.

Efterfølgende valgte de igen DF til Folketinget.

Det var nu Kristian Thulesen Dahl som fravalgte sit medlemskab af Dansk folkeparti p.g.a. manglende opbakning fra Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt. DF fik vel noget som nærmest kan bertraktes som et katastrofevalg. Ved næste valg er partiet forhåbentlig fortid i Dansk politik og mon ikke Morten Messerschmidt bliver dømt for svindel og dokumentfalsk for EU-midler.

Annonce