Sygeplejersker skal stoppe med at drage omsorg

For så længe de gør det, så længe er der ingen der drager omsorg for dem.
Sygeplejersker er rygraden på ethvert sundhedssystem, sagde WHO-direktør Dr. Tedros Adhanom Ghebreyeusi år i forbindelse med Year of the Nurse and Midwife 2020.

At sygeplejersker er denne rygrad, mærkes især i år pga. pandemien, der fortsat raser. Men flere sygeplejersker har fået nok, og siger fra.

Nu tvinges de til at arbejde i Covid-19 beredskaber og samtidig viser, en ny analyse fra DSR, at rigtig mange sygeplejersker over at sige op.

Mon ikke der var flere sygeplejersker, der frivilligt ville sige ja til at arbejde i Covid-19 beredskaber, hvis løn og arbejdsvilkår var rimelige?

Der mangler tid

Forestil dig at have et arbejde, hvor du oplever patienter, der er udadreagerende og psykotiske, børn og voksne, der er syge, pårørende der mister dem de elsker og patienter der dør i dine hænder.

Du har ikke tid til at være der for dem på en værdig måde, som de fortjener, for der ikke nok på arbejde, og alt skal derfor være lappeløsning og brandslukning.

Du har ikke mulighed for at holde en pause – selvom at du skal være på arbejde i 12 timer.

Måske kaster du en mad i hovedet, mens du dokumenterer alt for sent, i forhold til hvad du burde – da dokumentation bør være tidstro for patientsikkerheden.

Kan ikke leve af klapsalver

Sygeplejersker har i år fået kage, sang, klapsalver, gratis pizza og heltestatus.

At være en helt, er noget særligt, men det er der ikke nogen, der kan leve af. Og slet ikke, hvis den heltestatus betyder, at du næsten dagligt skal gå på kompromis med din faglighed og dit helbred.

Det er ikke særlig helteagtigt.

Uanset hvor mange historier der fortælles fra livet som sygeplejerske, hvor mange der sygemeldes og flygter fra faget, så fortsætter dårlige arbejdsvilkår og sygeplejerskers lave løn.

En løn, der ikke matcher det ansvar, sygeplejersker står med til hverdag. Lønnen er cementeret fast i en oldnordisk reform fra 1969. For at løse lønproblematikken skal politikerne på banen. Nu.

Vi er ikke ludo-brikker

Sygeplejersker skal stoppe med at drage omsorg – for så længe de gør det, så længe er der ingen der drager omsorg for dem.

En amerikansk sygeplejerske, har sagt følgende: “Until you stop caring (literally) they won’t…” (they = ansvarlige ledere og politikere).

Sygeplejersker er ikke ludobrikker, der bare kan flyttes rundt på. De fleste sygeplejersker er specialiseret inden for områder i sygeplejen. Flyttes en sygeplejerske til en anden afdeling, kræver det en kvalificeret oplæring og ikke mindst vilje og lyst.

Jeg tror, at det er altafgørende, at sygeplejerskerne nu for alvor siger fra.

Ifølge de sygeplejeetiske retningslinjer pkt. 2.6, er udøvelse af god etisk praksis, at sygeplejersken;

“udviser ansvar for at synliggøre de konsekvenser, som politiske prioriteringer kan få i sundhedsvæsenet”

Sygeplejersker har længe råbt op og synliggjort konsekvenserne af de politiske prioriteringer, men det hjælper ikke. Næste step må være, at sygeplejerskerne siger fra. På den måde, må de ansvarlige politikere få øjnene op for konsekvenserne.

Ingen drager omsorg med os

I julegave ønsker jeg mig, at alle sygeplejersker begynder at drage meget mere omsorg for sig selv.

For så længe der er nok sygeplejersker, der indretter sig efter det syge sundhedsvæsen og stemmer i, er der nok til at få systemet til at køre rundt. De andre, kan bare smutte – hvis ikke de kan lide lugten i bageriet.

Og derved er ingen der drager omsorg for sygeplejerskerne og den onde spiral fortsætter i en evighed.

Den onde spiral kan på sigt have fatale konsekvenser for patientsikkerheden og sygeplejerskerne ender med at miste sig selv og deres faglighed fuldstændig.

Jeg opfordrer ikke til arbejdsnedlæggelser og strejker, jeg opfordrer dog alle sygeplejersker til, at sætte GRÆNSER og SIGE FRA, så vi kan få et sundhedsvæsen der er værdigt for patienter, borgere, pårørende og ikke mindst for sygeplejerskerne.

Sygeplejerske, studerende på specialuddannelsen til sundhedsplejerske og blogger på The Danish Nurse


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og HVAD skal man som land så med SYGEPLEJERSKER,LÆGER og SUNDHEDSPERSONALE såfremt disse IKKE skal f.e.x udvise
"omsorg" ????? Er omsorg måske ikke en del af det væsentligste i al sygepleje ? I ITALIEN og alle de øvrige lande der har været HÅRDT ramt af CORONA har man ikke hørt en eneste sygeplejerske brokke sig. Skønt hospitalsvæsnet har været overbooket med alvorligt syge og døende CORONAPATIENTER. HVAD stiller vi da lige op her i DANMARK såfremt vi får tilstande lig f.e.x ITALIEN ??? Vil vi da se vores sundhedsvæsen bryde totalt sammen ? Er det ikke på tide at overforkælede danskere begynder at tage sig sammen ? Glemmer alt om "hyggejul" og "nytårsdruk" med familie og venner,for at BEGRÆNSE CORONA, så SMITTEN ikke når uanede højder,og sender en hob af syge mennesker på hospitalet med en livstruende COVID 19 ??? Der vigtigste i livet er ikke kun at HYGGE sig og dyrke egoet. LIVET er også at forholde sig til ALVOR og til at tænke længere end til sig EGEN næsetip.

Du har tydeligvis ikke forstået en dyt af indlægget.
Det handler overhovedet ikke om corona det her. Corona er bare dråben, der får bægeret til at flyde over.
Sygeplejerskerne arbejder under fuldstændig forældede forhold ift., at det engang var rent kvindefag og under devicen om, at det at være sygeplejerske er et kald.
For det første er alene uddannelsesniveauet i et laug, hvor lønnen bør være højere.
For det andet er ansvarsniveauet i et laug, hvor lønnen bør være højere.
Og for det tredje er arbejdsforholdene ikke mindst i et laug, hvor lønnen bør være meget højere.
Sygeplejerskerne skal bare have mere i løn, og det kan kun gå for langsomt!

Man skal IKKE uddanne sig til hverken læge,sygeplejerske,og lignende såfremt man IKKE er klar over HVAD disse fag
reelt set kan indebære,og HVAD man f.e.x vil kunne komme ud for. Fagene er krævende på de fleste områder. Det bør
man være indstillet på ved studiestart.Er man ikke det bør man ikke indstille sig på at være hverken læge,sygeplejerske m.m

Det er vi skam klar over ved udd start! MEN hvad med de udsendte soldater der bliver hyldet når de vender hjem, får konstateret PTSD, får tilskud, hjælp både fysisk og økonomisk osv osv.. de kender også konsekvenserne af deres valg OG bliver behandlet ordentligt når de kommer hjem efter endt tjeneste. Det er DET eneste vi sygeplejersker ber om - at blive behandlet ordentligt MENS vi er på arbejde, og de rammer og vilkår vi arbejder under bør bestemt være anderledes!! Men det gir kun stemmer før valget at love guld og grønne skove til sundhedsfagligt personale, men der er sgu ikke stemmer i handlingerne der burde følge med!!!

Hold nu op med jeres konstante klynkeri!
Hvorfor skal i forgyldes i en krisetid hvor de små erhvervsdrivende må bruge af deres pensionsopsparing for at få mad på bordet!
Heidi har i overhovedet ingen samfundssind?

Der er efterhånden ikke megen grund til at borgere i Danmark betaler SKAT. Når landet er ved at nedlægge sig selv i forbindelse med "SERVICE".Borgere der mere og mere får "udvandede udgaver" af en "service" der tidligere blev ydet. Hvad er der snart tilbage ?

Sådan noget vås i sundhedsvæsnet er det et must og især for dem der er tættest på patienten eller i ældreplejen!
En sygeplejerske har et hårdt job eller måske forkert, hvis man i en svær situation som pandemien bare tænker på at holde op !!! Der bliver taget ligeså meget hensyn til sundhedspersonaler, som til politiet, brandfolk og ambulance folkene!
Borgerne er bange, irriteret og ked af det, så det job i har valgt er utrolig svær lige her og nu - og sikkert noget ind i 2021, så gør hvad i kan og tænk lidt længere end til de ømme tæer !!!!

Sådan noget vås i sundhedsvæsnet er det et must og især for dem der er tættest på patienten eller i ældreplejen!
En sygeplejerske har et hårdt job eller måske forkert, hvis man i en svær situation som pandemien bare tænker på at holde op !!! Der bliver taget ligeså meget hensyn til sundhedspersonaler, som til politiet, brandfolk og ambulance folkene!
Borgerne er bange, irriteret og ked af det, så det job i har valgt er utrolig svær lige her og nu - og sikkert noget ind i 2021, så gør hvad i kan og tænk lidt længere end til de ømme tæer !!!!

Jeg mener at Det danske velfærdssamfund er fantastisk. Derfor bliver jeg også så trist når jeg hører at sundhedsvæsenet end ikke kan klare op til 1000 coronapatienter før sygeplejerskerne bryder sammen, må “sige fra” og overvejer at sige op.
Tak til alle jer der er ansat i supermarkeder, som uden at kny har betjent os alle sammen siden marts.

Så du mener dermed, at sygeplejerskerne er vatnisser, der skal tage sig sammen?
Jeg synes, du skal sætte dig ind i tingene, før du ytrer dig.

"Den nye tids"generationer har aldrig lært ret meget om at se længere end til sin EGEN næsetip.

Løsningen er nok nærmere, at man har været sikker på at få den omsorg, for man kommer(for det meste) når man trænger til omsorg. Det har Sygeplejerskerne fået bygget godt op, men der er nogen der har glemt at anerkende, den opmærksomhed, man automatisk får(pt) som syg, enten fra ledelsen, eller dem der har fået den.
Det, der er blevet bygget op - tiltro, omsorg, medfølelse, neutral, lyttende (da de havde tid) og tillid - Vil meget hurtigt vende, hurtigere end det er blevet bygget op!
Så er der 2 grupper der bliver ramt(Sygeplejersker og patienter), ledelsen skal nok være bedre til at påskønne det de laver, på flere niveauer.
Nej, de kan ikke leve af Honninghjerter..... Men der var så nok nogle politikere der mente, at de kunne få lidt gratis reklame... (til 780.000 kr.)

Stakkels CORONAPATIENTER og STAKKELS alle andre meget alvorligt syge patienter. De "hvide vægges verden" er en kold og ensom oplevelse. For nogen den sidste. Et frygteligt sted at skulle ligge alene uden en eneste KÆR og elsket omkring sig. KLOGT omtrent at være "sin egen læge" for at blive behandlet som MENNESKE. "Omsorg" er et ord der klinger gevaldigt HULT.

Jeg stoppede min uddannelse til bioanalytiker efter 2,5 år grundet de mildest talt sindssyge forhold på hospitalerne, jeg vil ikke mene man kan kalde det hospitaler længere, nærmere menneske fabrikker. Lad mig komme med eksempler: Bioanlytikeren tager blodprøver og er uddannet til det, men der er stor mangel på bioanalytikere, så social og sundhedsassistenter, får et hurtigt kursus og sættes ind som afløsning, der er hovedrystende nok i sig selv. Jeg står under uddannelsen og taler med en assistent som har fået et kursus om hvordan man tager blodprøver, idet jeg føler denne assistent ikke helt er med.Assistenten skal tage blodprøve af en mand som ofte får taget blodprøve grundet sin sygdom, det har været gjort forkert i fortiden og manden har fået en bule af arvæv, der hvor man gentagne gange har stukket og jeg snakker med assistenten om dette og at man med fordel kan vælge at stikke nålen ind, et andet sted, end i bulen af det seje arvæv og yderligere irritere til arvævsdannelse, hvorefter assistenten stikker nålen lige direkte ned igennem bulen af arvæv, manden ser sur ud fordi han hørte samtalen, men ser meget hurtigt opgivende ud igen og siger ikke noget. En meget sigende hændelse: Jeg skulle tage blodprøve på en patient som ikke var kontaktbar, reagerede ikke emn trak vejret, så jeg måtte aflæse armbåndet på patienten for at få identificeret patienten, så jeg kunne tage en blodprøve, da jeg har klargjort patienten og idet jeg stikker nålen i armen, stønner patienten og siger avavav, jeg får et chok, men undskylder for smerten og forklarer hvorfor jeg er der, hvorefter patienten ligger sig flat igen og det står klart for mig at patienten valgte ikke at reagere, valgte at være apatisk, patienten var klart ulykkelig og må af erfaringens vej have fundet ud af at personalet i bund grund var ligeglade eller havde for travlt til at tage sig af ham eller hører på ham. Jeg har flere sørgelige historier fra min tid i praktikken. Udover at være underbemandet og presset hårdt, så er lønnen absolut ikke tilsvarende. Hospitalernes økonomi er presset så meget at standarden er forringet i en grad så jeg ikke kunne acceptere at være en del af det, jeg fatter ikke jeg skal betale skat for det. Vi skulle i øvrigt, og det skal sygeplejersker også, møde ind et kvarter før arbejdstid og klæde om på hospitalet uden at få løn for det. Hold jer væk fra det kommunale hospital, hvis i ved hvad der er godt for jer.

Måske er virkeligheden måske bare den at FAG for nogens vedkommende, blot bliver valgt ud fra hvor meget
jobbet giver i månedlig udbetaling. I alle fag og job er der en "top og en bund". Hvor dem i "toppen" føler de er mere end andre i "bunden" af "stigen". Er det ikke ren logik at en sådan "opbygning" kun kan give et dårligt
"arbejdsklima" ? Job lønnes sjældent ud fra graden af fysisk eller mental "belastning".

Jeg kender ikke sundhedspersonalets arbejdsforhold, så det skal jeg ikke udtale mig om.

Men er det ikke således, at det personale er der for samfundets skyld?

Hvis de stopper med at drage omsorg mister de vel berettigelsen?

Annonce