Annonce

Trafikselskab kritiseres for at vildlede om afskaffelse af mimrekortet

Tal fra Din Offentlige Transport (DOT) viser, at størstedelen af nuværende pensionistrejser bliver dyrere med ny takst-reform
Din Offentlige Transport (DOT) DSB, Metroselskabet og Movia kritiseres for at underdrive de økonomiske konsekvenser af nyt takstsystem for pensionister, der vil afskaffe det nuværende tre måneders pensionistkort, også kendt under navnet mimrekortet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Selskabet hævder i et notat til Transportministeriet - som transportminister Benny Engelbrecht (S) har videresendt til Folketingets Transport- og Boligudvalg - , at størstedelen af pensionisterne vil få gavn af den planlagte takst-reform, der betyder et farvel til mimrekortet fra juni:

“De fleste pensionister, der bruger bus og tog, vil opleve et væsentligt prisfald,” står der i notatet. DOT skriver også, at blot 12 pct. af de sjællandske passagerer vil opleve en prisstigning på mere end 50 pct.

Men baggrundstal, som ikke fremgår af notatet, viser et ganske andet billede, skriver Jyllands-Posten: 

Nemlig at 64 procent af de nuværende rejser, der foretages med mimrekortet, kommer til at koste mere end de gør i dag. Og at godt en tredjedel af de 64 procent vil stige med over 50 pct.

Det er en oplysning, vi gerne ville have haft

“Det er en oplysning, vi gerne ville have haft. De har ikke gjort deres arbejde godt nok,” siger SF’s transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, til Jyllands-Posten.

EL: Lyt til protesterne

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, opfordrer trafikselskaberne på Sjælland og øerne til at lytte til de folkelige protester:

“Jeg synes Movia, DSB og Metroselskabet (Din Offentlige Transport - DOT) skulle slå lyttelapperne ud. Der har været massive protester mod afskaffelsen af pensionistkortet – dels fordi det fører til voldsomme prisstigninger for de ældre medborgere, der bruger den kollektive trafik flittigt, dels fordi mange ældre ikke er fortrolige med de digitale løsninger, som der så skal bruges: Rejsekort med ind- og udtjekning,” skriver Hyllested i en pressemeddelelse.

Forbrugerrådet Tænk kritiserer i et notat  takstreformen:

“Vi er dog bekymrede for, at reformen vil svække adgangen til den kollektive transport og mobiliteten for en del pensionister og førtidspensionister, der er afhængige af den. Det skyldes for det første, at de fleste af de nuværende brugere af pensionistkortet – og hermed også de pensionister, der bruger den kollektive transport mest - vil opleve voldsomme prisstigninger. For det andet, at mange pensionister, herunder førtidspensionister, vil blive nødt til at bruge rejsekortet, selvom de ikke ønsker det, er utrygge ved det eller ikke formår at bruge det rent kognitivt.”  

Forbrugerrådet TÆNK understreger i notatet, at det i nogle tilfælde ikke er til at gennemskue, om grundlaget for DOT’s beregninger er korrekte.

Vil erstatte med 40 procents rabat på enkeltrejser

I mange år har pensionister og førtidspensionister kunnet købe det såkaldte mimrekort. Det tre måneders pensionistkort koster mellem 420 kr. og 840 kr.

Kortet bliver som en del af en ny takst-reform på Sjælland, Lolland-Falster og Møn udfaset fra juni i år.

Det erstattes af en ny rabatordning, hvor pensionisterne vil få 40 pct. rabat på enkeltrejser på rejsekort og 25 pct. rabat på pendlerkort.

Ældresagen: Urimeligt

Ældre Sagen er også stærkt utilfreds med DOT’s fremstilling af sagen. På Facebook skriver Ældre Sagen:

helt urimeligt, at disse pensionister rammes af uforholdsmæssigt høje prisstigninger

“Mange pensionister, der i dag bruger pensionistkort, vil opleve meget store stigninger i priserne med de varslede ændringer.

Ældre Sagen finder det helt urimeligt, at disse pensionister rammes af uforholdsmæssigt høje prisstigninger. Det skal der findes en løsning på.”

placeholder

 

Vil især ramme pensionister i Hovedstadsområdet

Ældre Sagen skriver i et brev til transportminister Benny Engelbrecht (S), at den planlagte skrotning af det tre måneders pensionistkort vil ramme pensionister i Hovedstadsområdet særlig hårdt:

"Ældre Sagen er bekymret for, at ændringerne særligt rammer pensionister i Hovedstadsområdet. Der er mange, der ikke har bil, og som derfor er helt afhængige af den kollektive transport.

 

Takstreformen vil ramme denne gruppe pensionister meget hårdt. Kollektiv transport er for den gruppe den eneste mulighed for selv at transportere sig rundt til deres daglige aktiviteter, familiebesøg og andet."

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er kaldt i samråd om sagen.

Opdateret 18.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet