Udlændinge får ret til tidlig pension

”Tidlig pension bliver bestemt ikke noget ”tag-selv-bord” for EU/EØS-borgere,” lyder det fra FH, efter at DF advarer om, at udlændinge vil benytte retten
”Nu er det Arnes tur.”

Sådan lyder som bekendt regeringens forslag om en tidlig pension til bryggeriarbejderen Arne Juhl, der personificerer forslaget.

Men det er nu ikke kun Arne og andre danskere, som har været mange år på arbejdsmarkedet, der får ret til at trække sig tilbage før folkepensionsalderen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyser således i en række svar til Folketingets Europaudvalg, at EU/EØS-borgere og lande, som Danmark har indgået en pensionsoverenskomst med, også får ret til den tidlige pension. Ifølge EU-retten må EU/EØS-borgere nemlig ikke forskelsbehandles på baggrund af nationalitet og altså stilles dårligere end danske statsborgere i samme situation.

Ikke begrænses alene til danske statsborgere

”Derfor kan retten til tidlig pension ikke begrænses alene til danske statsborgere,” skriver Peter Hummelgaard.

Optjener anciennitet

Ifølge reglerne vil beskæftigelsesperioder i andre EU/EØS-lande tælle med som anciennitet for retten til tidlig pension, på samme vis som det gælder for beskæftigelse i Danmark. Hvis man ellers kan dokumentere det. Hvordan det skal foregå vil blive fastlagt i forbindelse med det kommende lovgivningsarbejde.

”Statsborgere i et EU/EØS-land eller Schweiz kan få adgang til ydelsen efter 12 måneders bopæl eller beskæftigelse i Danmark, hvis de i øvrigt opfylder betingelserne om 42, 43 eller 44 års anciennitet opgjort som 61-årig,” skriver beskæftigelsesministeren.

Til gengæld vil pensionens størrelse afhænge af, hvor længe de har været i Danmark.

Det er de samme EU-regler, som gælder folkepension, førtidspension og seniorpension, og hvor man optjener såkaldt brøkpension på grundlag af antal år med beskæftigelse eller bopæl i Danmark. Retten til fuld dansk folkepension er i dag betinget af 40 års bopæl her i landet.

Ydelsens størrelse vil afhænge af det antal år, vedkommende har arbejdet eller boet i Danmark

 

 

”Det betyder, at for en person, der f.eks. bor i Tyskland, men arbejder i Danmark, optjener ret til pension i Danmark, men at ydelsens størrelse vil afhænge af det antal år, vedkommende har arbejdet eller boet i Danmark,” skriver Peter Hummelgaard.

DF frygter pensionsladeport

Dansk Folkeparti frygter, at mange EU/EØS-borgere vil benytte sig af muligheden og vil derfor - under de igangværende forhandlinger om en tidlig pension - kræve nogle ”værnsregler”. Partiets finansordfører, René Christensen, henviser til, at nok betyder ”brøkreglen”, at de – som ordet siger – kun vil få en brøkdel af, hvad danskere får. Men den brøkdel kan stadig være stor for nogle.

”Problemet er, at hvis du bare får 6/40, så får du faktisk, hvad der svarer til den laveste folkepension i for eksempel Polen,” siger René Christensen til Netavisen Pio. ”Så det har alligevel en værdi. Vi kan godt lide optjeningsprincippet, hvilke også er derfor, at vi sidder i forhandlingslokalet. Det er rigtig godt, at man har nogle rettigheder, når man har betalt til fællesskabet – over skatten – og har været på arbejdsmarkedet i mange år. Det princip kan vi godt lide. Men fordi man i en årrække har været heroppe for at pelse mink, så skal man ikke pludselig få adgang til tidlig pension i Danmark. Det er ikke fair.”

Finansordføreren erkender dog, at EU-reglerne ikke er til forhandling. I hvert fald ikke i denne omgang.

Der er jo nogle gange, hvor hjælpen er på vej!

 

”Vi vil jo gerne have, at der står, at en tidlig pension gælder for danske statsborgere og arbejde udført i Danmark,” siger René Christensen. ”Men det kommer vi jo nok desværre ikke i mål med. Omvendt har jeg mange gange prøvet at sidde i forhandlinger, hvor vi har fået at vide, at det ikke kunne lade sig gøre - og det var helt umuligt alt sammen. Og lige pludselig kunne det så godt lade sig gøre. Der er jo nogle gange, hvor hjælpen er på vej. Du kunne jo heller ikke få genindført grænsekontrollen. Det var helt umuligt. Og nu har vi så haft det i en lang periode.”

Tibors tur?

Både arbejdsmarkedseksperter og fagforeningsledere afviser dog, at der er tale om et reelt problem. At det med andre ord også bliver Stanislaw, Bogdan og Tibors tur.

”Jeg kan ikke se, at det udgør et problem for den danske velfærdsstat, og at det skulle medføre at flere flytter til Danmark som følge heraf,” siger professor ved Roskilde Universitet (RUC), Bent Greve, til Netavisen Pio. ”Da de alene får en brøkpension – og altså i forhold til det antal år de har arbejdet i Danmark - og skal kunne dokumentere, at de har været i arbejde, så tror jeg ikke problemet vil være ret stort.  Der vil være mange som slet ikke vil få adgang til ydelsen alene af dokumentationsgrunde. Hvortil kommer, at de få, der vil, hvis de flytter hertil og arbejder et år, inden de skal overgå til ydelsen, så alene vil få 1/40.”

Fagbevægelsens Hovedorganisations næstformand, Arne Grevsen, er enig.

Ikke noget ”tag-selv-bord”

 

”Tidlig pension bliver bestemt ikke noget ”tag-selv-bord” for EU/EØS-borgere, for selv om de kan optjene ret til anciennitet i hjemlandet, så afhænger ydelsen af, hvor mange år de har boet i Danmark fuldstændig lige som med folkepensionen”, siger Arne Grevsen til Netavisen Pio.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Peter Hummelgaard.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er i grunden ret simpelt: Stort set alle de materielle værdier, som betyder noget, er skabt - produceret - af en eller anden arbejder, som på grund af det økonomiske system, som vi lever under, ikke får den fulde værdi af sin arbejdskraft udbetalt, fordi investorer og andre mellemmænd (m/k) også skal tjene på dette arrangement. Det kaldes udbytning, og er en integreret del af det kapitalistiske system; mellemmændenes fortjeneste kaldes profit.

Nu vil regeringen så sikre, at en del af denne profit, nemlig en del af den del, som skabes her i landet, føres tilbage til de arbejdere, som har skabt den. Om vedkommende er dansker eller ej er i denne sammenhæng fuldstændig ligegyldigt, da han/hun jo selv har skabt de værdier, som nu skal omfordeles.

Og at den polske folkepension er elendig er ikke at argument for at den polske arbejder ikke skal have del i de værdier, han/hun har været med til at skabe i Danmark. At der ikke er danskere nok til at holde produktionen i gang, kan da aldrig være polakkernes skyld.

DFerne stirrer sig som sædvanlig blinde på udlændingene, i stedet for at se på hvem der faktisk skaber værdierne.

Nils så må du da de og starte en virksomhed!
Du hører vist hjemme i Nordkorea eller på Cuba!

Nordkorea? Næh, jeg er såmænd blevet socialdemokrat på mine gamle dage, nu hvor partiet er begyndt at føre socialdemokratisk politik. Men måske du skulle overveje en fremtid i USA? Der er der ingen blødsødenhed, når det kommer til at lade folk arbejde, til de dør.

svar til J.P.N. Det virker fjoldet at udstille sin uvidenhed.
Du bør vide at viden er vejen til se og forstå den verden du er en del af !

Der er ikke en sk.. forandret siden efterlønnens fødsel for fire årtier siden.
Brokkeho'derne holder poltisk set til de samme steder - og deres indvendinger ligeså: De er i virkeligheden bange for at Arne bestemmer selv. De er ikke spor blege for at tildele førtidspension (selvom de af og til kniber lidt;-) ). Arne skal bare komme krybende på sine blødende knæ og be'pænt! Han skal ikke tro han RET til nogetsomhelst!
Det er trods alt rart, at man kan kende sine borgerlige lus på gangen.

Der er ikke en sk.. forandret siden efterlønnens fødsel for fire årtier siden.
Brokkeho'derne holder poltisk set til de samme steder - og deres indvendinger ligeså: De er i virkeligheden bange for at Arne bestemmer selv. De er ikke spor blege for at tildele førtidspension (selvom de af og til kniber lidt;-) ). Arne skal bare komme krybende på sine blødende knæ og be'pænt! Han skal ikke tro han RET til nogetsomhelst!
Det er trods alt rart, at man kan kende sine borgerlige lus på gangen.

Selv Ældresagen mener at Mettes bluff nummer er ubrugeligt, og foreslår at den borgerlige model bliver udbygget istedet!
Da den gælder alle, og ikke kun socialdemokratiske vælgere!

Annonce