Annonce

Ung elektriker leverede årets danske tale: Føler mig lidt som en skruebrækker

En tale til demonstrerende lærlinge gav Mathias Vinholt prisen for Årets Danske Tale.
Foto: David Troels Garby-Holm
Elektriker Mathias Vinholt med det synlige bevis på prisen som 'årets danske taler'
Det var ikke det, den 28-årige elektriker Mathias Vinholt havde regnet med, da han i slutningen af maj måned stillede sig op på ladet af en lastbil, for at holde en tale til 200 demonstrerende lærlinge foran Christiansborg. Det, som blev kendt som Lærlingeoprøret.

Klapsalver fik han den dag, men i dag fik han prisen for årets danske tale og skriver sig dermed ind i en flot række af tidligere prisvindere, der inkluderer prominente navne som Mette Frederiksen, Jens Stoltenberg, Kronprinsesse Mary og Sofie Linde.

"Det er en meget mærkelig onsdag. Normalt står jeg i et hul i jorden og trækker kabler," sagde Mathias Vinholt, da prisen blev uddelt i Vartov i København.

Jeg har skrevet talen selv, og det er vel det tætteste, man kommer på at være skruebrækker.

Han fortalte, at han som politisk aktiv og fagforeningsmand, havde holdt mange taler, men aldrig en takketale.

Det sidste kunne undre. For han holdt en fremragende en af slagsen, der i sig selv bør være med i opløbet, når foreningen næste år skal uddele prisen.

"Som fagforeningsmand, så er det jo en spøjs fornemmelse at sige tak for en pris foran en forsamling af professionelle ordsmede. Jeg har skrevet talen selv, og det er vel det tætteste, man kommer på at være skruebrækker," sagde han.

Han sagde, at han modtog talen på vegne af hele Lærlingeoprøret.

"Jeg håber selvfølgelig, at min tale har hjulpet i den kamp, men jeg modtager også prisen på vegne af hele Lærlingeoprøret, på vegne af hver eneste underskrift og hver eneste historie, om forholdene på Danmarks erhvervsskoler, der er kommet frem."

"At man en dag vil kigge tilbage på prisen og oprøret, og udpege det som kardinalpunktet, hvor eleverne, lærlingene og de faglærte igen gjorde krav, på vores del af taletiden.”

Hvis han kan, så kan jeg fandeme også

Mathias Vinholt sagde, at han også håber, at det at han får prisen kan være med til at inspirere flere unge og folk med en faglig baggrund til at blande sig i den offentlige debat.

"På den lange bane håber jeg også, at den her pris vil have inspireret endnu flere faglige, lærlinge og elever, såvel som svende til at tænke, at hvis ham der elektrikeren kunne, så kan jeg fandeme også."

Selvom tid er et uendeligt koncept, så er taletid det ikke

For som han sagde:

"Om det er elektrikerlærlinge, eller kontorelever, så prøver jeg at gøre det klart for dem, at selvom tid er et uendeligt koncept, så er taletid det ikke."

"Hvis de ikke vil blande sig, byde ind, dele deres dagsordener med det store fællesskab, så er der nogle andre, der hellere end gerne vil udfylde tomrummet."

Det var tidligere folketingsmedlem Bertel Haarder, (V) der uddelte prisen til Mathias Vinholdt.

I sin tale til vinderen sagde Bertel Haarder blandt andet, at det var "skarpt" set af den unge taler at slå ned på uddannelsessnobberi.

Prisen blev uddelt af Foreningen Danske Taler.

Mathias Vinholts tale får blandt andet prisen "fordi den er et stærkt vidnesbyrd om det problem, der ligger til grund for Lærlingeoprøret i Danmark, nemlig nedslidningen af erhvervsskolerne. Talen er personlig og indigneret, men får almen værdi gennem sin virkningshistorie – som stadig er i gang,” lød begrundelsen fra juryen.

Hele den vindende tale kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Til lykke til Mathias. Han er kommet i fornemt selskab. Moralen er: Har man noget på sinde, så kom ud med det. Det vil normalt blive vel modtaget.
Men alting kan selvfølgelig blive formuleret mere eller mindre klart. Mathias, som til daglig gør det i lys, talte selvfølgelig klart.