Working Holiday: Regeringen vil have loft over argentinere på “arbejdsferie”

Over 2.000 argentinere er kommet til Danmark på Working Holiday alene i år. Regeringen og SF vil have loft på 200 årligt.
Regeringen vil begrænse antallet af udlændinge, der kommer på arbejdsferie i Danmark markant.

Meldingen kommer efter, at antallet af unge fra Argentina, der kommer til Danmark for at være på “arbejdsferie”, er steget eksplosivt. Foreløbigt er der i 2019 givet 1986 tilladelse til at argentinere kan komme til Danmark for at leve og arbejde på det særlige Working Holiday-visa.

Vi lægger blandt andet op til, at man laver et loft over antallet

Nu foreslår regeringen, at man laver et loft, så kun 200 fra henholdsvis Argentina og Chile  årligt kan få tilladelse til at komme på Working Holiday i Danmark. Desuden vil man indføre et gebyr på 2.000 kroner, så ansøgerne selv betaler deres sagsomkostninger. Og endelig vil man fjerne muligheden for at arbejde som selvstændig.

“På baggrund af den stigning, som vi har set, har regeringen nogle forslag til, hvordan man kan dæmme op for det her. Vi lægger blandt andet op til, at man laver et loft over antallet. Det snakker vi nu videre med de andre partier om,” siger Socialdemokratiets social dumping-ordfører Bjørn Brandenborg til Netavisen Pio.

SF støtter regeringens tre forslag til opstramningen af Working Holiday-ordningen. Hos Enhedslisten vil man gerne vil vide, hvad kriterierne for udvælgelsen, før man bestemmer sig for at lave et loft over arbejdstilladelser.
 

Slut med falsk selvstændig 

Netavisen Pio har afdækket, hvordan en del af de unge latinamerikanere finder arbejde gennem arbejdsplatforme som eksempelvis budtjenesten Wolt og rengøringstjenesten HappyHelper.

På de digitale arbejdsplatforme tilknyttes de unge, som det fagbevægelsen kalder “falske selvstændige”. Det vil sige, at de er selvstændige som aflønnes via honorar og ikke har basale arbejdstagerrettigheder som pension eller løn under sygdom.

Derfor mener regeringen, at unge på Working Holiday i fremtiden skal arbejde som lønmodtagere: 

“Man skal ikke komme herop for at være selvstændig, man skal komme for at have et lønmodtagerjob. Man kan høre - fra Netavisen Pios dækning og fra de organisationer, som følger området tæt - at mange arbejder som selvstændige på de her platforme,” siger Bjørn Brandenborg.

Det dækker over, at folk bliver snydt i løn

Den stramning af reglerne bakker både SF og Enhedslisten helhjertet op om.

“Det er ikke ånden i Working Holiday, at man skal op og være selvstændig i Danmark. Man tager jo ikke fra Argentina til Danmark på arbejdsferie for at starte eget firma. Det dækker over, at folk bliver snydt i løn og at det er svært at holde øje med, at der betales skat. Sådan er virkeligheden bare,” siger SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge til Netavisen Pio.
 

Venstrefløjen vil have introduktion til den danske model

SF og Enhedslisten mener desuden, at man skal give de udlændinge, som kommer til Danmark på Working Holiday, en introduktion til den danske model og “færdselsreglerne på det danske arbejdsmarked”.

“Vi foreslår, at der skal være en introduktion til det land, som man kommer for at arbejde i. Og det skal selvfølgelig være på et sprog, som man kan forstå,” siger integrationsordfører i Enhedslisten Rosa Lund til Netavisen Pio.

Tidligere har Enhedslisten ment, at det burde være et krav, at folk på Working Holiday i Danmark skulle arbejde i virksomheder med overenskomst. Det forslag undersøger man stadig, men ifølge ordføreren er det ikke sikkert, at det er praktisk muligt.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce