Annonce

Alt på et bræt: Skaterne på stivnede bølger

Dokumentar om skateboardlegenden, Tony Hawk, er godt skruet sammen og giver et godt indblik i en stor industri med halsbrækkende stunts.
Foto: HBO
Tony Hawk i et af sine halsbrækkende stunts filmet af instruktør Sam Jones.
Skateboards går relativt langt tilbage i historien, og selvom de for eksempel var populære i halvtredsernes USA, var der ikke meget ved det. Deres jernhjul skramlede og fremdriften var, mildest talt, ikke noget at råbe hurra for.

Dette tager imidlertid en drastisk vending, da man i begyndelsen af halvfjerdserne opfinder et hjul, bestående af kuglelejer og en slags pvc. Pludselig kunne man få fremdrift, og på ensartede flader blev det at skate som en drøm.

I sluthalvfjerderne og i begyndelsen af firserne opstår der et nyt fænomen, og i kølvandet af denne, en helt ny livsstil, der for alvor eksploderer internationalt i sluthalvfemserne.

Historien begynder derude på havet, hos surferne, langs den Californiske kyst. Helt unge amerikanere, der levede livet som surfere, øvede sig på skateboards, når vinden ikke var god nok.

Og da en tørke ramte USA, og de riges svømmepøler ikke blev fyldt op med vand, fandt disse unge et oplagt sted til at øve deres færdigheder i at ride på bølgerne, bare med skateboards i stedet.

Deraf opstod en undergrundskultur, og en stil, der hurtigt overtog majoritetskulturens pænere holdning og brug af skateboardet.

De bedste unge skatere

Den helt suveræne dokumentarfilm om disse unge, ’Dogtown and Z-Boys’, fra 2001, som Stacy Peralta instruerede, illustrerer denne periode, hvor selve indbegrebet af skating, ramper og stil blev opfundet.

Tony Hawk er en af verdens mest estimerede og berømte skatere. Historien om hans liv som skater begynder lige i kølvandet på de unge pionerers storhedstid. En af disse pionerer, Stacy Peralta, havde dannet gruppen, Bones Brigade, hvor han samlede de bedste unge skatere.

Stacy Peraltas strategi var genial. Samtidig med at alle fik en hjemmevideo, producerede han skaterfilm, hvor det udelukkende handlede om at skabe et image.

Tony Hawks udvikler stilen til perfektion,

Og det ramte plet. Det blev en kæmpe succes, og de unge skatere fik stjernestatus.

I dokumentaren, ’Tony Hawk: Until the Wheel Fall Off’, fra 2022, får man historien om hvordan Stacy Peralta opdager Tony Hawks, og giver ham mulighed for at udvikle sig til verdens bedste skateboarder på rampe.

Rampen, der i de fleste tilfælde ligner to bølger, der peger mod hinanden som et U, bliver platform for en helt ny måde at skate på.

Tony Hawk udvikler stilen til perfektion, ja, til et niveau, der minder om elitesport, hvor hans akrobatiske teknik og tricks bliver så halsbrækkende, at det ikke længere kun handler om attitude, men derimod om kunnen.

At se Tony Hawk flyve på sådan en rampe, og se ham håndtere skateboardet og dreje rundt i luften, er en halsbrækkende oplevelse.

Godt skruet sammen

Dokumentaren, der er instrueret af Sam Jones, og som kan ses på HBO, er godt skruet sammen, og giver et fint indblik i, hvorledes det bliver en stor industri, og hvor mange penge, der ender med at handle om.

I dag er Tony Hawk mangemillionær, blandt andet takket være X-Games. Men det interessante ved portrættet af ham er, at det ikke har været omkostningsfrit.

Ligesom med surferstjernen, Garrett McNamara, der portrætteres i ’100 Foot Wave’, har Tony Hawk haft mange skader og brud, der gør at hans krop er nedslidt.

De har omtrent samme alder, og for begges vedkommende var de pionerer

Og alligevel bliver han ved med at skate, hvis ikke endnu en skade holder ham tilbage. Ligesom Garrett McNamara.

De har omtrent samme alder, og for begges vedkommende var de pionerer, ikke de første, ganske vist, men derimod dem, der var med til at gøre deres sport professionel.

Det gælder for både Tony Hawk og Garrett McNamara, at de har det ene ben i den traditionelle måde og livsstil, som henholdsvis surfing og skateboarding er udsprunget af, og det andet ben i den nye, konkurrenceprægede elitesport, hvor grænserne for den menneskelige formåen hele tiden forskydes og udvikles.
 

’Tony Hawk: Until The Wheels Fall Off’. Dokumentar. Instrueret af Sam Jones. Distribueret af HBO. 2.15 min. 2022.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Formålet med Netavisen Pio er at fremme oplysning om væsentlige samfundsforhold ...."

'væsentlige' hvor er det at (f.eks.) denne artikel passer ind i 'væsentlige'????
.