"Undskyld"

"Undskyld. Jeg mistede overblikket hen af vejen i min politiske kamp. Og nogle gange har jeg endda tabt hovedet," skriver den stress-sygemeldte Naser Khader
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Naser Khader, De Konservatives udenrigsordfører
De Konservatives rets-, værdi- og udenrigsordfører, Naser Khader, siger nu "undskyld".

Naser Khader gik på sygeorlov 12. april efter at Berlingske afslørede, at Khader gennem de seneste år har presset mange af sine kritikere til at tie ved at kontakte deres arbejdsgivere - eller på anden måde forsøgt at intimidere sine kritikere.

Nu giver Naser Khader så de berørte og offentligheden en offentlig undskyldning.

I et opslag på Facebook skriver Khader, at han "mistede oberblikket hen ad vejen":

"Undskyld. Jeg mistede overblikket hen af vejen i min politiske kamp. Og nogle gange har jeg endda tabt hovedet," skriver Khader i opslaget og fortsætter:

"Jeg har lovet mig selv, mine børn og Danmark, at ekstremisterne aldrig må få mig ned med nakken. Det får de heller ikke," skriver Khader.

Kritiker-pres stået på i flere år

De Konservatives værdikriger erkender, at hans "indre fighter" i for mange situationer tog over - og at hans trafik med at presse kritikere - blandt andet ved at kontakte deres arbejdsgivere - eller true med at kontakte deres arbejdsgivere - har stået på "over flere år":

Desværre er det sket over flere år

"Men jeg har bredt kampen for meget ud. Min indre fighter fik overtaget i en række situationer. Desværre er det sket over flere år."

Khader erkender også, at det hele er gået over gevind på grund af hans temperament:

"Presset på mig og min familie har været rigtig stort. Det er min politibeskyttelse et vidne om. Men selvfølgelig kan jeg ikke tilskrive alle mine reaktioner en ydre trussel. Det handler også om mit temperament, når jeg har følt mig uretfærdigt behandlet. Og om, at jeg grundlæggende får lyst til at skrive til folk, som de skriver til mig, når de gentagne gange har angrebet mig. For jeg vil ikke lade mig undertrykke – og jeg har følt, at det er dét, en række personer har forsøgt på."

Det handler også om mit temperament

"Det var forkert"

Khader forklarer, at han har skrevet til folk i afmagt, men at han nu godt kan se, at hans adfærd har været forkert:

"Jeg har skrevet i afmagt for at få luft, og jeg har skrevet for at markere, at jeg ikke vil finde mig i hvad som helst. Og jeg kan godt se, at det var forkert."

Khader forklarer også sin adfærd med, at når man igen og igen angribes, så udviskes skellet mellem "det private og det professionelle":

Det er ikke en undskyldning for min opførsel. Det er bare en del af forklaringen

"Når man er folkevalgt og dermed har fået magt til låns af danskerne, taler man med en større vægt end andre. Det ved jeg. Men når man angribes igen og igen, udviskes linjen mellem det private og det professionelle – det er jo mig, der får beskederne uanset hvad. Uanset hvad klokken er, eller hvor jeg befinder mig. Beskederne tikker bare ind. Det er ikke en undskyldning for min opførsel. Det er bare en del af forklaringen."

Undskylder for "grimme svar"

Khader undskylder sine "grimme" svar:

"Min reaktion har betydet, at der er nogle danskere, som har fået et rigtig grimt svar. Og dem som har stemt på mig, kan nu læse, hvordan jeg har skrevet til deres medborgere. Det undskylder jeg for."

Khader erkender, at han har skrevet til nogle menneskers arbejdsgivere. Khader understreger nu, at ytringsfriheden gælder for alle - også dem, der kritiserer Naser Khader:

"Der er nogle, som har påpeget hykleriet i, at jeg selv er fortaler for ytringsfriheden og så har haft skrevet til nogle menneskers arbejdsgivere. Jeg vil gerne slå helt fast. Ytringsfriheden gælder for alle."

Og:

"Kombinationen af den organiserede forfølgelse fra indvandrermiljøer, tilfældige vrede borgere og kritikere med en sag, har fået mig til at reagere på en måde, jeg ikke kan forsvare. Måske sker det for os alle sammen. Jeg undskylder nu for mit."

Khader lover at stoppe med sin truende adfærd fremadrettet:

Jeg skal stoppe med at lade mig provokere af forfølgelserne og af islamisterne

"Jeg skal stoppe med at lade mig provokere af forfølgelserne og af islamisterne, der helst så mit hoved på et fad. Og så skal jeg fokusere på alt det gode, jeg kan udrette som folkevalgt. Det har jeg lovet mine børn, og det har jeg lovet mig selv."

I den nærmeste fremtid vil Naser Khader koncentrere sig om, at "få det bedre", og så vil han i øvrigt for en tid helt droppe de sociale medier:

Nu vil jeg fokusere på at få det bedre

"Nu vil jeg fokusere på at få det bedre. Stress forlader ikke kroppen fra den ene dag til den anden. Derfor vil jeg nu igen lukke ned for mine sociale medier og tage den tid, det tager, for at blive rask igen. Derfor vil jeg heller ikke skrive i kommentarfeltet til opdateringen her."

placeholder

 

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Nasser det overblik har du glemt ofte

Ja Kader lægger sig fladt ned, men smart har han ikke opført sig. Men hvis konservative mener, det er ok han er en del af deres gruppe og folk stemmer på ham, så kan han vel nok komme igen. Men jeg synes dog han klokker for meget for tit i tingene.

Naser Khader siger undskyld, fordi han ikke har noget valg. Ikke fordi at han angrer. Han siger det til Facebook og medierne, og ikke til ofrene.

Hm. Jeg kan synes meget om Khader og om hans adfærd, men den her undskyldning beskriver overraskende klart, hvad belastning gør over tid, og hvordan ens psyke ændres over tid, så man går i konstant, akut forsvars- (læs angrebs-)position. Cortisol er et stresshormon, som også kaldes paranoia-hormonet. Og i dét lys er det faktisk forfriskende læsning, fordi Khader beskriver sin (mangeårige) adfærd som et omvandrende, fortløbende nedbrud. Dem er der mange af rundt omkring. Han bør stadig tage direkte kontakt til de mange, han har prøvet at smadre omkring sig, fordi de - berettiget - kritiserede hans adfærd, men forklaringen her fremstår for mig ærlig - og ret interessant.

ærlig? Mon ikke han er blevet hjulpet lidt af Pape og spindoktorerne?

Annonce