Annonce

“At kalde det her for en Arne Plus-ordning, det er godt nok falsk varebetegnelse”

Karsten Hønge (SF) gav den fuld rulle under samråd om SVM-regeringens planer om førtid-ordningerne - Minister: Med forslaget har vi fundet den rette balance
Foto: William Vest-Lillesøe
Karsten Hønge (SF), beskæftigelsesordfører
SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge gav den onsdag fuld rulle under et samråd med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om regeringens planer om justering af seniorpension, tidlig pension og seniorjobordningen.

Baggrund for samrådet er, at det fremgår af SVM-regeringens regeringsgrundlag “Ansvar for Danmark”, at regeringen med den ene hånd har planer om at skære tre år af seniorpensionen, så den går fra at være seksårig til en treårig visitationsordning. Samtidig nedsættes den månedlige ydelse med ca. 4.800 kroner. Og endelig afskaffes seniorjobordningen.

Med den anden hånd vil regeringen sætte Arne-pensionen op med knap 1.000 kroner om måneden, så ydelsen kommer til at ligge på ca. 15.000 kroner. Og fortsat fastholde efterlønsordningen, som vi kender den i dag.

“Op, op op med utrygheden”

Karsten Hønge betegnede SVM-planerne som rå og kyniske:

To ud af tre er bekymrede for, om de kan holde helt til folkepensionsalderen

“To ud af tre er bekymrede for, om de kan holde helt til folkepensionsalderen. Det viser en meningsmåling, som Yougov har lavet for Gigtforening. Den samme måling fra Gigtforeningen viser, at hele 83 procent mener, at de nedslidte skal have bedre mulighed for at gå på pension før folkepensionsalderen. Og det er den folkepensionsalder som åbenbart skal blive ved med at stige,” sagde Hønge og fortsatte:

“Altså op, op, op med pensionsalderen. Og op, op, op med utrygheden. Og hvad er så regeringens svar? Ja, det er råt og kynisk: Skær tre år af seniorpensionen. Og skær 4.800 kroner af ydelsen hver måned. Og fjern så også til sidst retten til seniorjob. Ja, og så er der så også en lille, mindre forbedring af den såkaldte Arne-pension. Men altså: Markante forringelser for mennesker med lange, hårde arbejdsliv. Det er åbenbart svaret fra regeringen. Det er egentlig en køn måde at sige tak på over for mennesker, som har bidraget så meget til samfundet.”

Markante forringelser for mennesker med lange, hårde arbejdsliv

SF: En de facto forringelse af efterlønnen

SF og Karsten Hønge mener, at regeringen de facto vil forringe efterlønnen, fordi det kun er de mennesker, der i dag betaler til efterlønsordningen, der har ret til seniorjobordningen, som efter regeringen mening bør afskaffes:

“Seniorjob er en redningsplanke for mange mennesker. Det er en redningsplanke til en værdig afsked med arbejdsmarkedet. Der er måske kun nogle få hundrede, der arbejder i egentlige seniorjob, men det er den brandforsikring, som de har tegnet. Man tegner jo heller ikke en brandforsikring i håbet om, at hytten brænder ned. Men bevidstheden om, at redningsplanken er der, skaber tryghed.”

“Så når regeringen vil afskaffe retten til seniorjob, ja, så sender det rystelser af utryghed ned gennem aldersgrupperne. Rigtig mange af dem, der betaler til efterløn er det netop retten til seniorjob, der kan være den afgørende grund til at de betaler til det.”

“Jeg troede egentlig at socialdemokraterne havde fået nok af at forringe efterlønnen, men nu skal den her rettighed til de lidt ældre åbenbart også slagtes,” smældede Karsten Hønge, som herefter spurgte beskæftigelsesminister Ane Halsboe, om det er regeringspartnerne Venstre og Moderaterne, der har presset planerne igennem, eller om det er tanker socialdemokraterne selv har udklækket.

Inden beskæftigelsesministeren fik ordet fik Hønge lige afleveret et sidste svirp:

“At kalde det her for en Arne Plus-ordning, det tror jeg mest er en sag for Forbrugerombudsmanden, for det er godt nok falsk varebetegnelse.”

Ministeren: Med forslaget har vi fundet den rette balance

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) understregede under samrådet, at regeringen med forslaget mener, at den har fundet den rette balance mellem at fremtidssikre dansk økonomi og give gode muligheder for tidlig tilbagetrækning: 

“Et af elementerne i regeringsgrundlaget er en sammenlægning af seniorpension og Arnepension og som led heri også en afskaffelse af seniorjobordningen.”

“Vores ambition med de tiltag er at fremtidssikre muligheden for at trække sig værdigt tilbage - også før man når pensionsalderen. Men personligt hæfter jeg mig særligt ved, at vi nu får skabt ro om de førtidige ordninger. Og ikke nok med det: Vi udbygger og forbedrer tidlig pension, det vi i dag kender som Arne-pension. Ydelsen øges, og der gives mulighed for at tilgå ordningen i halve år.”

Med forslaget mener jeg også, at vi finder den rette balance

“Med forslaget mener jeg også, at vi finder den rette balance mellem en stærk og robust dansk økonomi, øget beskæftigelse og gode muligheder for tidlig tilbagetrækning.”

Minister: Større udfordringer end vi har set længe

Ane Halsboe-Jørgensen understregede, at reformer er nødvendige, også på før-pension-området, hvis Danmark skal have råd til den stribe udfordringer, som vi står over for: 

“Regeringens forslag om en sammenlægning af tidlig pension og seniorpension og hele vores reformprogram er et udtryk for, at vi vil træffe fremsynede og ansvarlige beslutninger. Beslutninger, som vil bringe Danmark styrket gennem de udfordringer, vi aktuelt står over for.”

der venter os store udgifter til sundhed, psykiatri, miljø, klima, politi, fængsler

“Vi er bevidste om at udfordringerne er mere komplekse, end vi har set længe. Først ramte pandemien os, så blev de globale forsyningskæder usikre og senest har der også været krig på vores kontinent. Krigen har bidraget til energikrise, til en høj inflation, økonomisk usikkerhed blandt danskere og store dele af vores erhvervsliv. Trusselsbilledet kræver et massivt løft af forsvaret. Og det er vi villige til. Vores Nato-medlemskab forpligter, men der venter os store udgifter til sundhed, psykiatri, miljø, klima, politi, fængsler. En række ting,” sagde Halsboe og tilføjede, at Danmark oveni i disse problemer mangler arbejdskraft:

“Derfor er der brug for nogle tiltag, der holder hånden under vores stærke, robuste økonomi, og styrker beskæftigelsen. Og vi har sagt det fra start, det står også i regeringsgrundlaget: Hvis vi skal udbygge vores velfærdssamfund, ja, så kræver det også viljen til at træffe nogle af de her langsigtede beslutninger. Også selvom det ikke er nogle af de nemmeste eller mest populære.”

Plus 1.000 kroner ekstra

På plus-siden fremhævede Halsboe-Jørgensen, at regeringen vil forhøje Arne-ydelsen med cirka 1.000 kroner om måneden:

“Og så vil vi sikre, at rettighedsbaserede spor, det vi i dag kender som tidlig pension, kan tildeles i halve år. Det vil betyde, at endnu flere kan få ret til at trække sig tilbage. Jeg er grundlæggende stolt af, at vi på den måde fremtidssikrer retten til at trække sig tilbage.”

“Vi er helt åbne om, at sammenlægningen for nogle grupper i fremtiden vil betyde, at man modtager andre ydelser og en anden årrække, end dem man kender i dag.”

Ministeren begrundede planen om at afskaffe seniorjobordningen med, at de offentlige midler “kan bruges bedre”, og så understregede hun, at afskaffelsen af seniorjobordningen ikke i sig selv fratager nogen retten til efterløn:

Det vil altså stadig være muligt at gå på efterløn for dem, der er berettiget til det

“Det vil altså stadig være muligt at gå på efterløn for dem, der er berettiget til det. Den rettighed piller vi ikke ved. Derfor er det heller ikke en forringelse af efterlønnen.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ser frem til den dag, hvor der kommer en både socialt og demokratisk indstillet regering....

Rettidig omhu er at droppe den årlige charterrejse til Syden, Fjernøsten, USA, Sydamerika, Australien eller New Zealand!

Og lav din egen opsparing!

Politikere og staten er ikke rigere end skatteindtægterne tillader!

Du er din egen lykkes smed!

Hvis ikke din fagforening har skaffet dig en god pensionsordning, så lav din egen!

Skattefar kasse bliver tommere og tommere i årene fremover!

Alderdommen sikres ved at smide alle avisers rejsetillæg i den rigtige genbrugsspand!

Samtidig redder du klimaet og du kan uden stress se frem til alderdommen!

Rettidig omhu!

Jeg beundrer fortsat den lokale iværksætter, der solgte sit livsværk for 15 millioner kroner og udtalte til den lokale avis som 50-årig:

“Nu selvpensionerer jeg mig selv…jeg kommer aldrig til at bruge flere penge end 15 millioner i resten af mit liv”

Om iværksætteren tager på efterløns-golf-ture jævnligt som vi har set de sidste 20 år er nok tvivlsomt!

Rettidig omhu er et godt princip - også for selvpensionering!

Fagbevægelsen og politikere skulle lave tvangsopsparinger for faggrupper uden pensionsordninger!

Folk rejser hele livet og piver når pengene slipper op som pensionister!

Selv en Hønge redder kun de uheldigste!

Valget er dit!

At tro du kan rejse og nyde livet og bagefter kræve at staten betaler din alderdom!

Ja, det er slut!

Klimaet for den slags er for længst borte!

Red klimaet og dig selv!

Valget er dit!

Snart er selv SF død og borte!

Liberal Alliance stormer frem og kræver selv-pensionering!

Og de sidste SFere vil redde klimaet!

Valget er dit!

Og i værste fald rammes du af sygdom før de tres!

Selvpensionering selv for lavtlønnede lønmodtagere!

Løser mange problemer! Og de generelle boligpriser falder tilsvarende!

Penge kan ikke både efterspørge selvpensionering og boliger!

Altså falder boligpriserne!

Godt for Danmark! Godt for kommende pensionister!

Arne Plus ordningen er bedst når du selvpensionerer dig selv!

Tæring efter næring, når pensionsindbetalingen er betalt! I alle årene hvor børnene ikke er små!

George Orwell New Speak har indtaget "moderniseringen" af Danmark. Asocialdemokratiet er raslet ned på 21,7% i den seneste meningsmåling. Alt alt for meget. Det har de slet ikke fortjent efter at have taget røven på den danske befolkning.

Det borgerlige Danmark kan slet ikke få armene ned. Sådan helt uofficielt. For nu kan de velhavende, den nye elite, endelig plukke den almindelige danske lønmodtager ind til benet. Præcis som de har gjort det i Tyskland siden indførelsen af HARTZ reformerne i starten af 00'erne, med Gas Gert som Bundesfidus, som efterlod over 20.000.000 tyskere i fattigdom i elitens magt.

Det er bare SÅ fedt at være hammer rig i et liberalt konkurrencesamfund. For her kan ALT købes til billige penge.

Velkommen til det "moderne" midtsøgende SVM Danmark.

Jeppe Lindholm - det der undrer mig er, at du tilsyneladende IKKE deler ud af din påståede rigdom - det fremgår i hvert fald IKKE af det du skriver.
Hvordan kan du være politisk RØD når du uden en arbejdsindsats er voldsomt formuende og ikke deler med dem der har langt mindre end dig selv?
.
Jeg hælder mest til:
at du er voldsomt rig på fantasi,
at du er åndeligt fattig og uden sociale kompetencer.
.
PS: hvorfor bliver du ved med at belemre PIOs læsere med dine kommentarer al en stund, at du ikke var tilfreds med at være dansk statsborger og derfor frasagde dig det fra årsskiftet?
Mon det skyldes at thaierne ikke længere gider høre på dig?

I Socialdemokratiet har vi INGEN kvaler,- de nedslidte og pensionisterne betaler!!
Man må jo nok forstå, - at nu viser vi den rette kulør, nemlig BLÅ.
Skattelettelser til de rige, - er retfærdig må man sige.
De nedslidte er jo bare dovne, - nu må de se at vågne.
Af kriser opfinder vi nok, - lad os nu gi’ de fattige et gok.

Tja.. Tak for kaffe Mette!!

4800 kr