Annonce

Ellemann om egen våbensag: “Det er en sag, der stinker helt vildt”

Eks-forsvarsministeren synes nu, at hans egen ageren i Israel-våbensagen også skal undersøges
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Troels Lund Poulsen og Jakob Elleman-Jensen, begge fra Venstre, byttede ministerposter 22. august 2023.
Økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mener at hans egen Israel-våben-sag “stinker helt vildt”.

Det fastslog Jakob Ellemann, der var forsvarsminister frem til og med 22. august, på et pressemøde torsdag.

Jakob Ellemann-Jensen beklagede allerede, mens han endnu var forsvarsminister, at han havde givet forkerte oplysninger til Folketinget. Blandt andet om, at den israelske våbenfabrik Elbit kun gav Danmark frist på få dage til at sige ja eller nej tak til køb af en række israelske raketkaster-systemer til godt 1,7 milliarder kroner. Sandheden var, at Elbit gav Danmark en svarfrist på omkring fem måneder.

"Voldsomt beklageligt"

11. august beklagede Ellemann, at der var fejl i den redegørelse om fejl i våben-sagen, som han tre dage tidligere havde lagt frem for Folketinget.

"Med andre ord indeholdt redegørelsen om forkerte oplysninger forkerte oplysninger, og det er voldsomt beklageligt," sagde Ellemann og føjede til, at han som konsekvens af de nye fejl nu havde hjemsendt sin departementschef:

“Jeg har meddelt Morten Bæk, at jeg ikke længere har tillid til ham som departementschef."

Ellemann oplyste samtidig, at han ville lade hele sagskomplekset undersøge af uvildige eksperter. Men indtil torsdag har Ellemann undladt at udtale sig om, om hans egen rolle i sagen skulle indgå i undersøgelsen.

Men torsdag skar Ellemann så igennem og fastslog, at også hans egen ageren skal undersøges:

“Det er en sag, der stinker helt vildt. Der er så mange ting, som jeg ikke kunne finde hoved og hale i, når jeg læste den redegørelse, jeg fik,” sagde Ellemann og føjede til:

Jeg har – som jeg tidligere har sagt – absolut intet at skjule i den her sag

“Jeg synes, det her skal undersøges. Jeg synes også, min egen ageren i det her skal undersøges. Selvfølgelig skal hvert blad vendes. Jeg har – som jeg tidligere har sagt – absolut intet at skjule i den her sag”.

Kort efter Ellemanns melding torsdag bekræftede Ellemanns efterfølger som forsvarsminister,  Troels Lund Poulsen (V), på et samråd, at Jakob Ellemann-Jensens rolle vil blive undersøgt i den kommende undersøgelse.

Ellemann under SVM-tiden

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V,) valgte kort før jul ‘med hjertet’ posten som forsvarsminister i SVM-regeringen. Samtidig fik han titel af vicestatsminister.

  • 6. februar går Jakob Ellemann-Jensen på sygeorlov med stress. Først regner Ellemann med, at hans sygeorlov blot bliver på nogle uger. Men det står hurtigt klart, at Ellemann er hårdt ramt af stress.
  • Før sommerferien oplyser Venstre og Ellemann, at han vender tilbage fra sin sygeorlov 1. august. Han fortsætter i regeringen som forsvarsminister. Og som formand for Venstre.
  • Ellemann vender tilbage til det politiske liv som planlagt 1. august - som forsvarsminister, som vicestatsminister og som formand for Venstre.
  • 22. august meddeler Ellemann på et pressemøde, at han skifter Forsvarsministeriet ud med Økonomiministeriet. Mens den hidtidige økonomiminister Troels Lund Poulsen bliver ny forsvarsminister.
  • Ellemann begrunder resort-skiftet med, at posten som økonomiminister langt bedre kan kombineres med hans arbejde med regeringsledelse og jobbet som formand for Venstre. Ellemann afviser samtidig, at resort-skiftet skyldes helbredsproblemer:“Nej, jeg har det alle tiders. Jeg er frisk som en havørn,” sagde han til Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mette gav heller ikke lang tid til at undersøge om det var nødvendigt at udrydde hele Minkerhvervet.

På det tidspunkt, hvor beslutningen om aflivning af Mink blev truffet, var Corona ude af kontrol, der var ingen vaccine og billederne i TV fra bl.a. Italien, som viste stor dødlighed og problem med tilstrækkelige gravpladser til de døde gav jo et vist pres på beslutningen. Vedr. våbenindkøb i Israel var der jo ingen pres på Danmark der krævede en hurtig beslutning, som så siden har vist sig at være en "stor løgn" fra militærets afdeling fra militære indkøb.