Annonce

Elon Musk og Tesla vil tabe slaget – han kender ikke styrken i den skandinaviske fagbevægelse

Elon Musk er arketypen på en hyperkapitalist og serieiværksætter. Det forpligter at have den position, magt og rigdom – og Musk lever på ingen måde op til det. Det skriver formand for Serviceforbundet.
Foto: UK Government/Wikimedia Commons
Elon Musk, direktør i Tesla
Verdens rigeste mand – Elon Musk – der for mange er et ikon og anerkendt iværksætter med flere epokegørende projekter bag sig, er røget ind i arbejdskonflikt.

Denne vil han ikke blot tabe rent formelt, men det er også en konflikt, som fagbevægelsen skal vinde.

Helt konkret har Tesla, den multinationale bilkoncern som særligt er kendt for sine elbiler, siden slutningen af oktober været i direkte konflikt med IF Metall - den svenske pendant til Dansk Metal.

Baggrunden er, at Musk nægter at lave en overenskomst for sine ansatte på et par håndfulde Tesla-reparationssteder rundt om i Sverige.

Elon Musk er arketypen på en hyperkapitalist og serieiværksætter. Han skabte sin første formue på PayPal, og han har siden skabt innovative virksomheder ad flere omgange – som eksempelvis SpaceX og Tesla.

Elon Musk har erklæret fagbevægelsen krig

Elon Musk har sat den skandinaviske fagbevægelse i højeste alarmberedskab, med hvad der nærmest kan kaldes en krigserklæring: Musk har nemlig valgt ikke at acceptere kollektive overenskomster.

Der mener jeg dog, at han har trådt over en tyk rød linje.

Fordi i fagbevægelsen står solidaritet øverst. Ikke blot solidaritet indenfor landegrænser, men også over grænserne. Det har vi allerede set ved, at 3F har varslet sympatistrejker for at støtte vores svenske kollegaer.

Det er ikke første gang, at Tesla har været i konflikt med fagforeninger

Det er selvfølgelig uvist om modsvaret fra fagforeninger – dem som Elon Musk hader så inderligt – vil gøre et reelt indtryk og overbevise den kendte iværksætter om, at man skal acceptere retten til kollektive overenskomster.

Jeg kan blot håbe og erklære mig enig med Darko Davidovic fra IF Metall og hans udtalelse: “At forsvare retten til kollektive overenskomster er ikke bare vigtigt for vores fagforbund, men for hele fagbevægelsen.”

Tesla har også lagt sig ud med fagbevægelsen i USA

Det er ikke første gang, at Tesla har været i konflikt med fagforeninger. I USA har The United Auto Workers i lang tid ønsket at få tegnet en overenskomst med Tesla.

Men det er hver gang blevet slået ned af Elon Musk, som også har benyttet sig af utraditionelle – og ulovlige – midler for at undgå, at ansatte organiserer sig.

Tidligere i år tabte rigmanden dog en vigtig sag, hvor det ved dom blev afgjort, at Tesla har overtrådt USA’s vigtige arbejdslov i sine markante udfald mod fagbevægelsen.

Jeg er af den overbevisning, at vi kun kommer et vist stykke vej med pisken

I marts 2023 trak Elon Musk så endelig det korteste strå i den principielle sag, da den amerikanske føderale appeldomstol vurderede, at han og Tesla – blandt andet på baggrund af tweets med trusler om at miste medarbejderaktier – havde overtrådt landets arbejdslov i sit forsøg på at bekæmpe fagforeninger.

Elon burde lære af historien

Jeg er af den overbevisning, at vi kun kommer et vist stykke vej med pisken.

Det er ikke før, at Musk forstår fordelene ved, at man kan sikre ordentlige fordele for sine ansatte – både fra et arbejdstager- og et arbejdsgiverperspektiv – at vi for alvor vil gøre fremskridt i vores kampe med tankegangen mod fagforeninger hos personer som Elon Musk.

Jeg tror og håber på, at fagbevægelsen vinder denne konflikt

Jeg tror ikke, at vi skal opgive pisken og den klare faglige kamp, men vi skal oplyse og udbrede viden om, at det faktisk er en god idé at opfatte sine ansatte, som mere end et produktionsredskab der skal udnyttes maksimalt, og at ens medarbejdere er grundlaget for ens forretning.

Vi skal vinde konflikten

Det forekommer ikke ligefrem sympatisk, at en multimilliardær, hvis formue er skabt gennem hårdtarbejdende medarbejdere, ikke respekterer individet og medarbejderne.

Jeg mener, at det forpligter at have så stor en position, magt og rigdom, som Musk besidder – og han lever på ingen måde op til det.

Jeg tror og håber på, at fagbevægelsen vinder denne konflikt. Elon Musk har ikke mødt den skandinaviske fagbevægelse i en reel konflikt tidligere, og hvis den samlede fagbevægelse i Skandinavien ikke kan vinde over Elon Musk og få sikret en overenskomst – så kan ingen!

John Nielsen er forbundsformand for Serviceforbundet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Elon Musk er også manden, som ifm. redningsaktionen af et thailandsk ungdomsfodboldhold og deres træner, som var blevet fanget i et grottesystem, blev så rasende og tøsefornærmet over at få afvist sit tilbud om at bidrage med en miniubåd, som var at for stor til de snævre grotter, at han på Twitter kaldte en dykker fra redningsholdet for "pedo guy".

Så sympatisk er Elon Musk.

Nogen - heriblandt Elon Musk - lider at den tvangstanke, at jo større deres formue er jo klogere er de - at de ved ALT om ALT

Skandinavien og Danmark er ikke USA. Det forstå Elon Musk åbenbart ikke. Han er vant til føjelig og magtesløse lønmodtagere, som er taknemlige bare for brød på bordet i et land som har været præget af forbud mod fagforeninger og hvor genstridige lønmodtagere er blevet skudt og dræbt af politi og millitær.