Annonce

Footballspillere vandt første halvleg om ret til fagforening

Amerikanske football-spillere på landets universiteter er medarbejdere og de har dermed ret til at danne fagforening og indgå kollektive overenskomster, slog en domstol i Chicago fast onsdag aften.
Er spillerne på de amerikanske universitetshold medarbejdere, med ret til faglige rettigheder, eller er de almindelige studerende uden?

Det spørgsmål skulle det amerikanske arbejdsmarkedsagentur, National Labor Relations Board, NRLB, i Chicago tage stilling til onsdag aften. Her afgjorde NRLB, at de studerende på Northwestern University i delstaten Illinois, der modtager såkaldte ”scholarships” for at spille football i hvert fald forhold til loven er medarbejdere og at de dermed har ret til at stemme om, om de vil have en fagforening.

Vi har på Netavisen Pio tidligere omtalt baggrunden for sagen.

Sport før uddannelse
I sin afgørelse lagde “dommeren”, Peter Sung Ohr, vægt på, at selvom spillerne ikke modtager løn for deres indsats, så modtager de en kompensation i form af betalt skoleophold, kost og logi samt tilskud til f.eks. tøj og skolebøger, alt sammen bundet op på, at spillernes bidrager til at spille football. Ønsker spilleren ikke længere at spille, så mister han også sit scholarship.

Universitetet havde på den anden side argumenteret for, at de studerende først og fremmest var under uddannelse og at sport er en bibeskæftigelse, men det argument slog dommer Sung Ohr ned. Spillerne er i lange perioder forpligtiget til at deltage i træning og møder med holdet i op til 50 timer om ugen og kan ikke få fri fra træningspas, hvis det overlapper med undervisningen.

Afgørelsen lagde endelig vægt på, at selvom spillerne ikke modtager en egentlig løn, så udgør deres arbejdskraft stadigvæk en stor indtægt for universitetet. Northwestern havde i de sidste ni år haft et overskud på sit football-program på omkring 75 millioner dollars, godt 400 millioner kroner.

Hele afgørelsen kan læses her.

Det nationale forbund afviser
Afgørelsen blev, ikke overraskende, ikke vel modtaget hos det nationale forbund for universitetsatletik, NCAA, som er imod, at spillerne skal behandles som medarbejdere.

“NCAA er skuffede over, at NLRB Region 13 besluttede at Northwesterns football-hold må stemme om at blive anset som universitetsmedarbejdere. Vi er stærkt uenige med opfattelsen af at studenter-atleter er medarbejdere,” lød det fra forbundets chefjurist, Donald Lemy, der dog mente at der var behov for forbedringer, bare ikke den her.

”Vi ønsker studenter-atleterne – de 99 % som ikke bliver professionelle – fokuserede på hvad der betyder mest – at finde succes i klasseværelset, på banen og livet,” udtaler han.

Northwestern har i første omgang valgt at anke afgørelsen til den føderale arbejdsmarkedsdomstol i Washington D.C.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet