Annonce

Forslag om tørklædeforbud skaber debat i Socialdemokratiet

Borgmestre på den københavnske vestegn vil have forslag om tørklædeforbud taget af bordet.
Indvandrerkvinder på skolebænken.
Den af regeringen nedsatte 'kommission for den glemte kvindekamp' kom i sidste uge med et forslag om at forbyde muslimske tørklæder for elever i grundskolen.

"Selvom det på mange måder går godt med integrationen i Danmark, og vi oplever, at der er flere kvinder med anden etnisk herkomst, der tager en uddannelse, så er der desværre også piger, der ned til en meget, meget ung alder og voksne kvinder der bliver udsat for social kontrol. Det er dem, vi har fokus på, og det er dem, vi har fokus på her i forslaget," sagde kommissionens formand, Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i forbindelse med forslaget.

Regeringen har ikke selv meldt ud, hvad den mener om forslaget, men integrations- og udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S) kalder forslaget for både "spændende" og "modigt".

Forbud løser ikke social kontrol

Men fra flere socialdemokratiske borgmestre på den københavnske vestegn, hvor der bor mange indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, møder forslaget modstand.

Tre socialdemokratiske borgmestre fortæller til DR, at de ikke ønsker, at forslaget skal blive til virkelighed.

"Jeg tror ikke på, at man kommer negativ social kontrol til livs gennem et forbud og heller ikke gennem et forbud af tørklæder i grundskolen," siger Merete Amdisen (S), der er borgmester i Ishøj Kommune, hvor en tredjedel af kommunens indbyggere har indvandrerbaggrund.

Samme melding kommer fra hendes borgmesterkollegaer i de indvandrertunge kommuner Albertslund og Glostrup, Steen Christiansen (S) og Kasper Damsgaard (S).

Borgmestrene frygter bl.a. at et forbud vil få forældrene til at tage eleverne ud af skolen. Og så mener de i øvrigt ikke at problemet er særligt stort i deres kommuner.

Integrations- og udlændingeminister Kaare Dybvad Bek siger til DR, at han ikke er overrasket over at forslaget om tørklædeforbud skaber debat.

Trods kritikken fra partifællerne, vil regeringen dog arbejde videre med at bearbejde anbefalingerne, før de tager endelig stilling politisk, lyder det.

 

Lynanalyse af David Garby-Holm: Frygter for opbakningen

Det er ikke tilfældigt, at det lige netop er de socialdemokratiske politikere på vestegnen, som er kritiske over for forslaget.

Dels er der nogle grundlæggende reservationer over for at blande sig i hvad mange ser som folks frie valg af påklædning, og der er nogle overvejelser i forhold til hvordan et forbud skal håndhæves i praksis, som også skolelederne har været ude at advare om.

Men det er også udtryk for en kold politisk kalkule. Der er nemlig rigtigt mange af vestegnsborgmesternes egne vælgere i indvandrermiljøet som praktiserer at give deres børn tørklæder på. Vælgere, som vil se det her som et racistisk overgreb på deres rettigheder til at praktisere deres religion.

Og der er en klar frygt for, hvad det vil betyde for den lokale opbakning til Socialdemokratiet, hvis det her forbud bliver til virkelighed.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er religionsfrihed i Danmark og politikerne skal ikke blande sig i om hvorvidt borgere vil iklæde sig et tørklæde eller ej. Det er helt op til den enkelte selv.

Du kender stadig ikke grundloven, Jeppe. Der er et par begrænsninger på hvordan man skal opføre sig - med mindre man er evangelisk-luthersk kristen. Det er ikke op til den enkelte selv.

Spis en kebab Gunnar.

At de muslimske tildækningsregler har et kvindeundertrykkende sigte, er så åbenlyst, som noget kan blive, og det ville være helt absurd at forsøge at benægte det. Men i et land hvor folkeskolen ikke er nogen selvfølge, hvor forældre bare kan sætte børnene i muslimsk friskole eller vælge at hjemmeskole dem, hvis de føler for det, er der næppe nok at vinde på den sag alligevel. Børnene bliver kun dummere af det og ikke friere, og skolelærerne vil nok også sætte pris på at slippe for den ubehagelige bussemandsrolle med at skulle håndhæve sådan et tørklædeforbud.

Nej vi skal ikke forbyde tørklæder i skolerne, det må blive en privat sag hvad man har på hovedet. I 60erne gik mange danske kvinder, især lærere og andre pædagoger alle i træsko, cowboybukser og tørklæde om håret, på jobbet og i fritiden, det var moden. Ofte bandt vi det som en turban, det så smart ud. Så det er noget pjat at forbyde det, man kan henstille og argumentere til forældrene at det er ikke hensigtsmæssigt, fordi osv osv, men forbyde Nej .

Helle, du kan have ret i at et forbud måske ikke er vejen. Men at få forældrene til at lempe på denne totalitære og undertrykkende religion kan du godt opgive. Pigerne i disse familier vil være dømt til undertrykkelse og social kontrol, og vil være uden social kontakt med det danske samfund. Dvs. at Danmark i en uoverskuelig fremtid vil have parallelsamfund og sociale problemer.

Endnu en forskelsbehandling fra den selvglade mette. De små piger må ikke bære et tørklæde på deres hoveder,men drengene må godt have kasket på, med skyggen i nakken. Hvad er forskellen?

Ideologien

Gunnar, hvilken ideologi har drengene med kasketten?

Hvis børn og unge ikke må tilslutte sig en religion før de bliver myndige, som nogen mener det, så skal det forbydes at døbe børn og konfirmere unge. Da de derigennem bliver påført social kontrol af deres forældre. For hvad nu, hvis de ikke tilkender sig den kristen tro?