Annonce

Grøn omstilling: Vi skal for alt i verden undgå gule veste i Danmark

I forvejen har vi ulighed i indkomst, sundhed, levealder og uddannelse i Danmark. Den grønne omstilling må ikke forstærke uligheden og skabe nye kløfter.
Mange jeg taler med, er bekymrede over klimaforandringerne. De fleste er bange for konsekvenserne af stigende vandstande, flere storme, lange tørkeperioder og klimaflygtninge.

Og de vil gerne bidrage til den grønne omstilling.

Men de er også bekymrede for, at det er dem, der skal betale en stor del af regningen for den grønne omstilling: For nye afgifter og skatteomlægning. For krav om at skulle købe en elbil, som de ikke har råd til. At benzin- og dieselafgifterne stiger så meget, at det bliver endnu dyrere at køre til arbejdet i den bil, som er nødvendig for at passe et job.

De er nervøse for, at den grønne omstilling sammen med regningen for Covid-19-pandemien efterlader et stort hul i statskassen, der vil få politikerne til at svinge sparekniven på overførselsindkomster, ældrepleje, daginstitutioner og anden offentlig velfærd.

Jeg deler til fulde deres bekymring. Jeg er også bekymret ved tanken om klimaforandringerne og en jordklode, der i værste fald er fem grader varmere om bare firs år.

Men jeg er også dybt foruroliget ved tanken om, at den kolossale regning for den grønne omstilling bliver ulige fordelt, så pensionisterne, folk på overførselsindkomst og helt almindelige lønmodtagere kommer til at betale mest.

Grøn iver kammer over i sort politik

Vi skal for alt i verden undgå “gule veste” i Danmark, og det gør vi kun ved at lave en klog grøn omstilling med blikket stift rettet mod den sociale balance.

Protesterende franskmænd i gule veste er blevet symbolet på sociale opstande mod stigende ulighed. I Frankrig begyndte de gule veste for alvor at demonstrere, da benzinpriserne blev hævet samtidig med, at de rige fik skattelettelser.

Det var for asocialt og det tændte oprøret i Frankrig.

Nogle vil sikkert klandre mig for at male Fanden på væggen ved at lave en sammenligning mellem gule veste i Frankrig og klima-politik i Danmark. Men advarslen er helt berettiget.

Det er som om, at målsætningen om, at alle skal med i den grønne omstilling, er ved at gå i glemmebogen hos både borgerlige partier, dele af erhvervslivet og nogle klimaeksperter. I deres iver efter at være grønne, bliver de sorte.

Ikke alle har råd til en ny elbil

Men vores grønne politik skal være rød, for ellers risikerer vi de gule veste i Danmark.

Da Mette Frederiksens regering fremlagde sit klimaudspil for transporten. med en plan for 500.000 nye el- og hybridbiler på de danske veje frem til 2030, blev hun straks beskyldt for at være uambitiøs og ikke grøn nok.

For mig at se er det en rød-grøn køreplan, der giver hammergod mening. Det vil skære en million tons af de årlige danske CO2-udledninger og indfase en grøn bilpark i et tempo, hvor danske lønmodtagere og pensionister kan være med.

Bilparken er i forvejen ulige

Vi har i forvejen ulighed i sundhed, i levealder, i uddannelse, i indkomst – og ja, i bilparken.

Lagerarbejderen på en jysk eller fynsk virksomhed sætter sig ikke bag rattet i en Audi eller Tesla, når han hver morgen pendler på arbejde. Pædagogmedhjælperen og håndværkeren kører heller ikke i de dyre og fancy bilmodeller.

De, der får hjulene til at køre rundt i Danmark, betaler selv deres biler og er afhængige af, at deres Fiat eller Toyota starter hver morgen. De har ikke råd til at købe en helt ny elbil til en kvart million kroner fra den ene dag til den anden.

Og de bliver utrygge ved deres privatøkonomi, hvis de sidste år købte en fin brugt bil og allerede nu ved, at den har tabt ekstra meget i markedsværdi på grund af en hurtig indfasning af el-biler.

Det kan godt være, at direktøren uden at blinke kan skifte sin dieseldrevne BMW ud med en eldrevet BMW. Den mulighed har almindelige lønmodtagere ikke.

Hvis Danmark skal være et grønt velfærdssamfund med stor sammenhængskraft, skal vi passe på, at klimapolitikken ikke forstærker uligheden.

Alle skal med i den grønne omstilling, og det kræver, at vi tager en alvorlig snak med hinanden om, hvordan vi gør det på en fair og ordentlig måde.

Formand for FH-sektion Fyn. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Læs min kommentar under nyheds artikelen "Grøn mission: regeringen præssentere ny forskningsstrategi "
Den passer godt til overstående artikel

Meget vag beskrivelse af de gule veste, nærmere en beskrivelse som skal tilfredsstille de som i forvejen ikke kan lide eller er nedladende overfor netop de gule veste

HØRT.....

HØRT.....

Ja, vi er skeptiske over for den grønne omstilling fx uden en gennemgribende grøn skatteomlægning. Og vi undrer os, hvorfor er der ikke opfundet små, billige familievenlige el-biler, hvorfor er der ikke flere billige, økologiske madvarer og dagligvarer, tøj mv. i det hele taget? Hvorfor omlægger staten og kommunerne ikke al fælles jord til perma-kultur - dvs. forskellige former for efterligning af naturen? Det er billigt og sundt. Hvorfor blev jernbanerne ikke omlagt til el for længst? Hvorfor er der ikke massevis af små billige, fleksioble, familievenlige boliger af træ til leje?

Rigtigt. Mange gode pointer. Hverken såkaldt rød eller blå blok har prøvet at komme med løsninger i stil med det Margit her fremfører. Der ER noget helt galt. Så det må være politikerne der FØRST skal skiftes ud, før vi får bedre løsninger på banen for borgerne.

" hvorfor er der ikke opfundet små, billige familievenlige el-biler"

Fordi vi ikke har teknologien endnu.

Jammen se det i øjne at der først sker noget når politikerne snakker om at lukke olie-hanerne
Befolkningerne er blevet manipuleret og løjet over for siden 70erne
Jeg har en stor tyk bog fra 1972 der heder ATLAS og der i skrives der om olie-forurenigen man skal gøre noget ved
Men hvad er der sket de sidste 40-50 år forbruget er bare steget og steget og det er over hele verden.
Og det er der ikke nogle der gør noget ved
Nå-jo vi snakker nu om el-biler men der er ikke lade-stander nok, hvis alle ville/skal have en.
Og hvem kan fortælle mig at de ude omkring i Danmark har set at der er godt gang i gravearbejdet til alle de
lade-stander vi om få år har brug for når vi lukker for olie-hanerne.
Og hvem kan fortælle mig, at olie-forbruget er på vej ned både i danmark og i hele verden.
Nej det kommer først til at ske når der ikke er mere olie at pumpe op af jorden penge penge penge
Det ser sort ud for jordens klima i fremtiden, olie-sort