I Claus Hjorts omvendte verden

Først kontanthjælp. Så problemer. Derfor bør man afskaffe overførselsindkomster, så folk ikke bliver fanget, gav den tidligere finansminister udtryk for i Deadline mandag aften.
Altså er den tidligere finansministers grundlæggende logik, at kontanthjælpen udløser dine problemer - ikke at dine problemer får dig til at søge kontanthjælp.

I en 'debat' imellem Claus Hjort Frederiksen og Margrethe Vestager om, at det nu kun er i tre kommuner, hvor flertallet af borgerne, ung som gammel, arbejder. I sig selv en lidt spøjs debat, dels fordi de to ikke var særligt uenige om emnet, men fordi det mere generelt ikke giver så meget mening at klandre babyer, skoleelever og pensionister for noget som helst, måske mindst af alt for landets aktuelle udfordringer med at betale sine regninger.

Diskussionen imellem udbudsøkonom nummer et og udbudsøkonom nummer to kom hurtigt til at handle om overførselsindkomster. Og det er her at Claus Hjort Frederiksen excellerede ud i kategorien 'årsag og konsekvens':

Vi kan se at dem der kommer ind i kontanthjælpssystemet i en ung alder, får uendelig mange vanskeligheder senere i livet”.

En del af løsningen for at få de 30.000, der er endt i kontanthjælpssystemet, tilbage på arbejdsmarkedet, er at forbedre deres kvalifikationer. I stedet for at advokere for et lønpres, der skal presse dem tilbage i de ufaglærte produktionsjob, som ikke længere findes.

LÆS OGSÅ: Hvad vidste Venstre om SAS?

Altså er den tidligere finansministers grundlæggende logik, at kontanthjælpen udløser dine problemer - ikke at dine problemer får dig til at søge kontanthjælp. Lidt malerisk kan man udlægge Claus Hjorts logik som, at folk først søger kontanthjælp og derefter bliver arbejdsløse, ikke får en uddannelse, bliver unge mødre og vælger at ryge hash.

Det er helt den omvendte verden, hvor symptomer bliver til sygdom og kuren er selve problemet. En undersøgelse fra AE-rådet viser, at 7 ud af 10 af dem der fanget i kontanthjælpssystemet er folk der på den ene eller anden måde har store vanskeligheder med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Enten pga. sygdom, problemer eller manglende kvalifikationer.

LÆS OGSÅ: Vil Claus Hjort suspendere den danske model?

Man kunne argumentere for, at en del af løsningen for at få de 30.000 primært ufaglærte, der er endt i kontanthjælpssystemet siden de gode tider før finanskrisen, tilbage på arbejdsmarkedet, er at forbedre deres kvalifikationer. I stedet for at advokere for et lønpres, der skal presse dem tilbage i de ufaglærte produktionsjob, som ikke længere findes og som forsvandt dengang Claus Hjort Frederiksen og hans partifæller sad med ansvaret for landets finanser.

Men uanset hvad diskussionen er, ligegyldigt hvad spørgsmålet er, så lader det til at Venstre vælger at slå automatpiloten til og kræve ydelserne ned og skatterne ned. Sulten skal som bekendt tilbage!

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce