Kommentator: Regeringen er blevet bange for sin egen skygge

SVM-regeringen er efter et år blevet skræmt af målingerne, siger politisk kommentator Benny Damsgaard. Og det har betydning for både den nye finanslov og afstemningen om FE-sagen torsdag.
Foto: Venstre, Statsministeriet og Thrane Media/Claus Peuckert - Fotografk: Anders Bredsdorff
Troels Lund Poulsen (V), Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M)
SVM-regeringen kan fredag næste uge fejre sin fødselsdag. Den 15. december er det nemlig præcis et år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) stillede sig op foran Amalienborg for at præsentere sine nye ministre.

Meget andet har regeringen dog ikke at fejre i disse dage, hvor meningsmålingerne viser et historisk skred i opbakningen til regeringen.

Det har haft den konsekvens, at regeringen nu er blevet “bange for sit eget flertal”.

Sådan beskriver politisk kommentator Benny Damsgaard regeringens situation i denne uges udgave af Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets Tilstand’.

Damsgaard skeler særligt til den netop indgåede finanslov, som inkluderede alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten og dermed blev, målt på antal partier, den bredeste finanslov nogensinde.

er dog noget revisionistisk, hvis man spørger Damsgaard.

“En meget illustrativ scene” udspillede sig ifølge Damsgaard, da finanslovsforliget skulle præsenteres for pressen. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) tog her et selfie foran de fremmødte fra alle forligspartierne.

På det sociale medie X, lagde han billedet op og skrev: “Næsten alle partier i Folketinget står bag den bredeste finanslov i dette århundrede. Det var præcis det vi ville, da vi stiftede Moderaterne. Samarbejde om brede aftaler for Danmarks bedste!”.

placeholder

Den påstand - at Moderaterne og midterregeringens formål fra start har været brede aftaler - er dog noget revisionistisk, hvis man spørger Damsgaard.

“Det var ikke det, der var forklaringen sidste år. Der var forklaringen jo, at den her regering skulle træffe alle de vanskelige beslutninger. Fordi nu var det en flertalsregering, så kunne man gøre det. Dengang var det ikke noget mål i sig selv, at man skulle have mange partier med, hvis beslutningen var rigtig,” siger han og konkluderer:

“Så altså, ja, det er jo bare en illustration af, at man nu er blevet lidt bange for sig selv.”

placeholder

Også Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, har bemærket regeringens voksende trang til at gøre sine forlig så brede som muligt.

“»Borgfreden«, som tydeligt kom til udtryk, da hele 11 partier i sidste uge indgik i en aftale om finansloven, sender måske nok et signal om, at regeringen ikke er så magtfuldkommen, så det gør noget, men den kan også være kvælende,” påpeger han i en analyse.

Efter den kritiske minkrapport lå Socialdemokratiet og rodede nede omkring 20 procent

Folketinget stemmer torsdag om undersøgelsen af FE-sagen, og flere medier rapporterer, at regeringen forsøger at overtale SF til at stemme med regeringen og altså imod den mere vidtgående undersøgelse, som en samlet opposition ellers har ønsket.

Winther påpeger, at regeringen, og særligt Venstre, også i denne sag er bange for at lade sin vilje ske kun på egne mandater. Hvad enten det gælder finanslov eller FE-sag, forsøger regeringen altså at forhindre yderligere blødning i målingerne ved at brede sine forlig ud så vidt som muligt.

Man skal aldrig sige aldrig

Det er dog ikke givet, at situationen vil være den samme helt til næste valg.

Regeringens nuværende tilbageholdenhed er nemlig født i høj grad af den vigende opbakning i målingerne. Men målingerne kan godt vende, spår Damsgaard.

“Man skal aldrig sige aldrig i politik,” siger han og minder om de værste tider, som den socialdemokratiske etpartiregering nåede at gå igennem i sin tid.

“Efter den kritiske minkrapport lå Socialdemokratiet og rodede nede omkring 20 procent, og det så ud til, at der ville komme en borgerlig regering,”siger han og fortsætter:

“Så gik valgkampen i gang, og da vi så sluttede med den, jamen så landede Socialdemokratiet på godt 27 procent, så det er muligt at hente store procentsatser, når valgkampen først for alvor går i gang.”

‘Tingets Tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ kommunikationschef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg skulle lige til at spørge: 'hvem hulen er Benny Damsgaard?', men så kunne jeg læse sidst i artiklen, at han er tidligere konservativ kommunikationschef. Nå sådan.

Jeg tror s`mænd ikke at regeringen er særlig bange.
Den er bare uduelig, og fyldt med indre modsætninger.

Jamen så er det da godt at der findes en samlet opposition der kan tage over - Hvis nu regeringen skulle blive så skræmt over sin egen skygge at den løber skrigende væk -
Eller hvordan er det nu lige med enigheden og de fælles politiske målsætninger fra oppositionspartierne ?

Jeg tror, vi skal finde regeringens dårlige målinger i nogle mere fundamentale ting.

S: Mette's ufølsomme syn på Rusland og Israel - med modsatte fortegn. Og partiets for gammeldags holdning til arbejde. Samt manglende fokus på velfærd i hele landet inkl kollektiv transport og sundhed.

M: Lars Løkke og hans store ansvar for mange af de ting, der har ramt landet som Venstremand Listen er for lang. Partiet får nok mere styr på sine kandidater til næste valg.

V: Partiets krampagtige ageren efter det konventionelle landbrug og storfiskernes ønsker. Men også, læs Lars Løkke.

Jeg tror ikke, at de tre partier har en Kinamands chance for at genvinde et flertal. Især SF og LA står stærkt nu. Alex V er en effektiv folkeforfører, men partiets ultraliberalistiske tilgang til samfundet burde ikke finde gang på jord. Og SF skal passe på med ikke at ville støtte regeringen for meget.
Jeg tror på, at næste valg vil blive mudret igen, fordi der ikke er en blå blok, der reelt kan finde sammen. Og Mette vil igen være betænkelig ved at samarbejde med EL og Alternativet.
Enhedslisten har i Pelle Dragsted en markant dygtig politiker, som jeg gerne så stærk i en regering. Men hvem bliver de andre i et større EL. Her er SF mere kedelige, men sikre.
Dog bliver det store spørgsmål nok igen klimaet - eller mere korrekt jordklodens nedbrydning. Jeg tror tilstrækkeligt mange vælgere er blevet så bevidste om dette, at det vil vise sig til næste valg, som nok kommer før de tre år.

Enig med flere ting i indlægget. LA leder er en folkeforfører og distanceblænder, men har politisk talent, bryder mig dog ikke om ham og slet ikke om Ole Birk den mærkelige mand. Jeg tro der igen kommer en S ledet regering med Mette Frederiksen eller Sammen som statsminister, og jeg tror SF kommer med og Moderaterne. V er usikker, hvis ja, ville de stå stærkt klimamæssigt. Det forudsætter dog der er indført en co2 afgift på landbruget.

Enig med flere ting i indlægget. LA leder er en folkeforfører og distanceblænder, men har politisk talent, bryder mig dog ikke om ham og slet ikke om Ole Birk den mærkelige mand. Jeg tro der igen kommer en S ledet regering med Mette Frederiksen eller Wammen som statsminister, og jeg tror SF kommer med og Moderaterne. V er usikker, hvis ja, ville de stå stærkt klimaimamæssigt. Det forudsætter dog der er indført en co2 afgift på landbruget.

Det med klimaet har folk ikke forstået!

De ryger og rejser som de plejer!

Kun det lille erhverv landbruget må betale prisen!

Og mink det skidt!

Så er den prut slået!

I 2024 er der rekord flyrejser til syden hvor tørke og oversvømmelser og haglbyger truer!

Vi er verdensførende på klima i ord men handler som “i de sidste tider”!

Der skal være lidt til alle, men de store beslutninger om at føre velfærdssamfundet videre er for længst tabt på gulvet!

Liberal Alliance har solgt budskabet om “den enkeltes overlevelse på bekostning af fællesskabet”.

De unge fatter ikke de ricisi som tilværelsen indebærer!

Og slet ikke Alex Vanopslagh, der rider på en bølge af personlig egoisme!

Det lange seje træk som Wammen repræsenterer er for kedeligt for “det sociale medie dansker”!

At SF står for en politik hvor alle danskere ender med en roehakke i hånden som i præ-Cheminova tiden i 1960erne, ja, det vidner om en usikker verdenssituation, hvor prikken over i’et kan aflæses i GASA og Ukraine.

Verden ved ikke sit eget bedste!

Og den politiske situation i Danmark bliver derefter!

Skattelettelser så flest muligt i rekordhobetal kan flyve til Thailand, USA, Maldiverne og Sydeuropa!

Cafelatten er blevet for dyr i København og Kastrup lufthavn står og falder med det humanistiske Danmark!

At folk dør i jyske regioner, der er smadret af Lars Løkkes storsygehuse kræftpakke-løsninger og vellevneds-medicin, ja, det holder endnu dansk folkeparti og Danmarks-demokraterne, der vitterligt burde have heddet Jyllandsdemokraterne, i live.

Der er solnedgang over Danmark og det giver i sagens natur lange skygger, så den politiske ageren ligner giraffer i parringsvals i mørkningen!

Hvad afkommet bliver er stort!

Kæmpe vindmøller, kæmpe solcelleparker, kæmpe energiselskaber, kæmpe byer og et kæmpestort regeringsgrundlag, som Mogensen og Kristiansen knap nok har tid til at kommentere - netop hjemkommet fra en flyrejse!

Det går godt i lille Danmark!

Snakken går om rokken og tenen drejer med grøn energi!

Vi spinner og spinner og alt kommer med pakker fra Kina!

Og overskuddet deles på FCM arena!

Hvor julesneen daler og førstepladsen i verdens superliga er på plads alt imens Mette og Dan i et fremmed olieland sammen med en emir redder Danmark fra den endelige oversvømmelse af den jyske højderyg!

Det elektroniske julekortssamfund etableres med kæmpehøje co2 afgifter på portoen til julekortet til oldemor!

Der er ikke skyggen af min gamle jul!

Julestegen er udskiftet med ærter og hørfrø!

Juleanden med larver!

Ris a la manden med Lars Løkke nul promille dåseøl!

Der er intet der skræmmer vælgerne!

Kun verden i almindelighed set fra København!

Og ikke et ord om FE-sagen!

Ja snakken går livligt omkring rokken og tenen - Men læg hertil en hel kiste af fortællinger der kan bindes rundt omkring i Æ Bindstouw 🤓

Annonce