Annonce

S-politiker: Derfor skal Radio 24Syv til Jylland

Begreber som ’provinspopulisme’, ’Københavner-had’ og ’Trump-stil’ hænger i luften. Det er et politisk forslag fra Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht, der har bragt sindene i kog.
Den socialdemokratiske finansordfører Benny Engelbrecht har, med et forslag i Jyske Vestkysten om at flytte Radio 24Syv til Jylland, skabt en ophedet debat om brugen af licensmidler, konflikten mellem land og by og hvad politikerne kan tillade sig at blande sig i.

Forslaget er blevet kritiseret for, at Benny Engelbrecht som sydjysk politiker, blot forsøger at vinde billige point hjemme hos vælgerne i Sønderborg og omegn.

”Jeg mener ganske rigtigt, at man skulle flytte kanalen til Jylland og satte det så på spidsen ved at sige ’helst Sønderjylland’.

Hvis man ikke provokerer lidt, bliver man jo heller ikke hørt. Men forslaget betyder jo ikke, at man bare skal rykke rub og stub til Tønder. Der er mange gode steder i Jylland; det kunne være Aarhus, Aalborg og mange andre steder. Det her er jo bare et ønske om en større debat om, hvordan vi får et bredere dækning for de 110 millioner, som vi bruger på Radio 24Syv," siger han til Netavisen Pio.

Jeg tror ikke et sekund på, at der ikke findes interessante mennesker i Jylland, på Fyn eller på Sjælland

Argumentet om, at en taleradio som Radio 24Syv af hensyn til kilder og værter kun kan placeres i København, giver Benny Engelbrecht ikke meget for.

”Jeg tror ikke et sekund på, at der ikke findes interessante mennesker i Jylland, på Fyn eller på Sjælland. Og hvorfor dog ikke have en Allan Olsen eller Niels Hausgaard til at lave provokerende jysk taleradio til hele landet?"

Skævvridning: Sønderjylland er et hul på landkortet
Benny Engelbrecht peger selv på BIOS-skandalen, sagen om Carl Holst og bredbåndsdækningen som eksempler på, hvordan de landsdækkende medier fuldstændig fejlfortolker, hvad der sker i den landsdel, hvor han selv bor.

”Vi har en skævvridning af medierne til fordel for København. Og det er jo langt fra nogen ny diskussion. Tværtimod, så det er noget der tidligere er blevet diskuteret på Christiansborg, og det er jo også noget, som jeg møder på gaden i Sønderjylland og resten Danmark.

Det samme fortæller mine kollegaer, som møder danskerne over hele landet. Når så mange siger, at der er et problem med skævvridningen, så bliver det jo en politisk debat. I de landsdækkende medier får man nærmest fornemmelsen af, at Sønderjylland er et hul på landkortet," siger han.

Mere end bare udsigten fra et Københavnervindue
Benny Engelbrecht selv mener ikke at der er tale om en svipser. Han ser skævvridningen af medierne, som et seriøst problem og mener, at en kanal som Radio 24Syv har et særligt potentiale til at skabe en brede mediedækning.

”Det er meget velovervejet, når jeg peger på Radio 24Syv. Det er langt fra en tilfældighed. Radio 24Syv har en overvægt af mediefolk, eksperter og meningsmennesker, hvilket gør 24Syv til en helt unik inspirationskilde, hvor mange fra resten af mediebranchen henter deres inspiration. Hvis man tager et bredere perspektiv, der ikke bare er udsigten fra et københavnervindue, men derimod et indblik fra hele landet, så kan man gøre en virkelig stor forskel.”

24Syv er en helt unik inspirationskilde, hvor mange fra resten af mediebranchen henter deres inspiration.

Anklagerne om detailregulering og brud på princippet om armlængde gør ikke indtryk på Benny Engelbrecht, der afviser at han blander sig unødigt i ting, der ikke kommer ham ved.

”Vi skal helt klart ikke detailregulere, men når der er en skævvridning af mediernes dækning, så skal man også turde tage diskussionen. Det er jo trods alt os, som politikere, der har ansvaret for finansieringen i form af fordelingen af de licenskroner der kommer ind," lyder hans forklaring.

Den nuværende aftale med Radio 24Syv udløber i 2019, hvor politikerne kan vælge at genudbyde den fjerde FM-kanal, genforhandle kontrakten eller vælge en helt anden løsning.

Diskussionen der gik Twitter-bananas
Hvorvidt man kunne have taget diskussionen om Radio 24Syv, uden at sætte tingene helt så meget på spidsen afviser Benny Engelbrecht ikke, men han er alligevel skuffet over den hårde og personlige reaktion fra Radio 24syvs programschef Mads Brügger..

Man burde kunne tage diskussionen frem for at gå helt twitter-bananas.”

”Jeg synes helt ærligt, at det er træls, som vi siger i Jylland, at blive mødt med en meget personfikseret ’shoot the messenger’ tilgang. Jeg mener lige præcis, at Radio 24Syv, som blandt andet selv var bannerfører i heste-gate sagen mod DR, bør tage åbent imod diskussionen og have højt til loftet, når det handler om licenskronerne. Man burde kunne tage diskussionen frem for at gå helt twitter-bananas.”

”Ledelsen på 24Syv bør tage debatten i stedet for bare at skrige anti-københavneri. Men det virker som om man gerne vil være fri for at diskutere det ubekvemme indhold. Og selvfølgelig kan være det være træls at få stillet spørgsmål og skulle stille op til debat, men det er nu engang sådan det er at have det privilegie at være licensfinansieret medie.”

Den ddministrerende direktør hos Radio24syv, Jørgen Ramskov, er mere imødekommende overfor Benny Engelbrechts forslag, selvom han en i en kommentar til Jyske Vestkysten afviser at planerne om en flytning af kanalen skulle være en god idé:

”Vi er fuldstændig opmærksom på den problemstilling, som Benny Engelbrecht fremhæver. Vi, og medier i det hele taget, har en udfordring ved at komme ud i alle dele af samfundet. Jeg vil ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre. Men det er noget, som man skal arbejde på mange steder," siger han til avisen.

Om Radio 24syv
Radiostationen Radio24syv blev etableret som led i medieforliget i 2010 imellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, hvor det blev besluttet, at det daværende FM4, som DR rådede over på daværende tidspunkt, skulle sendes i udbud.

Det udbud blevet vundet af et konsortium bestående af Berlingske Media og People Group, der sikrede Radio 24Syv sendetilladelsen på den fjerde FM-kanal fra 1. november 2011 til og med 31. oktober 2019.

Radio 24syv får i 2017 knap 94 millioner skattekroner til at drive stationen for.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet