Annonce

Offentligt ansatte stemmer ja til OK18

Resultatet af de offentligt ansattes urafstemninger om overenskomsten bliver offentliggjort mandag. Det ligner et massivt ja, og dermed ingen konflikt
Rekordmange af de 750.000 offentligt ansatte har deltaget i urafstemningen om de nye overenskomster. Og det store flertal ser ud til at have stemt ja. Dermed bliver der formentlig ingen konflikt på det offentlige område.

Medlemmerne har kunnet stemme siden slutningen af maj og indtil i går klokken 23.59. Interessen for at deltage i afstemningen har – godt hjulpet af muligheden for at stemme elektronisk - været rekordstor. I nogle af forbundene har knap 4 ud af 5 medlemmer valgt at benytte sig af deres demokratiske ret.

Teknisk Landsforbund kunne som det første forbund offentliggøre resultatet. Her havde 75 procent deltaget i afstemningen og 95 procent havde sagt ja.

”Det er virkeligt dejligt at så mange medlemmer har stemt. Vi har været gennem historisk hårde forhandlinger, hvor en storkonflikt hele tiden lå og lurede. Fordi vi stod sammen, har vi fået nogle stærke overenskomster, der sikrer reallønnen de kommende tre år,” siger Lone Engberg Thomsen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund.

Tilsvarende så opbakningen ud hos de øvrige LO-forbund FOA, Dansk Metal og Dansk El-Forbund og 3Fs Offentlige Gruppe.

"Jeg er meget tilfreds med resultatet, og det glæder mig, at resultatet er så klart, og at så mange medlemmer har givet deres mening til kende. Det viser et engagement og en opbakning til overenskomstsystemet, som vi fremadrettet skal bygge videre på", lyder det fra forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, hvis medlemmer havde stemt ja til overenskomsten med lige knap 90 procent.

Blandt socialpædagogerne blev det også et massivt ja. 93 procent stemte for.

Massivt ja blandt HK'ere

Blandt HK'erne, som er delt i to grupper. De ansatte i kommuner og regioner hos HK/Kommunal og de statsansatte i HK/Stat var der massiv opbakning til overenskomstresultatet. Hos HK/Stat var opbakningen til resultatet "overvældende stort", ligesom stemmedeltagelsen slår alle rekorder, skriver HK-formand Kim Simonsen på Twitter:

Og i HK/Kommunal blev det til et endnu større ja, endnu i staten. Her stemte 97,6 procent af medlemmerne ja.

"Jeg er rigtig glad for, at så stor en andel af medlemmerne viser deres engagement ved at afgive deres stemme. Det er helt afgørende for aftalesystemets legitimitet, at medlemmerne bakker det op. Og jeg er stolt over det markante ja-flertal. Det viser, at medlemmerne er tilfredse med det resultat, vi har kunnet forhandle os frem til. Jeg er også selv tilfreds med, at vi både har kunnet fastholde en række goder, lave forskellige forbedringer og desuden aftale lønstigninger, der sikrer vækst i reallønnen," lyder det fra sektorformand Bodil Otto fra HK/Kommunal.
FOA: Har fået mange til at melde sig ind

Hos fagforbundet FOA stemte hele 95 procent af medlemmerne ja. Og det glæder den nyvalgte forbundsformand Mona Striib.

"Vi er godt tilfredse. Selvom processen har været sej og langvarig, så er resultatet godt," siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter.
”Dramaet om overenskomsterne har denne gang fortalt folk, at der er forskel på rigtige og overenskomstbærende fagforeninger og så rækken af discount-tilbud. Vi kan klart fornemme på interessen og på medlemstilgangen, at folk i dag kan fornemme værdien af et fagforeningts-medlemskab. Nu vil det være op til os selv at bygge videre på engagementet. Nu vil vi byde velkommen i fællesskabet til alle, der ikke er medlemmer endnu. Vi står langt stærkere, når vi står sammen.”
Hendes forgænger og en af overenskomstforhandlingernes absolutte hovedpersoner, Dennis Kristensen, var noget mindre diplomatisk, da han kommenterede afstemningsresultatet på Twitter:

Lærere stemte også ja

Særlig interesse havde samlet sig om resultatet fra Danmarks Lærerforening, som jo som bekendt ikke fik den arbejdstidsaftale, som forbundet gik efter. Men lærerne stemte alligevel ja til overenskomsten med stort flertal. Ikke lige så overbevisende som de øvrige forbund, men alligevel et meget klart ja. Således stemte 74,6 procent af skolelærerne for og 25,4 procent imod overenskomstforliget.

Valgdeltagelsen på det kommunale/regionale område blev på 78,1 pct., hvilket er det højeste nogensinde. Danmarks Lærerforening afholder på torsdag ekstraordinær kongres, hvor resultatet vil blive diskuteret med foreningens øverste organ, som er foreningens delegerede.

Omkring frokost kom resultatet fra BUPL, som organiserer pædagogerne. Hele 94 procent af BUPL’s medlemmerne stemte ja, og stemmeprocenten blandt BUPL’s 56.357 stemmeberettigede medlemmer lød på 68,5 procent.

”Det har på mange måder været et historisk overenskomstforløb, og jeg er glad for, at så mange medlemmer har stemt ja til aftalen. BUPL gik ind til forhandlingerne med tre hovedkrav. En højere løn. En ligelønspulje. Et forsvar for vores seniordage. Det fik vi, og det har vores medlemmer nu kvitteret for," siger BUPL's formand Elisa Bergmann.
Akademikerne stemte ja

Det blev også et kæmpestort ja til de nye overenskomster fra de offentligt ansatte akademikere. Arkitekter, gymnasielærer, tandlæger og farmaceuter skulle ikke i konflikt om den betalte spisepause.

Så godt som alle der deltog i afstemningen - 99 procent - valgte at stemme ja til de nye aftaler. 58 procent af de stemmeberettigede akademikere deltog i afstemningen. Dermed er interessen for at give sin mening til kende næsten fordoblet sammenlignet med overenskomstforhandlingerne i 2015, hvor stemmeprocenten lå på 30.

"Jeg er utrolig glad for, at stemmeprocenten er vokset så markant. Det er historisk flot, og et resultat jeg gerne vil sige stort tak til medlemmerne for, siger Akademikernes formand Lars Qvistgaard.

Både blandt medlemmerne af Ansatte Tandlægers Organisation og Dansk Kiropraktorforening stemte 100 procent af medlemmerne ja. Mest kritiske var medlemmerne af Gymnasieskolernes Lærerforening. Her stemte "kun" 95,7 procent ja.
Alle stemte ja

Mens de fleste forbund således havde ja-procenter i nærheden af 90, så var det få der kunne hamle op med Farmakonomforeningen, der organiserer medarbejderne på blandt andet sygehusapoteker og i hjemmeplejen i kommunerne. Her stemte 98,8 procent af medlemmerne ja, og blandt medarbejderne i kommunerne var det 100 procent af Farmakonomforeningens medlemmer, der stemte ja.

"Det betyder utroligt meget, at en rekordstor del af medlemmerne har taget stilling og stemt om resultatet. Forhandlingerne i foråret viste os, at der er en enorm styrke i at stå sammen. Når det enkelte medlem oven på det går ind og bruger sin stemmeret, så sender det et tydeligt signal til arbejdsgiverne. Det er en klar tilkendegivelse af, at vi i Farmakonomforeningen er et stærkt fællesskab, og at vi står sammen om vores rettigheder," lyder det fra Farmakonomforeningens formand, Christina Durinck.

Hvis det bliver et samlet ja, så træder overenskomsterne i kraft med tilbagevirkende kraft pr. 1. april 2018 og varer til 31. marts 2021.

Opdateres løbende

 

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet