Men hvornår skal man virkelig spærre øjnene op, når valgresultaterne tikker ind søndag aften?
Netavisen Pio har udvalgt nogle kommuner i Sverige, som er særligt vigtige at holde øje med, hvis man vil have en idé om partiernes tilstand og vælgervandringerne. Vi har set på valgresultaterne fra sidste valg til rigsdagen i september 2014, som du kan se i graferne herunder:
Den socialdemokratiske højborg: Munkfors, Värmland
Den lille industriby – afhængig af jernmalm til byens jernværk – er Socialdemokraternas største højborg. I kommunen der ligger i det centrale Sverige, ikke langt fra grænsen til Norge, med knap 4.000 indbyggere valgte 58 procent af vælgerne at stemme socialdemokratisk ved sidste valg i 2014. Sverigedemokraterna fik her 11,4 procent af stemmerne – lidt under landsresultatet.
Spørgsmålet er, om Sverigedemokraterna blandt industriarbejderne her vil vokse på bekostning af det gamle arbejderparti.
Sverigedemokraternas fæstning: Sjöbo, Skåne
I Sjöbo kommune midt i Skåne satte tre ud af ti svenskere kryds ved Sverigedemokraterna ved sidste valg.
Det er over dobbelt så mange som på landsplan, hvor tallet var cirka 12 procent. Sjöbo bærer præg af at have været en landbrugskommune, og landbruget spiller stadig en central rolle sammen med små- og mellemstore industrivirksomheder. Ved sidste valg var det især det store borgerlige parti Moderaterna, der gik tilbage i Sjöbo, mens Sverigedemokraterna blev fordoblet.
Nu er spørgsmålet, om Sverigedemokraterna kan fortsætte fremgangen her i byen og i resten af Skåne, hvor partiet står rigtig stærkt.
Den borgerlige bastion: Danderyd, Stockholms län
Danderyd, der er en forstad til Stockholm, er Sveriges rigeste kommune, og det afspejles også i vælgernes stemmeafgivning: Kommunen er den største højborg både for det store borgerlige parti Moderaterna og det mindre parti Liberalerna, som ved valget i 2014 hed Folkpartiet Liberalerna (FP).
Moderaterna fik her lige under 50 procent af stemmerne, mens Liberalerna fik 11,9 procent. For begge partiers vedkommende er det over det dobbelte af landsresultatet. Det er også her, Socialdemokraterna fik sit dårligste resultat. Målingerne spår, at Moderaterna vil decimeres yderligere på landsplan, og det er således rigtig skidt for partiet, hvis de i Danderyd også oplever tilbagegang.
Det dybrøde nord: Pajala, Nordbotten
På grænsen til Finland ligger kommunen Pajala, der trods sine 8.000 kvadratkilometers størrelse kun huser 6000 mennesker – hvoraf mange har samisk eller finsk baggrund.
Kommunen er en af landets ældste kommuner målt på gennemsnitsalderen i befolkningen. Heroppe, hvor træ- og jernindustrien fylder mest, stemmer de rødt – meget rødt. Det er således ikke kun en højborg for det socialistiske Vänsterpartiet, der her høstede 18 procent af stemmerne ved valget i 2014, hvilket er tre gange så meget som landsgennemsnittet – det er også en af de socialdemokratiske højborge. 46 procent stemte her socialdemokratisk.
Nordbotten, altså amtet, er da også den del af Sverige, hvor flest stemmer socialdemokratisk: Ved sidste valg gjaldt det for knap 49 procent af vælgerne.
Den kosmopolitiske hovedstad: Stockholm
I hovedstadskommunen Stockholm, der med sine 955.000 indbyggere er Sveriges største, stemte de ved sidste valg mere blåt, grønt og lyserødt end i resten af landet. Stockholm er Miljöpartiets næststørste højborg, da partiet her fik 11,1 procent af stemmerne – over fire procentpoint mere end landsresultatet.
I kommunen lå Moderaterna også over landsresultatet i 2014 med cirka 28 procent af stemmerne, selvom partiet ved dette valg gik meget tilbage i hovedstaden.
Det lille feministiske parti, Feministisk Initiativ, som ikke sidder i rigsdagen, fik i Stockholm hele 7,2 procent ved valget.
Den grønne universitetsby: Lund, Skåne
Universitetsbyen Lund i Sydsverige er Sveriges 10. yngste kommune målt på indbyggernes gennemsnitsalder.
Miljöpartiet er generelt populært blandt de unge i Sverige, og det kan være, at det er det, der slog igennem her ved valget i 2014: Miljöpartiet fik i Lund 12,3 procent af stemmerne, næsten det dobbelte af landsresultatet.
Hvis Miljöpartiet får et dårligt valg, som målingerne spår, vil vi helt sikkert kunne se det her.
Löfvens hjemby: Örnsköldsvik, Västernorrland
Som en ”outsider” på listen over højborge har vi medtaget Stefan Löfvens hjemby, industribyen Örnsköldsvik, som ligger på den svenske østkyst nærmest midt imellem Stockholm og den finske grænse.
Byen er præget af tung skov- og procesindustri, blandt andet forsvarsindustriproducenten Hägglund & Söner, hvor Löfven arbejdede som svejser fra 1979 til 1995 og her også traf sin hustru, Ulla. I Örnsköldsvik fik Löfvens parti hver anden stemme ved sidste valg, mens Sverigedemokraterna måtte nøjes med 7 procent. Her er det også interessant, om Löfvens tidligere kolleger i sværindustrien holder fast i ham, eller om de lokkes over til Jimmie Åkesson hos Sverigedemokraterna.
Grafer er hentet fra http://data.val.se