Annonce

Valg i Trumpland i lyset af rigsretssag

En række lokale valg kan give et fingerpeg af hvad den lurende rigsretssag betyder for Donald Trumps muligheder for genvalg.
Præsident Donald Trump er ikke på stemmesedlen ved tirsdagens lokalvalg i en række stater, men som i alt andet, har han alligevel spillet hovedrollen i valgkampene.

I alt er der guvernørvalg i to stater, Kentucky og Mississippi, valg til delstatsparlamenter i to stater og til borgmesterposter i en række større byer som blandt andet Houston, Philadelphia og San Francisco.

Valgresultaterne vil give et fingerpeg af, hvor meget diskussionen om en mulig rigsretssag, impeachment, har skadet Donald Trump og republikanerne. Og så vil det give en indikation på Trumps muligheder for at blive genvalgt ved det præsidentvalg, som der nu er under et år til.

For selv om Kentucky og Mississippi er stater, det ikke umiddelbart er venlig stemt for Demokraterne, så er der spænding begge steder om udfaldet.

Upopulær Trumpklon på vippen

I Kentucky er den siddende guvernør Matt Bevin oppe imod Demokraten Andy Beshear, der er statens justitsminister (og søn af en tidligere guvernør),

Bevin er en velhavende forretningsmand, som blev politisk vakt af Tea Party-bevægelsen, lidt i stil med Trump.

Trump har investeret heftig politisk prestige i valget, i en stat som han vandt med 30 procentpoint i 2016. Han holdt mandag aften et af sine berømte vælgermøder i Lexington, hvor han i vanlig stil angreb både politiske modstandere og medierne, ligesom han afviste at have presset den ukrainske præsident til at undersøge Joe Bidens søn.

placeholder

Den seneste meningsmåling viste helt dødt løb mellem de to kandidater.

En valgteknisk finte

I Mississippi er den republikanske viceguvernør Tate Reeves favorit til at vinde posten over statens demokratiske justitsminister Jim Hood.

Meningsmålingerne viser, at Reeves har et lille forspring i en stat som Donald Trump vandt med 17 procentpoint i 2016

Og også her har Donald Trump været fordi og givet moralsk opbakning til den republikanske kandidat.

Demokraterne har ikke vundet et guvernørvalg i staten siden 1999 og Demokraternes chancer bliver ikke forbedret af, at Republikanerne har indført et valgsystem med valgmænd, som man kender det fra præsidentvalget.

Valgresultaterne forventes først at foreligge en gang efter midnat.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet