Annonce

FOA-boss: Vi må ikke glemme vores ansvar for at gribe ind, når børn svigtes

Litteratur der gør en forskel: Fortælling om personlighedsspaltet kvinde er en påmindelse om, at vi aldrig må glemme vores ansvar over for børn, mener fagboss.
Litteratur er mange ting. Det kan ikke pakkes ind i én bestemt stil.

Genrene er mange, og mængden af litteratur er velsagtens uendelig. Vi kan ikke undgå litteratur i vores liv.

Derfor undersøger Netavisen Pio i en serie af artikler, hvilke bøger der har en særlig betydning for en række meningsdannere i den offentlige debat.

 

40 års tillid – fra ufaglært til fagboss

Den næste i rækken er en fagboss med en baggrund som ufaglært.

Hun voksede op i Bramdrupdam – en bydel i Kolding. Som 18-årig fik hun job på Danfoss i Kolding, og året efter – i 1980 – blev hun valgt som tillidsrepræsentant for de ufaglærte hos Danfoss. Hun blev derfor aktiv i bestyrelsen i den lokale afdeling af SiD (Specialarbejderforbundet i Danmark, red. som i 2005 fusionerede til 3F).

Senere fulgte et jobskifte til hjemmeplejen i Kolding og dermed også et fagforeningsskifte. Også her blev hun i 1990 valgt som tillidsrepræsentant, og i 2003 blev hun valgt som afdelingsformand i FOA Kolding.

Det skete efter et kampvalg mod modkandidaten Nanna Højlund

Siden hun blev valgt som TR hos Danfoss, er det faglige engagement kun gået én vej – og det er frem. Eller op om man vil. Og da vi nu skriver 2020 i kalenderen, har hun således haft tillidsposter i 40 år.

I april 2018 blev hun valgt som forbundsformand i fagforeningen FOA på en ekstraordinær kongres. Her afløste hun den mangeårige FOA-boss Dennis Kristensen, som pga. FOA’s interne regler tilskriver, at man ikke må være valgt, efter man er fyldt 65 år.

Det skete efter et kampvalg mod modkandidaten Nanna Højlund, der var næstformand i det daværende LO og i dag er en af seks næstformænd i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Som forbundsformand for Danmarks tredjestørste fagforening, FOA, står hun i spidsen for knap 180.000 medlemmer, herunder social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere og portører, som udgør de såkaldte varme hænder inden for bl.a. ældrepleje, daginstitutioner og sundhedsvæsen.

Velkommen til Mona Striib.

 

Barndom med misbrug og psykiaters kamp

Mona Striib er ikke i tvivl om, hvilken bog der står klarest i erindringen hos hende.

Det gør bestselleren Sybil fra 1973, der er skrevet af den amerikanske journalist, Flora Rheta Screiber, og som desuden er blevet filmatiseret.

”Det er ubetinget den bog, der har gjort størst indtryk på mig i en meget ung alder,” siger Mona Striib.

En kaotisk barndom præget af mishandling og vanrøgt

Helt konkret er Sybil en biografisk bog med en sandfærdig fortælling om en ung kvinde, der skaber hele 16 personligheder – med forskelligt køn og forskellig personlighed, talemåde og adfærd. Alt sammen for at beskytte sig selv i en kaotisk barndom præget af mishandling og vanrøgt.

Men det er også fortællingen om en psykiaters kamp for at helbrede en ung personlighedsspaltet kvinde.

 

Vi skal gribe ind, når børn svigtes

Ifølge Mona Striib er bogen en vigtig påmindelse om både den enkeltes og fællesskabets ansvar:

”Den stod stærkt hos mig som en påmindelse om, at vi aldrig må lukke øjnene for det ansvar, vi som medmennesker og samfund har for at gribe ind, når især børn udsættes for overgreb og omsorgssvigt.”

Vi må aldrig lukke øjnene for at gribe ind, når børn udsættes for overgreb og omsorgssvigt

Hun fortæller, at hun tænker på bogen i nogle helt bestemte situationer:

”Desværre kommer jeg ofte til at tænke på bogen, når jeg oplever, at vi som samfund stadig glemmer det allervigtigste, nemlig omsorg og indgriben når det er nødvendigt.”

I den seneste tid er debatten om indgriben og svigt af børn især blusset op, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) valgte at bruge en stor del af sin nytårstale på at tale om anbringelser af udsatte børn og unge.

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet